Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Az idei tavaszi és nyári időjárás nagyon kedvezett a fűszernövényeknek, a legtöbb őrült burjánzásba kezdett. Aki nem csak virágcserepekben vagy -ládákban tart bazsalikomot, oreganót, kakukkfüvet, lestyánt és társaikat, hanem egész fűszerkertje van, már egy ideje folyamatosan szüretelhet. Most gondoskodhatunk a téli tartalékokról, pl. úgy, hogy a levágott hajtásokat szellős, meleg helyen megszárítjuk. Szárító alkalmatosságokat készen is kaphatunk, de bármelyik elkészíthető otthon is. Ezekből gyűjtöttünk egy csokorral, hogy mindenki kiválaszthassa a leginkább megfelelőt.

A folyamatosan érő zöldségek és gyümölcsök egész nyáron ellátnak bennünket teendőkkel, hiszen valamilyen formában megpróbáljuk átmenteni őket a hideg téli napokra. Üvegbe zárva, zacskóba téve, lefagyasztva, szárítva, aszalva, ki hogy. Az élelmiszer-tartósításnak számtalan formája létezik, melyek megismeréséhez szeretnénk most könyveket ajánlani.

Az aszalás és szárítás az egyik legrégebbi tartósítási eljárás. Már az inkák is ismerték, de elterjedt volt az ősi Kínában és Egyiptomban is. A régi korok embere azt vallotta: az utolsóként leszedett gyümölcsök az egész év növekedést serkentő erejét magukban foglalják, így szárított formában tárolva elfogyasztásukkor védelmet nyújtanak a betegségekkel szemben. Míg őseink a napon szárították a termést, manapság már több lehetőség közül választhatunk. A Cser Kiadó Aszalt gyümölcsök és zöldségek című könyvéből elsajátíthatjuk saját kertünk gyümölcseinek szárítását és aszalását, de emellett számos ízletes receptet is találunk, amelyek a felhasználáshoz adnak kreatív ötleteket.

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek