Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Kerti bombázó

Gyermekkoromban ilyentájt szedtük a lepotyogott vadgesztenyét, és emlékszem, az iskolába jött érte valaki, sőt pár forintot adott is egy-egy vödörnyi termésért, amit az autója utánfutójába kellett önteni.

P1220447.JPG

Az én paradicsom

Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy sem anyukám, sem anyósom nem engedi ki a fennhatósága alól a klasszikus befőzést (lekvárok, szörpök, befőttek, savanyúságok stb.), úgyhogy kedvemre vacakolhatok néhány különlegesebb vagy viccesebb növény eltevésével. Főztem már szörpöt rózsasziromból, mentából és levendulából, készítettem mazsolás-fahéjas hagyma-, rózsa- és levendulalekvárt, kandíroztam narancshéjat is. Legújabb szösszenetem a sárga paradicsomlé.

IMG_7173.JPG

A hétvégén a tavalyi Syma Csarnokos kitérő után az idei Hortus Hungaricus visszakerült oda, ahol jól érzi magát: a szigetszentmiklósi Flora Virágpiacra. Gyakorlott kiállítók és látogatók szerint is sokkal jobb ez a hely mindenkinek, főleg autósoknak, mert a Hortus-busz - mint utólag megtudtam - pénteken nem járt. Mindegy, így legalább hosszú évek után újra átélhettem egy keveset a helyközi járatok semmihez sem hasonlítható légköréből.

De ne szaladjunk előre: bár nagyon vártam a hétvégi programokat, végül úgy hozta a sors, hogy csak péntek délelőtt tudtam kimenni, szerencsére már akkor is volt látnivaló bőven. Az idei Hortus központi témái a magyar termékek és az ősz voltak, így nem csoda, hogy elég nagy területet foglaltak el a jellegzetes magyar gyümölcsök, zöldségek.

alma.JPG

zeller.JPG

Régi népélet naptára

2012 szeptember.JPG

Szeptember - Szent Mihály hava

39. hét:

- szeptember 28. (Vencel): Ha Vencel napján esik, akkor jövőre szép tavasz lesz.

- szeptember 29. (Mihály): Ha Szent Mihály lova deres, behozza a telet.

A kellemesen napos múlt hétvégén kerékpárra kaptam, és a gödöllői dombokon átvergődve eltekertem a lassan őszi színeiben pompázó Vácrátóti Botanikus Kertbe. Egyébként a legegyszerűbb autóval eljutni, de megközelíthető vonattal és gödöllői átszállással autóbusszal is. Nyugodtan tervezhetjük egész napos programnak.

01.JPG

Csodatölcsér

Ősszel már egyre kevesebb virág nyílik, de egyikük, a csodatölcsér (Mirabilis jalapa) egészen az első fagyokig hozza tölcsér alakú, illatos virágait. A virág másik neve estike, mely azon különös tulajdonságára utal, hogy virágai délután nyílnak ki, és reggel újra összecsukódnak. (Az angol neve is ezen a furcsaságán alapul: four o'clock flower.)

csodatolcser4.jpg

Régi népélet naptára

2012 szeptember.JPG

Szeptember - Szent Mihály hava

38. hét:

- szeptember 21. (Máté): Ha Máté napján tiszta idő vagyon, a bornak esztendőre nagy bőségét várják.

- szeptember 22. (Móric): Móric-napi derültség szeles telet jelent.

Őszköszöntő nyereményjátékunk péntek éjfélkor lezárult. Nem mondhatni, hogy nagyon nagy lett volna a tolongás, ami persze jó hír a játékos kedvű pályázóknak, hiszen így nagyobb eséllyel indulnak a nyereményekért.

Először nézzük a helyes válaszokat:

1. Hányadik Hortus Hungaricus Nemzetközi Kertészeti Szakkiállítást és Vásárt rendezik meg idén a szigetszentmiklósi Nagybani Virágpiac területén szeptember 21-23. között?

19.

2. Melyik gyógynövényünket nyilvánította nemrég eredetvédetté az Európai Unió?

Alföldi kamillavirágzat

3. Milyen elnevezést kapott az idei Hortus Hungaricus központi programja, szakmai napja?

Vidékfejlesztés Napja

4. Minek jegyében rendezik meg a Hortus Hungaricuson a VIII. Hortus Virágkötészeti Kupát?

„Aranyló Ősz”

Összesen 11 beküldőnél volt mind a 4 válasz helyes. Őket a beérkezés sorrendjében felsoroltuk, és a random.org segítségével kisorsoltuk, ki legyen az 5 szerencsés nyertes.

Az eredmény pedig a következő:

SorsolásRandom01.jpg

A sorrend kicsit nehezen olvasható, úgyhogy íme:

1. 6. Fábián Mária

2. 7. Csermák Bernadett

3. 1. Kozsán György

4. 3. Hasszánné Szondi Ágnes

5. 10. Környei Tamás

6. 4. Török Ágnes

7. 9. Sági Andrea

8. 8. Debreceni Szilvia

9. 5. Tóth-Barbalics Veronika

10. 2. Bíró Judit

11. 11. Palich Gabriella

Az első szám a véletlen sorsolás után kialakult sorrend, a második a válaszok beérkezésének sorrendje.

Gratulálunk az első 5 nyertesnek, őket e-mailben is értesítjük. A többiek se csüggedjenek, már gondolkozunk a következő játékon!

IMG_9921.JPGJókai-kert

A nagy hőség elmúltával itt az ideje az őszi gyepgondozásnak. Az aszályos nyár sok helyen megviselte a füvet, a kiszáradt foltokat most lehet újravetni, mert a talaj még elég meleg ahhoz, hogy a fűmag gyorsan kicsírázzon.

Parlag helyett parcella

Parlagfű helyett pedig zöldség, gyümölcs, fűszer és virág. Mellé jó társaság, kertészkedés, testi és szellemi felfrissülés. Ezt nyújtja a közösségi kert, melynek a tengerentúlon és Európában nagyon régi hagyománya van, és szerencsére már nálunk is éledezik.

Berlin reptér.jpgBerlin, Tempelhof

Örökzöldek bajban

2012 a tuják, hamisciprusok és más kerti fenyők cudar éve volt. Erről tanúskodik sok olvasói levél, valamint bármerre is járok, ha a kertekbe kukucskálok, szörnyű állapotban lévő örökzöldeket látok. Van, ahol minden rendben, de a mellette lévő kertet már a tujahalál uralja. Az esetek többségében nem a talajjal, a hellyel van baj, a légköri aszály hibáztatható. Pedig egyszerű lenne megmenteni őket. Nem kell hozzá más, csak egy kézi öntöző, s azt is kell tudni, hogy a tuja nem idevaló, pláne nem az egyre melegedő nyaraink növénye.

DSCF3977.JPGA szomszéd kertje nem mindig zöldebb

Régi népélet naptára

2012 szeptember.JPG

Szeptember - Szent Mihály hava

37. hét:

- szeptember 12. (Mária): Ekkor kelnek útra a fecskék.

Pena csodái

A Pena Park egyike azon európai mesterséges természeti együtteseknek, amelyek bizonyítják, hogy a szakértelemmel telepített távoli növények milyen jól érzik magukat akár eredeti élőhelyüktől sok ezer kilométerre. Nem kell messzire utazni, hogy hasonlónak lehessünk tanúi, hiszen szoba- és balkonnövényeink jó része nem Európában őshonos.

Réceházak a mesetóban.JPGRéceházak a mesetóban

Trendi kertek 2013-ban

Az ősz az iskolakezdés és a levélhullás mellett a kertészeti kiállítások és vásárok időszaka. A világban sok helyen ilyenkor gyűjtik össze a kertbarátok az ötleteket, inspirációkat kertjük, környezetük jövő évi kialakításához. A Hortus Hungaricusig még egy kicsit várni kell, de a türelmetlenebbek már a napokban megtudhatták Kölnben, mi lesz a trend a kertekben 2013-ban. Szeptember 2-4-ig tartott a Spoga Gafa Kertészeti Kiállítás.

gartenmesse-9.jpg

A cukkini és köztem bimbózó kapcsolat csak néhány éve kezdődött, de egyre ígéretesebben alakul. Régen csak egy tökfélének tartottam, ami nem sok jóval kecsegtetett, lévén hogy a mai napig a számban érzem a menzai édes-kapros, sűrű trutymóvá szétfőzött, telelisztezett borzalomnak az ízét. Ráadásul zsenge gyermekkoromban nem is találkozhattam e kedves rokonnal, hiszen a cukkini még az 1970-es évek végén is ritkaságszámba ment Magyarországon.

cukkini.JPG

Pedig a tökfélék (Cucurbitaceae) őshazájában, a mai Guatemala és Mexikó területén ősidők óta fogyasztják e növénycsalád tagjait. A cukkinit (Cucurbita pepo var. giromontia Duch) spanyol és portugál felfedezők hozták be Európába, ahol Olaszországban lett először sikeres. Onnan terjedt el a Földközi-tenger térségében.

Régi népélet naptára

2012 szeptember.JPG

Szeptember - Szent Mihály hava

36. hét:

- szeptember 5. (Lőrinc): Ha szépen süt a nap, hosszú, kellemes őszi napok várnak ránk.

- szeptember 8. (Mária): Szeptemberi meleg éjszakák finom bort érlelnek. Ha hidegre fordulnak Máriák, savanyúak lesznek.

Régi népélet naptára

2012 szeptember.JPG

Szeptember - Szent Mihály hava

35. hét:

- szeptember 1. (Egyed): Ha esik, gyenge lesz a tél. Az őszi búza és rozs vetésének kezdőnapja.

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek