Megint kaptunk egy kis esőt, ami örömteli dolog, de már nem nagyon segít azokon, akik a hosszú szárazság idején nem győzték az öntözést.

esővíz.jpg

Pedig öntözésre is legjobb az összegyűjtött esővíz, már ha van mit gyűjteni… Egyrészt olcsó, másrészt mészmentes, és már eleve megfelelő hőmérsékletű. Lehetőleg fénytől védett, zárt tárolóban gyűjtsük, nehogy algák vagy szúnyoglárvák népesítsék be. A hosszú száraz időszak utáni első eső vizét az ereszcsatornából jobb, ha nem használjuk öntözésre, hiszen az lemossa a háztetőn régóta gyűlő összes szennyeződést.

 - A gyomok mellett a gombás fertőzések és a kártevők is szépen szaporodnak. A fertőzött növényi részeket mindig teljes egészében el kell távolítani és megsemmisíteni. A krumplibogár és a meztelen csiga ellen első menetben a begyűjtés célravezető. Nálunk a nagypapa kártevőnként 10 forintot adott az unokáknak, és bizony volt olyan év, hogy nagyon jó üzletet csináltak a gyerekek!

- A karfiolrózsákat nem érheti közvetlen napsugárzás, ezért a belső leveleket meg kell kicsit törni, és napernyőként ráhajtani a rózsákra.

- Muskátlit most dugványozhatunk. Vágjunk le a szépen virágzó tövekről kb. 15-20 cm-es csúcshajtásokat, az alsó leveleket távolítsuk el, és a dugványokat ültessük el laza, tápdús virágföldbe. (Vagy tegyük befőttesüvegbe, egy kis vízbe, és az üveget bugyoláljuk be pl. alufóliába, hogy ne érje fény. ) Kb. 6-8 hét alatt meggyökeresednek, jövőre pedig erős, dúsan virágzó növények lesznek.

 Néhány program is lesz a hétvégén az ország különböző pontjain:

Szomolyáról azt mondják, Cseresznyeország fővárosa, Nagykörűről, hogy Magyarország Cseresznyéskertje. A nagykörűi cseresznye védett márkanév, a 19 század végén meghonosított fajtából az ország legnagyobb cseresznyése jött létre. Most hétvégén rendezik a hagyományos Cseresznyefesztivált a finom gyümölcs tiszteletére.

- Ma és holnap tartják a VI. Bükkszentkereszti Gyógynövénynapokat, ahol a híres „Bükki füvesember”, Szabó György mellett még sokan mások tartanak érdekes előadásokat. A gyógyteakóstolás mellett gyógynövény-ismereti séták is indulnak, majd játék keretében ki lehet próbálni, felismerjük-e a gyógynövényeket. Részletes program itt.

- Egész hétvégén hosszított nyitva tartással várja a kalandvágyókat a tegnapi posztunkban már beharangozott kukorica-útvesztő Kiszomborban.

Szép hétvégét!