Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Néhány hete sok helyen megjelent a hír, hogy tanösvény nyílt Budapest belvárosában. Akkor rögtön nem indultam el megnézni, mert ilyenkor az elején mindig nagy a felhajtás, bennem meg felébred a kisördög, hogy majd megnézzük egy kis idő elteltével, mi maradt az attrakcióból.

tábla.JPG

Régi népélet naptára

júli 2012.JPG

Július - Szent Jakab hava

31. hét:

- július 31. (Ernő): Ernő-napi eső langyos telet hoz.

Szolgálati közlemény!

A Kapanyél blog gazdája, a Cser Kiadó munkatársat keres kertészeti témájú szakkönyvek, valamint a blog médiafelületeinek értékesítésére. Ha érzel magadban kreativitást, kitartást és magabiztosságot, hogy a megfelelő partnereket felkutatva, nagyszerű ajánlatokkal bővítsd a blog és a könyvek hirdetői bázisát, akkor te vagy a mi emberünk!

Az önéletrajzokat ide várjuk:

Mentsük meg a tujákat!

Sokan panaszolják, hogy az idei évben a tujapusztulás soha nem látott méreteket öltött. Az okok az aszályos 2011-es év és a nagyon kemény tél. A növények ezek közös hatásának következtében kiszáradtak vagy legyengültek, és a betegségek elhatalmasodtak rajtuk.

download.php.jpg

Miért érzékenyek a szárazságra?

A tuják gyökérzetének fő zónája a föld felső 60 cm-re. A rendszeres öntözés hatására azonban "ellustul", sokszor csak 40 cm mélységben intenzív a növekedése, így a tartós szárazság végzetes lehet.

Elfuserált kert

Örömmel értesítjük az élvezetes stílusú szakirodalomra éhes közönséget, hogy állandó szakértőnk és szerzőtársunk, Czauner Péter 2 könyve is megjelent a Cser Kiadó gondozásában.

elfuseralt kert másolata.jpg 

Az elfuserált kert megmentése rengeteg gyakorlati tanácsot ad évszakokra lebontva. Haszonnal forgathatja, akinek már van saját kertje, de néha kilátástalannak látja a küzdelmet a gyomokkal, a kártevőkkel, a növénybetegségekkel, pedig lehet, hogy jó növényeket választott, csak rossz helyre.

Nagy segítség azoknak is, akik még most gondolkoznak kertvásárláson, vagy a telek már megvan, de nem tudják, hogyan fogjanak hozzá a rendbetételhez.

balkon- es dezsas másolata.jpg 

A balkon- és dézsás növények titkos életébe enged betekintést a másik könyv. A szerző itt is évszakonként csoportosítja a legfontosabb teendőket és tudnivalókat, hogy kert hiányában vagy mellette a balkonon, teraszon is egész évben pompázzanak a legkülönfélébb virágok, zöldségek vagy akár fák. Közérthető, mégis szakszerű útmutatót kapunk, hogy kicsiben is megteremthessük magunk körül egy igazi kert élményét.   

Mindkét könyv most kedvezményesen megvásárolható a Cser Kiadónál.

Gratulálunk, és várjuk a folytatást!

Ritkán születik valaki növénybarátnak, hobbikertésznek. De még a természeti dolgok iránt fogékony gyerekek között is kevesebb a növénybarát, mint akit inkább a mozgó dolgok kötnek le. A nyár igencsak alkalmas a növények szeretetének továbbadására, ha a szülők és nagyszülők jól fognak hozzá.

Photo_Enfants_Jardin.jpg

Fekete áfonya

A fekete áfonya színével mindig is jóban voltam, nagyon tetszik a bogyók hamvas kékesfekete héja. Múltkor a piacon nem tudtam ellenállni neki, vettem egy kis adagot. Nem volt olcsó, de annyira ízlett az áfonyás mézes-vaníliás mascarponekrém, amit belőle készítettem, hogy utánanéztem a neten, mit is kell tudni erről a gyümölcsről, és hogy van-e esélyem arra, hogy a kertemben is megteremjen.

271623421246007923_rTA9cx45_f.jpg

Régi népélet naptára

júli 2012.JPG

Július - Szent Jakab hava

30. hét:

- július 25. (Jakab): Ha a hangyák menetelnek, nagy hidege lesz a télnek.

- július 26. (Anna): A kender nyüvésének kezdőnapja.

Megint kaptunk egy kis esőt, ami örömteli dolog, de már nem nagyon segít azokon, akik a hosszú szárazság idején nem győzték az öntözést.

esővíz.jpg

Pedig öntözésre is legjobb az összegyűjtött esővíz, már ha van mit gyűjteni… Egyrészt olcsó, másrészt mészmentes, és már eleve megfelelő hőmérsékletű. Lehetőleg fénytől védett, zárt tárolóban gyűjtsük, nehogy algák vagy szúnyoglárvák népesítsék be. A hosszú száraz időszak utáni első eső vizét az ereszcsatornából jobb, ha nem használjuk öntözésre, hiszen az lemossa a háztetőn régóta gyűlő összes szennyeződést.

Aki címerezett már kukoricát, nyilván azt gondolja, hogy önszántából senki nem sétálgat egy tengeritáblában, hacsak nem bujkál valami-valaki elől. A kiszomboriak viszont minden évben bebizonyítják, hogy igenis lehet szórakoztató egy több km-es séta a kukoricaszárak között, ha mindezt egy labirintusban tesszük.

523399_331206330301027_1705724277_n.jpg2012 a Rotunda éve

Júliusi fűgondozás

A nagy hőség a legtöbb pázsitot valószínűleg megviselte. Alapvető probléma a mélyre vágott fű, ugyanis a kánikulában 5-10 cm közötti magasságban kell tartani a gyepet, hogy elkerülhessük a nap perzselő hatásának káros következményeit. A gombabetegségek is ilyenkor támadnak a legintenzívebben, mert a meleg és az öntözés ideális feltételeket biztosít a szaporodásukhoz.

gyepfoltosodás.jpg

Mint minden távol-keleti díszkerti növény, úgy a kínai lilaakác (Wisteria sinensis) is különleges. Egyetlen hibácskája: a nagy téli hidegeket nem szereti, de japán változata (W. floribunda) nem ilyen kényes. Egy idősebb lilaakácot látva nem is kell magyarázni, miért érdemel a kertben kivételes helyet. Csavaródó hajtásaival és tavasszal díszlő 20-30 centis virágfürtjeivel hamar benő 60-100 négyzetméteres területet.

Wisteria-Tunnel-Kawachi-Fuji-Garden_4.jpg

Az eperfa

Az elején tisztáznunk kell egy félreértést: a köznyelvben a Fragraria x ananassa magyar neve az eper, pedig az helyesen szamóca lenne. De akkor mi is a valódi eper?

260px-Illustration_Morus_nigra0.jpg

Figura József uradalmi erdész így ír róla 1880-ban: "Európába Chinából hozatott, s ma a tenyész­tés által töb válfajt számlál, melyek közül legismertebbek a következők : a fehér vagy vörhenyes gyümölcsű édes eperfa, Morus alba; a fekete gyümölcsű savanyu eperfa, M. nigra; a nagylevelü eperfa, M. Moretti, mely névét Moretti Pál olaszországi tanártól vette, ki e fát Európában elterjeszté; a legnagyobb levelii eperfa, M. ledvona és M. Giarvola, melyek selyemtenyésztés czéljából - leveleik tápértékét tekintve - kivéve a savanyu eperfát, legkedveltebb fajok. Ezekhez tartozik még a piros eperfa, M. rubra; a cserje eperfa, M. multicaulis, valamint a török eperfa, Morus constantinapolitana, nagy fekete gyümölcsével. Ide tartozik továbbá a festő eperfa, Broussonetia tinctoria, mely Braziliában a fiset-fusztik vagy sárga fát szol­gáltatja; és végül a chinai és japáni papir-eperfa, Broussonetia papyrifera."

Régi népélet naptára

júli 2012.JPG

Július - Szent Jakab hava

29. hét:

- július 20. (Illés): Ha ezen a napon dörög az ég, azt mondják, "Illés szekere zörög".

- július 22. (Mária Magdolna): Ezen a napon esnie kell az esőnek, mert Mária Magdolna siratja a bűneit.

Ezerarcú rózsa

Nem véletlen, hogy a rózsát a virágok királynőjének tartják, de legalábbis biztosan előkelő helyen van a LEGek között. Nem is tudom, van-e még egy olyan virág, mely fejlődésének minden szakaszában elbűvölő: amikor megjelennek az első fényes levelek és hamarosan sűrű bokrot alkotnak, aztán a bimbók, melyek már korán megmutatják, milyen színű virág bontakozik majd ki belőlük. A kinyílt rózsafejek szépsége nem szorul különösebb magyarázatra, az illatról nem is beszélve! A hervadó rózsa is nagyonszép tud lenni, a lehullott szirmokat is fel lehet használni. A rózsa szárítva is éke lehet a lakásnak, a vadrózsa csipkebogyói pedig télen is díszítik a kertet.

rosen-fuenf másolata_1.jpg

Szerencsére alábbhagyott a hőség, kicsit fellélegezhetünk, meg persze elvégezhetjük a kertben azokat a munkákat, melyekre a kánikulában nem került sor.

Az eső nem mért egyformán, néhol túl sokra sikeredett, másutt meg se kottyant a földnek. A gaz persze már kevés nedvességet is meghálál, úgyhogy biztosan mindenki talál a kertjében kihúzogatni valót. A fákat viszont lehet, hogy meg kell locsolni a hosszú szárazság után. Érdemes a tő körül fellazítani a talajt, vagy lyukakat fúrkálni a földbe, hogy a víz könnyebben eljusson a gyökerekhez.

cukkini.JPG

Az EU is védi a magyar termékeket: most éppen a kalocsai fűszerpaprikát. A Vidékfejlesztési Minisztérium közleménye szerint az Európai Bizottság július 3-án bejegyezte a "Kalocsai fűszerpaprika-őrlemény" elnevezést az oltalom alatt álló eredetmegjelölések és földrajzi jelzések nyilvántartásába. Ezzel az 1000-et is meghaladó bejegyzett elnevezés között most már 5 fűszerpaprika szerepel, köztük a másfél éve bejegyzett szegedi is.

PaprikaKalocsa.jpg

A Rózsák tere

Robogós fajta vagyok. Nem, nincsen Vespám (még!), csak nem tudok lassan menni, száguldozva jutok el A-ból B-be. Ha lehet, gyalog. Így a Rózsák tere mellett is évekig süvítettem el szinte naponta, anélkül, hogy különösebben felfigyeltem volna rá. Mentségemre legyen mondva, hogy régen elég lepukkant volt, majd hosszú ideig építési területté vált, mára viszont kívül-belül felújított, közparkként funkcionáló templomkert, amit bámulatos módon egyszer csak én is észrevettem.

templom1.JPG

A legkorábban elvirágzó egynyáriakról már lehet magot gyűjteni. Nem is a magfogás a nehéz dolog, hanem a rendszerezés. Aki nem elég precíz, ne is fogjon hozzá, mert a sok mag hamar kaotikus összevisszaságba kerül. Azt is tudni kell, hogy hibridnövényekről nem érdemes magot szedni, mert ezek szülei csak egyetlen szezonra állnak össze, s a hibrid gyermek magjából nem saját magára hasonlatos növény lesz, hanem valamelyik szülőjére hajaz majd.

image-graine.jpg

Vasárnapra semmilyen enyhülés nem várható, ezért aki hisz abban, hogy melegre a meleg a legjobb orvosság, ráadásul vasárnap Mátészalka környékén jár (mondjuk a Nyírmeggyesi Meggyfesztivál után), mindenképpen nézze meg az Aratófesztivált Ópályiban.

20080703_094521.jpg

Apukámnak ugyan nem voltak jó emlékei a gyerekkori aratásokról, én pedig kb. 30 évvel ezelőtt, a mostanihoz hasonló hőségben címereztem kukoricát 1 hétig, amit az ellenségemnek sem kívánnék, de kívülállóként jó bulinak tűnik a vasárnapi program. A versenyző csapatok először is erőt gyűjtenek az aratópálinkából, majd kézzel ugranak neki a búzának, kaszával vágják a rendet, sarlóval szedik fel a tarlóról a learatott növényt, és a belőle sodort szalmakötéllel kötik csomóba, majd kereszt alakú máglyákba rakják a gépi csépléshez.

20080703_094530.jpg

20080703_094625.jpg

20080703_094715.jpg

Amíg a kézi kaszások, marokszedők, kévekötők és keresztrakók versenyeznek, a szakácsverseny résztvevői régi szatmári aratóételeket főznek, kemencében sül majd a kenyér és a tésztamaradékból készült lángos.

A nap fénypontja az előző évekhez hasonlóan az ebédet követő, ½ 4-kor kezdődő, a helyiek által Paraszt Forma-1-nek keresztelt szekérverseny.

20080703_094906.jpg

Időre húzzák majd a régi, fából készült, vasakkal erősített szekereket, rakománnyal vagy üresen, és az eredeti Forma 1-ből ismert kerékcsere is fontos része lesz a versenynek.

paraszt_forma_1.jpg

A rendezvényt egész nap kulturális program egészíti ki: régi aratódalokat hallhatunk, tánccsoportok mutatják be az aratóbálok társastáncait. Sötétedés után tűzijáték búcsúztatja a napot, és végül hajnalig tart majd a mulatság.

Részletes program itt.

Savanyú cseresznye

Ilyen névvel is illetik a rózsafélék családjába tartozó meggyet (Prunus cerasus), mely édes termésű testvére mellett rokonságban áll az almafélékkel, a barackkal és a szilvával is. Őshazája Észak-Indiától a Balkánig terjed, Magyarországon már a honfoglalás előtt ismerték a vad fák gyümölcseit. Erre utal a meggy szavunk finnugor eredete, míg a többi gyümölcs neve a török, a bolgár és más szláv nyelvekből származik. A hajdani lelőhelyeket pedig sok helység- és családnév őrzi: Nyírmeggyes, Megyaszó, Meggyes.

Prunus_cerasus_-_Köhler–s_Medizinal-Pflanzen-113.jpg

Óriáslevelű parksztár

A tűző nap felértékeli az árnyékot, ilyenkor népszerűek a nagy árnyékot adó növények. Mind közt csodának számít a kétméteres levélátmérőt produkáló brazil óriáslapu (Gunnera manicata). Aki teheti, fényképeztesse magát az óriással, de ha vigyáznak rá, nálunk is megél, és bár a hazai lapukat messze felülmúlja, ekkorára nemigen nő meg, ugyanis egy átlagos kert nyújtotta lehetőségekhez képest igen kényes.

Parksztár.JPG

Már az is szerencsés, akinek a fényképezkedés sikerült az óriással

Több kertészeti szakkönyvben olvashatjuk, hogy a sárgarépa eredetileg nem narancssárga volt. Az első termesztett sárgarépák színe lila, citromsárga vagy fehér volt, a narancssárga csak később jelent meg. De hogyan, és miért? Erre a kérdésre egyik könyv sem adott választ. Végre Jamie és Adam (Az Állítólag c. műsor vezetői a Discovery csatornán) megválaszolták a blogjukban:

55-37373-carrot_orange.jpg

"A sárgarépa azért narancssárga, mert a narancs is narancssárga."

Régi népélet naptára

júli 2012.JPG

Július - Szent Jakab hava

27. hét:

- július 2. (Sarlós Boldogasszony): Az egykori sarlós aratás kezdőnapja.

- július 5. (Sarolta): Ha esik, akkor rossz dió- és mogyorótermés lesz.

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek