A folyamatosan érő zöldségek és gyümölcsök egész nyáron ellátnak bennünket teendőkkel, hiszen valamilyen formában megpróbáljuk átmenteni őket a hideg téli napokra. Üvegbe zárva, zacskóba téve, lefagyasztva, szárítva, aszalva, ki hogy. Az élelmiszer-tartósításnak számtalan formája létezik, melyek megismeréséhez szeretnénk most könyveket ajánlani.

Az aszalás és szárítás az egyik legrégebbi tartósítási eljárás. Már az inkák is ismerték, de elterjedt volt az ősi Kínában és Egyiptomban is. A régi korok embere azt vallotta: az utolsóként leszedett gyümölcsök az egész év növekedést serkentő erejét magukban foglalják, így szárított formában tárolva elfogyasztásukkor védelmet nyújtanak a betegségekkel szemben. Míg őseink a napon szárították a termést, manapság már több lehetőség közül választhatunk. A Cser Kiadó Aszalt gyümölcsök és zöldségek című könyvéből elsajátíthatjuk saját kertünk gyümölcseinek szárítását és aszalását, de emellett számos ízletes receptet is találunk, amelyek a felhasználáshoz adnak kreatív ötleteket.

aszaltLIBRI.jpgA különféle gyümölcsök és zöldségek mellett a könyv bemutatja a közkedvelt gombák és fűszernövények szakszerű szárítását is, hogy azok később, a felhasználás során még zamatosabbá varázsolják ételeinket.

A talán legelterjedtebbnek mondható módszer a befőzés, ami sokak fejében a napokig a sparherdnél álló, hatalmas lábosokban fortyogó masszát kavargató nagymamák képét villantja fel. Pedig nem feltétlenül kell 20-30 kg-nyi gyümölccsel, zöldséggel birkózni, vagy hatalmas edények emelgetésével formálni a bicepszünket, mert kis mennyiséggel is kipróbálhatjuk kreativitásunkat.

Ehhez nyújt segítséget a Befőzés című könyv, melyben Eisenstock Ildikó élvezetes stílusban tálalt receptjei alapján a kezdő és a gyakorlott háziasszonyok is megismerhetik, hogyan készítsenek kis mennyiségű alapanyagból ízletes, egy kis rafinériával megfűszerezett egyedi csemegéket.

befozes.jpg

Akár klasszikus kedvenceket szeretnénk készíteni, mint például az őszibarackbefőtt, vagy valami különlegességre vágyunk, mint például a gesztenyekompót, a könyv praktikus ötletekkel és jó tanácsokkal szolgál. Sőt, azt is megtudjuk, hogy az egyes befőtteket, kompótokat, savanyúságokat, szörpöket és csatnikat milyen ételekkel érdemes kínálni.

Azon kívül, hogy a családot egész télre elláthatjuk finomságokkal, a tartósított gyümölcsöket, zöldségeket ízlésesen csomagolva ajándékba is adhatjuk. Persze, saját gyönyörűségünkre is feldíszíthetjük az üvegeket, melyhez nagyon jó ötleteket találtunk itt.

Ha valaki szívesen kísérletezik fűszerek és olajok, ecetek társításával, valamint egyéb tartósítási módszerekkel, remek ötleteteket és recepteket talál itt és itt.

Jó olvasást és jó kísérletezést!