A most véget ért nyár az 1901 óta rögzített adatsorban a harmadik legmelegebbnek bizonyult, a forró, aszályos időszakokat pedig "heves események" zárták le, amik felhőszakadásokkal, helyenként jégesővel és erős szelekkel jártak - összegezte a napokban az Országos Meteorológiai Szolgálat az elmúlt időszak tapasztalatait. Erre a kertfenntartóknak is érdemes figyelni.

 

Idén nyáron öt hőhullámos időszak volt. Ezt követően a nyár egy újabb meleg periódussal zárult, augusztus 27-től a napi középhőmérséklet ismét 25 fok fölött alakult. Országos átlagban 41 hőségnapot - amikor a napi maximum legalább 30 fok - regisztrált a meteorológiai szolgálat, ez 19 nappal haladja meg az 1981-2010-es normál értéket, s ami a legfontosabb: a nyári középhőmérséklet 22,1 fok volt, 2 fokkal magasabb a szokásosnál.

Mindemellett a csapadék szeszélyes időbeli és térbeli eloszlásban érkezett az idei nyáron. Országos átlagban 136,3 milliméter volt az évszakos csapadékösszeg, ami kevesebb, mint a szokásos 70%-a. Ugyanakkor a szárazsággal járó hőhullámokat megtűzdelő intenzív események során helyenként alig egy óra alatt több mint egyhavi mennyiség hullott. Kitértek továbbá arra is, hogy a Középtávú Időjárás-előrejelzések Európai Központja által kiadott előrejelzések szerint az ősz az átlagosnál melegebb lesz, szeptember és október kissé szárazabb, a november átlagosan csapadékos. Ebben az időszakban a hirtelen felhőszakadások - mint amilyeneket a nyár során tapasztalni lehetett - nagyon ritkák, inkább "kezelhető" esőzések a jellemzőbbek.

Mindez a gyepek szempontjából fontos, hiszen általában ez a kertrészlet számít a legkitettebbnek. A következő szezonokra való felkészülés szempontjából fontosak az őszi felújító, a telet előkészítő munkák.

A nyár végén és tavasszal lehet viszonylag nagy sikerrel gyepet telepíteni. A vetés időpontja nagyon fontos, hiszen a gyepalkotó fűfajoknak – legyen bármilyen keverékről szó – közel két hónapra van szükségük, hogy erőteljes egyedként túléljék a telet vagy a forró nyarat. Általában a nyár végi, kora őszi vetés a sikeresebb, mert a korai fagyok kevésbé viselik meg a gyökérváltáson éppen túljutó fűcsomókat, mint a nyári száraz meleg.

Érdemes szót ejteni arról, miféle fűfajokat hozunk a kertbe, a telkünk elé, vagy bárhova, ahova gyepet telepítünk.  A tipizált gyepkeverékek találó elnevezése – sport, park, árnyéktűrő, szárazságtűrő – a használhatóságot illetően elegendő támpontot ad, a kiválasztáskor ezt ajánlott figyelembe venni. Az olyan helyekre, ahol viszonylagos az öntözés, esetleg hosszabb időszak is eltelik két öntözés között, a szárazságtűrő keverékek ajánlhatók.

De ha a felirat olvasásán túl azt is szeretnék tudni, mit rejt a doboz vagy a zacskó, akkor érdemes a gyepalkotók különleges világába pillantani. A pázsitfüvek családjába csodálatos növények tartoznak, jól bírják a szélsőségeket, erős szerkezetűek, képesek regenerálódni. Vannak, amelyek maguk képesek (tarackolók) terjedni, de nincs szükségük a rovarok közvetítéséhez, hogy magot hozzanak, mert aprócska virágporukat a szél szállítja.

Angolperje

A kereskedelemben kapható fűmagkeverékek többsége angol perjét, réti perjét, vörös csenkeszt tartalmaz. Aki tartós és szép gyepet akar, ne siesse el a választást, mert a használat, a környezet és az ápolási lehetőségek határozzák meg, milyen keverékre van szüksége, s ehhez ismerni kell(ene) a gyepalkotó pázsitfűféléket. Azért is fontos ez, mert a magforgalmazók azonos használhatóságot – pázsit, golf, sport, taposás-, árnyék-, szárazságtűrés - ajánló keverékei gyakran más-más arányban tartalmazzák ugyanazokat a fajokat.

Az átlagos gyepek esetében a bázist, a taposást, rendszertelen nyírást, összevissza öntözést jobban bíró gyepet szélesebb levelű fűfajok, perjék alkotják. Ezekre a laza bokrú aljfüvekre a gyorsabb növekedés jellemző, ha sikerül megakadályozni, hogy ne alakuljon ki a magszára, akkor 4-5 évig is elél.

A laza bokrú szálfüvek csoportjába tartozó csenkeszek alkotják a következő csoportot. Ha szabad így fogalmazni, ezek a legértékesebb, hosszú életű gyepalkotók. A szélsőséges igénybevételnek – taposás, szárazság, árnyék, hűvös – kitett gyepkeverékekhez e fajokból általában többet adnak.

Tarackos tippan

A réti perje, tarackos tippan és a gyakran gyomként megjelenő csillagpázsit indákkal és gyökértarackokkal terjed. A rendszeres nyírás segíti területfoglalásukat, hiszen ilyenkor a sekélyen gyökeresedő növénykék darabolódnak is. Ez a csapat a jó talajfedés miatt kerül a keverékbe, ugyanakkor a sekély gyökeresedés miatt kevésbé strapabírók. Abban a kertben, ahol a gyepben sok az ilyen fűféle, kímélni kell a rendszeresen ápolt gyepet.

Szerző: Czauner Péter

Forrásokért katt a képekre.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez