Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Párizsban drágult, máshol stabil a kukorica

A kukoricaárak – a múlt heti drágulás után – máris megtorpantak az árutőzsdéken. Csupán Párizsban volt némi erősödés. A búza ára viszont itthon csökkent, máshol enyhén emelkedett. A részletekről, a hazai, illetve külföldi árutőzsdék történéseiről az alábbiakban olvashat. Részletesebb adatokért és a legfrissebb MGX-értékekért pedig kattintson ide>>.

Bár itthon erre még várni kell, az USA-ban már megkezdődött a kukorica vetése. A nagy készletek ellenére – a hírek szerint - a 2015. évinél 2 százalékkal nagyobb területen, 36,4 millió hektáron termeszthetnek majd kukoricát az ottani gazdák. Ezzel szemben az EU-ban csökkenhet a termőterület.

A hazai fizikai piacon stabilak a kukoricaárak. A 12. héten továbbra is valamivel 40 ezer forint fölött alakult az átlagár, egészen pontosan 40 464 forint volt a Magro.hu fizikai piacterén.

Eseménytelenül és forgalom nélkül telt el múlt hét a kukorica számára a Budapesti Értéktőzsdén. Március 9-e óta stabilan 43 ezer forint a májusi termény ára.

Lassú ütemben, de továbbra is fölfelé araszol viszont a kukorica ára Párizsban (MATIF/EURONEXT). A 12. hét újabb, ezúttal 2%-os drágulást hozott és 155,75 EUR szinten zárt a fronthavi jegyzés. A forgalom minimális.

Továbbra is stabil ugyanakkor a kukoricapiac Chicagóban (CBOT/CME). Az árfolyam a múlt héten végig a 145 USD-os árszintet kerülgette. A forgalom ezen a börzén is átlag alatti.

Az elemzés írásakor 2 ezer tonna kukorica keresi új gazdáját és 8 ezer tonnányit keresnek a piactéren.

A kukoricaforgalom a Magro.hu mezőgazdasági piactéren

2016. jan.

2016. feb.

2016.

9. hét

10. hét

11. hét

12. hét

Átlagár (Ft/t)

43 279

43 287

41 822

41 223

40 636

40 646

Kötési mennyiség (t)

8 905

14 447

3 500

3 847

3 102

2 841

búza kukorica magro.hu gabonapiac

Némileg csökkentek a prompt árak a hazai búzapiacon, ezzel a 12. héten takarmánybúza átlagára 45 550 forint, míg az étkezésié 50 100 forint lett.

Tovább csökkent a búza fronthavi jegyzése a hazai árutőzsdén is és ezzel új mélyponthoz érkezett. Az étkezési búza határidős ára már csak 42 810 forint, a takarmánybúza pedig 41 ezer forint volt a legközelebbi lejáratra - alacsony forgalom mellett.

A májusi búza a kukoricáéhoz hasonló utat jár be Párizsban (MATIF/EURONEXT). Február végén érkezett el mélypont, azóta inkább felfelé mozog az ár, bár ennek mértéke nem igazán jelentős. Mindenesetre azt megállapíthatjuk, hogy a több hónapon keresztül tartó negatív trend megállt. Húsvét előtt már 156,50 EUR-ig erősödött az árfolyam.

A tengerentúlon (CBOT/CME) 170 USD tonnánkénti árszinten stagnált a májusi búza az ünnep miatt rövidített héten. Az új hét már egy erőteljesebb növekedéssel nyitott, de csak pár nap múlva láthatjuk meg hova fut ki ez a folyamat. Trend hiányában nehéz most előre látni a mozgásokat.

Aktuálisan 3 ezer tonna búza keresi vevőjét és 101 ezer tonnát vennének.

A búzaforgalom a Magro.hu mezőgazdasági piactéren

2016. jan.

2016. feb.

2016.

9. hét

10. hét

11. hét

12. hét

Átlagár (Ft/t)

47 629

49 979

50 004

49 999

49 993

49 933

Kötési mennyiség (t)

4 418

5 309

1 111

1 500

1 320

1 293

búza kukorica magro.hu gabonapiac

Szerző: Németh István a Magro.hu ügyvezetője, gabonapiaci szakértő

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Régi népélet naptára

régi népélet naptára húsvét locsolás piros tojás

Március - Böjtmás hava

13. hét:

- március 28. (Húsvéthétfő): A locsolás, a hímes tojás ajándékozásának ideje. Mindkettő ősi termékenységvarázslásra vezethető vissza. A tojás ezen kívül Jézus újjászületését, piros színe a vérét jelképezi.

A locsolók a lányokat a patakhoz, folyóhoz, kúthoz vitték, és ott vagy megmártották őket, vagy vödörszám öntötték rájuk a vizet. De csak délig, utána már nem volt illendő. Jutalmuk hímes tojás volt: a kisfiúknak hagymahéjban festett, a férfiaknak sokszor szöveges.

- március 29. (Herman): Húsvétkedd, a visszalocsolás napja volt. A lányok két oldalról végigállták az utat, ezért a legények nem mertek arra menni dolgozni, inkább a kerten át szöktek ki a mezőre. Aki mégis az utcára keveredett, pórul járt.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Német nyelvterületen mindig is nagy hagyománya volt a húsvéti tojásfának: hímes tojásokkal díszítenek fel bokrokat, fákat. Közülük talán a leghíresebb a türingiai Saalfeldben a Kraft család almafája, amelyet az utóbbi években már 10 000 tojás díszített.

húsvét tojásfa hímes tojás

Talán sokan emlékeznek, tavaly megírtuk, hogy az idős házaspár utoljára díszítette fel a kertben álló almafát. Jó hír viszont, hogy a helyiek úgy döntöttek, nem hagyják veszni a település legfőbb látványosságát. Összefogtak, és idén már a városi park egyik fáját díszítették fel kicsik és nagyok.

húsvét tojásfa hímes tojás

Stabil tőzsdei- és csökkenő prompt kukoricaárakkal jön a húsvét

Március második hetében felfelé indultak a kukoricaárak az árutőzsdéken, a harmadikban viszont megtorpantak. A búzánál is megállt a korábbi erősödés. Így most kérdéses, hogy hogyan tovább. A részletekről, a hazai, illetve külföldi árutőzsdék történéseiről az alábbiakban olvashat. Részletesebb adatokért és a legfrissebb MGX-értékekért pedig kattintson ide>>.

Még mindig sok helyen okoz gondot a belvíz. A készültség mintegy 62 ezer hektáron tart, amiből a vetés és a szántó területe együttesen 30 ezer hektár. Nem jó hír ez. Elvileg az ilyen történések az árak emelkedését indukálnák, ám a valóság most más úton jár. Csökkentek a kukoricaárak a fizikai piacon. A 11. héten 40 ezer forint közelébe mozgott le a Magro.hu fizikai piacterén.

Régi népélet naptára

régi népélet naptára fokhagyma káposzta fecske tavasz

Március - Böjtmás hava

12. hét:

- március 21. (Benedek): A göcsejiek szerint Benedek engedi ki zsákjából a szárnyas bogarakat. A néphit úgy tartja, a Benedek napján duggatott fokhagyma elűzi a boszorkányt.

- március 24. (Gábor): A tavasz negyedik napján a kertekben megélénkül az élet: a káposzta és a káposztafélék vetését e napon végezték. Szlavóniában úgy tartják, ha távolabb esik a gazda földje, vigyázni kell, hogy útközben ne találkozzon kakassal, mert a káposzta helyett repce nő majd.

- március 25. (Gyümölcsoltó Boldogasszony): Jézus fogantatásának ünnepe a fák oltásának, szemzésének napja. Ekkor lehet palántát ültetni, a fákat tisztogatni. Fecskehajtónak is mondják, mert a jó idő ekkorra hazahajtja a vándormadarakat.

Az e naphoz kapcsolódó időjárási megfigyelések: ha rossz idő van, rossz tavasz, ha derült az idő, bő termés várható.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Virágvasárnap a húsvét előtti vasárnap, ami idén olyan korán van, hogy egybeesik a csillagászati tavasz kezdetével.

Virágvasárnap a barkaszentelés, a villőzés és/vagy a kiszehajtás napja is. A katolikus egyházban a virágvasárnapi mise előtt pálma- és olajfaágakat áldanak meg; a mi éghajlatunkon ezeket helyettesíti a barka, amely megszentelve tűz, villámcsapás és zivatar ellen hatásos. Ezenkívül rontás ellen is véd, ezért pl. a Zemplénben a szentkép alatt tartották.

A kert földjébe tűzött barkaág elűzi a férgeket.

tavasz virágvasárnap villőzés kiszehajtás húsvét

Holnap nyit a Gardenexpo!

Pár négyzetméteres terasztól a több száz négyszögöles kertig

Gardenexpo kert tavasz orchidea

Ezen a hétvégén, idén már tizedik alkalommal ismét Gardenexpo kiállítás és vásár a Budapest Sportarénában. A három nap alatt több mint 100 kiállító és rengeteg érdekes program vár minden kertbarátot. Most következő rövid interjúnkban a szervező Konsilo Kft. ügyvezetőjével, Fülöp Judittal beszélgettünk a Gardenexpo néhány műhelytitkáról, és kihirdetjük a családi belépőkért meghirdetett nyereményjátékunk nyerteseit is!

Régi népélet naptára

régi népélet naptára tavasz fecskék időjárás vetés Sándor József Benedek
Fotó: Csonka Péter

Március - Böjtmás hava

11. hét:

- március 18. (Sándor): Sándor, József, Benedek, zsákban hozzák a meleget!

- március 19. (József): Megérkeznek a fecskék. "Fecskét látok, szeplőt hányok!" Ezen a napon ültetik a fokhagymát, a krumplit, a kaprot.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Március 18. és 20. között immár 10. alkalommal rendezik meg a Gardenexpot a Papp László Budapest Sportarénában. A három nap alatt több mint 100 kiállító és rengeteg érdekes program vár minden kertbarátot. A Kapanyél, a Cser Kiadó és a Gardenexpo közös játékában most összesen öt családi belépő is gazdára talál, érdemes tovább olvasni!

Gardenexpo kert tavasz játék

10 éves a Gardenexpo!

A legújabb kerti trendek és sötétben világító növények bemutatója vár a 10 éves Gardenexpón!

Gardenexpo kiállítás

Magyarország legnagyobb kerti trend és életmód kiállítása, a Gardenexpo, 10. alkalommal vár március 18-19-20-án a Budapest Sportarénában friss ötleteivel, hogy ihletet adjon, és olyan kertet alkothass magadnak, amiben mindig, mindenki mosolyog! Kerti bútorok, grillek, medencék, árnyékolók, kerti gépek és szerszámok, kültéri világítás, öntözéstechnika és inspirációban gazdag bemutatókertek várnak a jubileumi eseményen. Komplett kertépítéstől kis teraszod "tavasziasításáig" minden kerti kérdésre választ kaphatsz az eseményen, ahol a legjobb hazai kert szakértők segítenek a tervezésben és választásban.

Orchidea kiállítás eredményhirdetés

Szerda éjfélkor lezárult játékunk az idei Orchidea Kiállítás 5 páros belépőéért. A szerencsés nyertesek:

  • Molnár-Tóth Enikő
  • Varga Péter
  • Hegedűs Gábor
  • Fehér Anna
  • Pálfi Anna

A nyerteseknek gratulálunk, velük e-mailben vesszük fel a kapcsolatot. A többieknek köszönjük a játékot.

A kiállítás időpontja: március 11. és 14. között.

Helyszín: Magyar Mezőgazdasági Múzeum, Vajdahunyadvár.

Nyitvatartás: 10 és 18 óra között.

Bővebb információ a kiállításról: http://orchideatarsasag.hu/; http://orchideafesztival.hu/?p=258

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Megállt a kukorica áresése az árutőzsdéken

Március elején stabilizálódott a kukorica határidős ára az árutőzsdéken. A búza esetében már nem ennyire egyértelmű a kép: Európában tovább csökkentek az árak, a tengerentúlon viszont egy gyenge erősödés kezdődött. A további részletekről, a hazai, illetve külföldi árutőzsdék történéseiről az alábbiakban olvashat. Részletesebb adatokért és a legfrissebb MGX-értékekért pedig kattintson ide>>.

A belvíz miatt van most némi izgalom a földeken a már elvetett búza túlélési esélyei és általában a földmunkák akadályoztatása miatt, de a Magro.hu fizikai piacterén ebből nem sok látszott március elején, már ami az árakat illeti. A kukorica átlagára stabilan beállt 42 ezer forint alá. A 9. héten éppen 41 822 forint volt.

Március első napjaiban további 500 forintot csökkent a kukorica határidős ára a Budapesti Értéktőzsdén, ezzel elérte a 42 ezer forintot. A forgalom nagyon csekély volt.

Chilit minden irodába!

A csípős és erős paprikák manapság egyre nagyobb divatnak örvendenek. Igaz, ez nem új keletű tendencia: a magyarság tradícióihoz hozzátartozik az erős paprika, tudjuk, egész régiók határozzák meg magukat a paprikatermesztésre alapozva. A dicső paprikatörténeti múlt emlegetésekor arról kevésbé esik szó, hogy a paprikatermesztéshez bizony előbb fel kellett fedezni Amerikát. Ahol még mindig jóval több fajta csípős termés elérhető, mint amit nálunk termesztenek.

Ezek a különlegeségek pedig csábítóak. Az internet megjelenése természetesen itt is sokat segített, ma már könnyen beszerezhetők a legkülönlegesebb vetőmagok is, és a növénykék sikeres neveléséhez szükséges tudást is elérjük. Nem véletlen hát, hogy a chilitermesztés afféle divatos hobbivá kezd válni.

chili chiliiroda palánta chilipaprika Konyhakert

orchidea lepkeorchidea kiállítás játék

A Magyar Orchidea Társaság idén tavasszal is megrendezi nagysikerű orchidea- és bromélia kiállítását a Vajdahunyadvárban.

Régi népélet naptára

régi népélet naptára szerelem időjárás

Március - Böjtmás hava

10. hét:

- március 7. (Tamás): Szerelemjósló nap. Ha a lány tudni akarja, melyik irányból érkezik a vőlegénye, Szent Tamás napjának éjjelén meg kell zörgetnie a kaput, és amerről erősebb kutyaugatás hallatszik, onnan várható.

Az időjárást illetően a mondás: "Tamás, aki jobb ember, mint három más." - arra utal, hogy ebben a hónapban már jobb idő várható, mint a három "emberes" hónapban volt (szeptember, november és december).

- március 9. (Franciska): Amilyen Franciska napja, olyan lesz az egész hónap.

- március 10. (Ildikó): Ha ezen a napon fagy, negyven napig így marad.

- március 12. (Gergely): E napon volt az ún. Gergely-járás: iskoláskorú gyerekek a falut járták énekelve, s adományokat gyűjtöttek főleg a tanítójuknak. Az adományozáson kívül a cél az iskola népszerűsítése is volt.

Időjósló nap is: úgy tartották, ezen a napon „Gergely megrázza szakállát", vagyis eshet a hó. Ami jó termést jelent.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Meddig csökkenhet még a kukorica ára?

Erősen mínuszban jár a kukorica, ha a hosszú távú ártrendet nézzük, legyen szó Magyarországról, Európáról vagy a tengeren túlról. Egyre csak csökkennek az árak. Közgazdaságilag persze érthető mindez: az idei és az elmúlt 2 év globális termése volt a valaha volt 3 legnagyobb betakarított termésmennyiség a világon és mivel a kereslet ezzel nem tartott lépést, a készletek is rekordszinten vannak. Tehát világos, mi és miért történik, de ettől még a termelők nem lesznek boldogabbak. Jelenleg nem látszik olyan tényező, ami a tendenciát érdemben megfordítaná.

A kukorica fronthavi jegyzésének közel 5 százalékos csökkenése után az 1 éves minimum közelébe érkezett az árfolyamgörbe Chicagóban (CME) február végére. A 350 USD/busheles ár már többször jelentett áthatolhatatlan támaszt a múltban és utoljára 2009 őszén volt ennél olcsóbb a kukorica határidős ára. Most mégis - a nagy készletek miatt – érdemi erősödés nehezen képzelhető el a következő hónapokban.

Párizsban közel 6 százalékot csökkent egy hónap alatt a kukorica ára és ezzel majdnem pontosan ott tart az árfolyam, ahol 12 hónappal ezelőtt, 146 eurós tonnánkénti árnál.

A magyar árutőzsdén ugyanazt a mozgást produkálta a kukorica, mint szinte bárhol a világon és még a csökkenés mértéke is egyezik, 4 százalékkal lett olcsóbb a termény határidős ára. 43 ezer forinton fejezte be a februárt.

A hazai fizikai piac ugyanakkor nem követte le a tőzsdék változásait. Árcsökkenés nem volt, inkább stagnálásról beszélhetünk. Talán azért is, mert már hónapok óta olyan alacsony az adásvételek átlagára, aminél olcsóbbat az eladók már nem fogadnak el és inkább nem értékesítenek. A Magro.hu mezőgazdasági piactéren februárban 43 287 forintos átlagárat mérhettünk.

Magro.hu kukorica gabonapiac

További adatok megtekinthetők: http://www.magro.hu

Valamint az MGX: http://www.magro.hu/magro-gabona-index/

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Régi népélet naptára

Március régi magyar neve Böjtmás hava, ami a húsvét előtti nagyböjt második hónapjára utal. A nagyböjt legnagyobb része általában erre a hónapra esik. Böjtmás hava mellett szokás volt a Kos havának is nevezni - a 21.-i tavaszi napéjegyenlőségre, illetve az akkor kezdődő csillagászati év első hónapjára utalva.

március időjárás böjt régi népélet naptára

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek