A hűvösödő éjszakák mutatják, hogy rohamosan közeleg az ősz, hiába áltatnak még a nyári hőséget idéző nappalok. Az előrelátók már egy ideje folyamatosan rakják el a nyár ízeit az ínségesebb időszakokra. Egy-egy adag paradicsom, lecsó vagy savanyított cukkini befőzése közé érdemes beiktatni a fűszerek konzerválását is, mert még nem késtünk le semmiről.

Bár a szakértők úgy tartják, a fűszernövényeket akkor kell szüretelni, amikor még nem szöktek virágba, azért 1-2 virág még nem tesz kárt az aromában: a bolti szárított fűszerekhez képest még így is fényévekkel finomabb fűszereket kapunk. Úgyhogy nyugodtan kapjuk elő az ollót, és tegyük el a nyár ízeit, illatait!

 

Az egyik módszer a szárítás: a fűszernövényeket vagy kis csokrokba kötve fellógatjuk szellős, száraz, tűző naptól védett helyre, vagy egyszerűen tálcákra fektetjük, és időnként megforgatjuk, hogy mindenhol szépen kiszáradjanak. Esetleg langyos sütőben meggyorsíthatjuk a folyamatot. A száraz leveleket aztán vagy egészben, vagy szétmorzsolva jól zárható üvegekbe tesszük, és kész.

Aki nem akar a szárítással bajlódni, le is fagyaszthatja kedvenc fűszernövényeit: a megmosott, megszárított leveleket egyszerűen bezacskózzuk, vagy leturmixoljuk, és a masszát egyben lefagyasztjuk. Főzéskor aztán a megfelelő méretű darabot csak letörjük a tömbből.

Eleve ki is porciózhatjuk, ha jégkockatartóban kevés vízzel fagyasztjuk le (akár leveles, akár darált változatban), majd az elkészült kockákat zacskókban tároljuk tovább a fagyasztóban. Persze, feliratozva, mert kis idő múlva egyik zöld kocka olyan, mint a másik…

A jégkockatartós fagyasztást csinálhatjuk olívaolajjal vagy olvasztott vajjal is – ki mit szokott főzéskor, sütéskor használni. Szép is, finom is.

Akár ajándéknak is kiváló, ha a fűszereket olajban vagy ecetben rakjuk el. Többféle is kerülhet egy üvegbe, kis fokhagymával, chilipaprikával megbolondítva pl. isteni salátaönteteket készíthetünk majd belőlük.

A friss fűszerlevelekből ízes-illatos fűszersót vagy –cukrot is gyárthatunk. Ez utóbbiba kerülhet pl. levendula, menta, zsálya. Össze is darálhatjuk, de darabosan is jó. Akárcsak az olajnál és az ecetnél, itt is szépen összeérnek az ízek, akár darabosan hagyjuk, akár ledaráljuk a sót/cukrot a fűszerekkel.

Néhány fűszernövény - pl. rozmaring, kakukkfű, levendula - kis adagokban persze akár folyamatosan frissen is szüretelhető még télen is, de nem baj, ha ezekből is tartalékolunk.

Forrásokért katt a képekre.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez