Bár az időjárás egyelőre nem sok jóval kecsegtet, egy kis kerti ténykedés biztosan belefér majd a hétvégén.

- Ha eddig még nem tettük, a gyepgondozást ideje elkezdeni! Lassan nem ússzuk meg az első fűnyírást, a gyepszellőztetést, trágyázást. Fűnyíráskor ügyeljünk arra, nehogy levágjuk a tavasszal virágzó hagymás növények leveleit, amíg azok vissza nem húzódtak.

- Ilyenkor már sok egynyári virág magja vethető, pl. őszirózsa, bársonyvirág (lánykori nevén büdöske), ördögszem. A nagyobb egynyári virágokat már ki is ültethetjük.

- A bogyós gyümölcsű cserjéket ilyenkor ültethetjük vagy bujtásról szaporíthatjuk.

- Most már figyelni kell a kártevőkre is. A csigákat továbbra is lelkesen szedegessük össze; áprilisban jelenik meg a szilvánál és a ringlónál a poloskaszagú szilvadarázs. Az időjárástól függően április eleje és vége között bújik ki, és azonnal ellepi a virágzó fát. Legjobb, ha a jó öreg ütögetős módszert alkalmazzuk: terítsünk a fa alá nagy papírt vagy terítőt, és ütögessük le a lárvákat a fáról. Ezt néhány napon át ismételjük meg, és a lárvákat semmisítsük meg.

- Ahogy melegszik az idő, egyre több gyomnövény jelenik meg. A csigáknál nem javasoltam elfogyasztásukat, de bizonyos gyomnövényeket nyugodt szívvel ajánlok. A százszorszép virága jól mutat levesben, salátában, a tyúkhúr, az árvacsalán ízletes levelei szintén. Az ibolya és a veronika virága is fogyasztható.

Jó munkát mindenkinek!