Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Valami bűzlik Bázelben

Mégpedig az ottani botanikus kertben, ahol a titánbuzogány (más néven óriáskontyvirág) szeptember 28-án kezdett virágot bontani. A világ legnagyobb és legbüdösebb virágának tartott trópusi növény tudományos neve nagyon beszédes: Amorphophallus titanum, azaz "óriási formátlan pénisz". És tényleg…

A főleg Szumátrán élő növényt Odoardo Beccari olasz botanikus fedezte fel 1878-ban. Néhány gumót és magot elküldött Firenzébe, amit a gumók ugyan nem éltek túl, de pár mag kicsírázott. A magoncokból küldtek a londoni Királyi Botanikus Kertnek, ahol 1889-ben először virágzott eredeti trópusi élőhelyén kívül.

Stagnált a búza és a kukorica ára is

Mivel a két fő gabonaféle (búza és kukorica) ára érdemben nem változott a 39. héten, így a Magro Gabonaindex (MGX) értéke is stabil maradt. Szeptember 29-én reggel 9754 ponton állt a mutató. Egyedül a takarmányárpa lett olcsóbb, összesen 2 százalékkal. A kukoricára és búzára vonatkozó adatokat az alábbiakban részletesen olvashatja, további adatokért és a legfrissebb MGX-értékekért pedig kattintson ide>>.

A Nemzetközi Gabonatanács (International Grains Council, IGC) a 39. héten felfelé korrigálta a globálisan termesztett búza termésmennyiségére vonatkozó előrejelzését. Eszerint a valaha volt legtöbb búza teremhet ebben az idényben. Ennek hatása még nem érződött, így stabil maradt a búza ára a 39. héten a Magro.hu piactéren. Így egy tonna étkezési búza prompt ára továbbra is 51 900 forint, míg a takarmánybúza ára 40 500 forint körül alakult. A várható magas terméshozamok valószínűleg tovább erősítik a csökkenő trendet az árakban és egyre nagyobb a valószínűsége, hogy az étkezési búza decemberre 50 ezer forint alá bukik. Jelenleg összesen 2 ezer tonna búzát kínálnak, valamint 2 ezer tonnát keresnek a piactéren.

A búzaforgalom a Magro.hu mezőgazdasági piactéren

2014. júl.

2014. aug.

2014.

36. hét

37. hét

38. hét

39. hét

Átlagár (Ft/t)

49 108

45 024

49 472

50 876

49 761

49 849

Kötési mennyiség (t)

13 945

15 431

3 100

2 750

2 205

2 710

Régi népélet naptára

Szeptember - Szent Mihály hava

40. hét:

- szeptember 29. (Mihály): Ezen a napon hajtják be a legtöbb állatot a faluba, kifizetik a pásztorokat, ill. szolgálatba lépnek az újak. Az ősz beálltával a kinti munkák fokozatosan megszűnnek, kezdődnek a benti munkálatok, pl. a kukoricamorzsolás. A természetben is lelassul az élet, a halak a víz fenekére húzódnak, a fű már nem nő (kivéve az idei sok eső után, még mindig lehet füvet nyírni).

Az őszi vetést követően következhetett egy kis lazítás: a Katalin napig tartó kisfarsang időszaka. Az asszonyoknak e nap dologtiltó volt: ha valaki mégis mosott, azt tartották, megrövidül a keze, ha ki is teregetett, a háza fölött egész évben dörögni fog az ég.

Az időjárásra is lehet következtetni: ha Mihály napján dörög az ég, szép lesz az ősz, de kemény a tél. Ha a birkanyáj összebújik, az is nagyon hideg telet jelenthet; ha távolabb fekszenek egymástól, az enyhét jósol. „Ha Szent Mihály lova deres, behozza a telet.”

Végül pedig a képen látható, szívünknek kedves Szent Mihály szobor története: „A győri Seregély István nemesember, akinek Enesén birtoka, Győrújvárosban háza volt, a Dunán pedig gabonaszállító hajói jártak, 1759-ben szövetségre lépett, hogy az ördög segítségével sok pénzt, legalább százezer aranyat szerezzen maga és társai számára. A pénzszerzés nem sikerült. Seregély Istvánt nemesember lévén, megyei bíróság elé állították. Kiderült, hogy társait azzal is hitegette, hogy mihelyt a bűvös sapka és papucs birtokába jut, a porosz király segítségére megy Mária Terézia királynő ellenében. Az ördöggel való cimboráskodás, káromlás miatt 1761-ben 150 körmöci arany büntetésre ítélték. Ezen a pénzen Mihály arkangyal tiszteletére szobrot kellett emeltetnie, ahol az ördögidézés történt. A szobor a győri Káptalandombon ma is látható.”

Forrás

Tegnapi posztunkban már írtunk arról, hogy a hideg idő közeledtével sok hasznos (és kevésbé az) élőlény keres biztos szállást. A katicák, poloskák, pókok jobb híján beköltöznek a fűtött lakásokba, de megkönnyíthetjük a dolgukat, ha a kertben rovarszálló(ka)t állítunk fel nekik.

Amint hűvösebbre fordul az idő, a természetben - így a kertben is - mozgó jószágok téli menedéket keresnek maguknak. Egerek, pókok, katicák, poloskák próbálnak védettebb helyre húzódni. Egy-egy szellőztetés után érdemes alaposan körülnézni, miféle szerzet akar társbérletbe szegődni.

Az egereket - így vagy úgy - irtani kell

A fiatal gazdákat tömörítő Agrya évek óta azon munkálkodik, hogy kedvet csináljon a vidéken élő ifjúságnak kertjük, földjük megműveléséhez, illetve ahhoz, hogy helyben boldoguljanak ahelyett, hogy beköltöznének a városokba. A szemléletformálást már gyerekkorban el kell kezdeni, ezt célozza évek óta sikeres "Vesd bele magad!" programjuk, amelynek keretében vidéki óvodás és kisiskolás jelentkezők kapnak vetőmagot, hogy átélhessék a saját termesztésű zöldségek, fűszerek adta élményeket.

Másik törekvésük, hogy a városi fiatalokat összehozzák a vidéki fiatal gazdákkal: a "Vidék-Kaland" programról már többször hírt adtunk, ahol 35 év alatti városiak 1 hétig részt vehetnek jól működő családi gazdálkodások mindennapi életében, így testközelben megtapasztalhatják a gazdálkodás nehézségeit, szépségeit.

Olcsóbb lett a búza, stagnált a kukorica ára

Csökkent ugyan a búza ára, de a többi gabonaféle árának mozgása összességében kompenzálta ezt, így nem változott a Magro Gabonaindex (MGX) értéke a 38. héten. Szeptember 21-én reggel 9746 ponton állt a mutató. Az említett búzán kívül olcsóbb lett az árpa is, míg a rozs, tritikálé és zab inkább drágult. A kukoricára és búzára vonatkozó adatokat az alábbiakban részletesen olvashatja, további adatokért és a legfrissebb MGX-értékekért pedig kattintson ide>>.

Ha nem is jelentősen, de a globális folyamatokkal összhangban 2 százalékot csökkent a búza ára a 38. héten a Magro.hu piactéren. Ezzel egy tonna étkezési búza prompt ára 51 900 forint volt, míg a takarmánybúza 40 500 forintba került. A következő hetekben további lassú árcsökkenés valószínűsíthető elsősorban az étkezési-, de kisebb mértékben a takarmánybúza esetében is. Év végére előbbi 50 ezer forint alá, utóbbi 40 ezer forint környékére várható. Jelenleg összesen 5 ezer tonna búzát kínálnak, valamint 2 ezer tonnát keresnek a piactéren.

A búzaforgalom a Magro.hu mezőgazdasági piactéren

 

2014. júl.

2014. aug.

2014.

35. hét

36. hét

37. hét

38. hét

Átlagár (Ft/t)

49 108

45 024

49 247

49 472

50 876

49 761

Kötési mennyiség (t)

13 945

15 431

2 326

3 100

2 750

2 205

Az ókukorica ára lokális mélypontot ért el a 38. héten, és a korábbi hetek árcsökkenése megállt. Így átlagosan 47 450 forintért adták-vették a tengeri tonnáját. Az új kukorica ára szintén stagnált, méghozzá 34 ezer forinton, de az értékek nagymértékben, 30 ezertől 38 ezer forintig szórtak. Betakarítás után nagyon lassan emelkedhetnek majd az árak, de a termelőknek komoly reményeik nem lehetnek. Jelenleg erősen keresleti a piac: 2 ezer tonna óterményt kínálnak megvételre, de 57 ezer tonnát keresnek a piactéren.

A kukoricaforgalom a Magro.hu mezőgazdasági piactéren

 

2014. júl.

2014. aug.

2014.

35. hét

36. hét

37. hét

38. hét

Átlagár (Ft/t)

47 769

49 218

48 409

47 975

47 287

47 450

Kötési mennyiség (t)

16 714

9 859

1 762

2 135

1 115

1 686

Szerző: Németh István a Magro.hu ügyvezetője, gabonapiaci szakértő

Az Árpád-hídhoz közel eső szikla- és japánkert a Margitsziget mindig is közkedvelt része volt. A 19. században, amikor Magyar György akkori főkertész az egészet megálmodta és létrehozta, rendkívüli dolognak számított, de manapság is kuriózum. Főleg, amióta a nyár folyamán felújították (Főkert) és szeptemberben a nagyközönségnek is átadták.

Műtrágya Kishantoson

Bár e két dolog eddig teljesen kizárta egymást, néhány nappal ezelőtt az egyik új „gazda” úgy döntött, nem vár tovább holmi bírósági ítéletekre, és műtrágyázni kezdett a szerinte őt illető földeken.

Ez a darab föld így elvesztette biominősítését. A Greenpeace aktivistái azóta is tüntetnek, de az új „bérlőt” ez egyáltalán nem zavarja: folytatja a 20 éve egészségesen működő talaj mérgezését.

Az erről készült videó itt látható. Ha a bíróság egyszer mégis a kishantosi biogazdaságnak ad igazat, ennek a területnek legalább 3 évre lesz szüksége, hogy teljesen megtisztuljon a kemikáliáktól, és folytatódhasson rajta a biogazdálkodás.

A műtrágyázásról további képek itt.

Forrás és fotók: Greenpeace Hungary

Régi népélet naptára

Szeptember - Szent Mihály hava

39. hét:

- szeptember 22. (Móric): Móric-napi derültség szeles telet jelent.

- szeptember 28. (Vencel): A szőlőhegyek védőszentje, névnapja is a szüreti időszakra esik. Ha Vencel napján esik, akkor jövőre szép lesz a tavasz.

Sokan várták már, hogy a Hortus Hungaricus 1 év kihagyás után végre megünnepelje a 20. születésnapját. A nagyfokú érdeklődés szombaton már az ingyenes VIRÁGJÁRAT megállójában látszott, ahol fél órával az indulás előtt 2-3 csuklós busznyi ember várakozott, de csak egy sima busz érkezett. A pórul jártak vagy megvárták a következő, 45 perc múlva indulót (amire valószínűleg ugyancsak nem fértek fel), vagy - ahogy jómagam is - átbuszoztak Kőbánya-Kispestről Csepelre, ahonnan a sárga busz pikkpakk kiröpített Szigetszentmiklósra. Igaz, nem ingyen, de gyorsan.

A Virágjárat ennél azért nagyobb volt, de még úgy is kevésnek bizonyult

Újlipótvárosban van egy hely, ahol a rég bezárt óvoda körbekerített udvarán 63 fa, köztük a környéken mindenhonnan jól látható majd' 30 méter magas jegenye éli magányos életét.

Kis szerencsével még a szeptember második felében elvetett fűmag is megerősödhet annyira a fagyokig, hogy sikerrel átvészelje a telet. A szép gyepek tulajdonosai már megtanulták, hogy a nyár végi, őszi munkák közben egy szolid szellőztetésre érdemes időt szakítani, ezzel együtt sort kell keríteni a felülvetésre is. Ahhoz már nagyon ismerni kell a gyepalkotó fűfélék világát, hogy ilyenkor fajtakorrekcióval sikerüljön javítani, dúsítani a megkopott állományt. A profik ilyenkor csak egy-egy éppen hiányzó fűfajtát vetnek, de a hobbikertészek számára egyszerűbb, ha a gyephasználatnak és a környezetnek megfelelő magot vásárolnak.

A jól tartott gyep növényei 5-7 évig élnek

Legalábbis a rómaiak így tartották. Ezek szerint Magyarországon jó élni, mert éghajlatilag országszerte adottak a gesztenyetermesztés feltételei: az évi 10°C-os középhőmérséklet mellett még a fagyok sem károsítják különösebben. Szeret is itt lenni, amit jól bizonyít, hogy bár egy legenda szerint Mátyás király felesége, Beatrix hozta Itáliából a 15. században, valójában a szelídgesztenye őshonos a Kárpát-medencében.

A csigák régóta megkeserítik a kertészek életét, főleg, amióta az Ibériai-félszigetről Ausztrián át hozzánk is bemászott, ill. közlekedési eszközökre felkapaszkodva beutazott a spanyol meztelen csiga.

Míg a többi fajta meztelen csiga ellen be-bejönnek bizonyos praktikák, amelyekről korábban már írtunk itt, a spanyol óriás könnyedén átmászik a tojáshéjon, átrágja magát még a kaktuszon is, ha az útjába kerül. Ellene az indiai futókacsa (Anas platyrhynchos f. domestica) a tökéletes megoldás, aki nem csak a kifejlett példányokat fogyasztja nagy lelkesen, de a petéket is felkutatja, akárhol is rejtőznek a kertben.

Esett a kukorica ára, de drágult a búza

Olcsóbb lett a kukorica, és ezért 1 százalékot csökkent a Magro Gabonaindex (MGX) értéke a 37. héten. Szeptember 15-én reggel 9780 ponton állt a mutató. A búza ára ugyan emelkedett, de mindez nem tudta pozitívba húzni az értéket. A kukoricára és búzára vonatkozó adatokat az alábbiakban részletesen olvashatja, további adatokért és a legfrissebb MGX-értékekért pedig kattintson ide>>.

Összességében 3 százalékot emelkedett a búza ára a 37. héten a Magro.hu piactéren, de az új hét elején lefelé korrigált a piac és megközelítette a növekedést megelőző állapotot. Ezzel kérdésessé vált a közeljövő további tendenciája. Mindenestre a világban a "medve" az úr a búzapiacokon és lefelé mozognak az árak. Jelenleg egy tonna étkezési búza prompt ára 51 500 forint, míg a takarmánybúza 42 500 forintba kerül. Ezek az árak megfelelnek a határidős piacon tapasztalható várakozásnak, így szélsőséges történések nélkül az árak stabilitása várható az év utolsó negyedévében. Jelenleg összesen 4 ezer tonna búza keresi új gazdáját, valamint 2 ezer tonnát keresnek a piactéren.

A búzaforgalom a Magro.hu mezőgazdasági piactéren

2014. júl.

2014. aug.

2014.

34. hét

35. hét

36. hét

37. hét

Átlagár (Ft/t)

49 108

45 024

49 156

49 247

49 472

50 876

Kötési mennyiség (t)

13 945

15 431

3 810

2 326

3 100

2 750

Régi népélet naptára


Szeptember - Szent Mihály hava

38. hét

- szeptember 17. (Zsófia): Ha ez a nap itt találja még a fecskéket, idén már nem érkezik meg a hideg.
A mennydörgés, villámlás azt vetíti előre, hogy szép "vénasszonyok nyarára” számíthatunk, de kemény lesz a tél.

- szeptember 21. (Máté): Egyes vidékeken "pelyvahétnek" hívják, azaz vetésre nem alkalmas. Máshol viszont éppen az a hét a búzavetés időszaka, amikor is a gazda tiszta ruhában, szótlanul szórta szét a megszentelt vetőmagot a gabonaföldön. Káromkodni tilos volt vetés közben.

Csillagászatilag az őszi napéjegyenlőség napja, ezután kezdődnek a szüreti mulatságok, pásztorünnepek.

A bortermést is megjósolja e nap időjárása: „ Ha Máté napján tiszta idő vagyon, a bornak esztendőre nagy bőségét várják.”

A rövidke cím messze nem jellemzi azt a rengeteg munkát, amit a díszhagymákat kertjükben tartóknak a fagyok előtt el kellene végezni. A nyár végétől lehet a nyári, őszi virágzású hagymákat a földből fel- vagy kiszedni, a tavasszal virágzókat pedig ki- vagy beültetni. A kevésbé rutinos hobbikertészeknek fontos megjegyezni, hogy a kerti ügyekről írók általában hagymásként jellemzik azokat a növényeket is, amelyeknek nem hagymájuk, hanem gumójuk, vagy valamilyen más föld alatti, kihajtásra alkalmas száruk, gyökérképletük van.

Tegnap befejeződött a Hortus Hungaricus belépőjegyekért folyó játékunk. A helyes válaszok a következők:

1. Mit jelent a Hortus Hungaricus? - Magyar kert

2. Hányadik évfordulóját ünnepli 2014-ben a Hortus Hungaricus Kertészeti Szakkiállítás és Vásár? - 20

3. Melyik növény nyerte el hazánkban a Hungarikum címet? - kamilla

Úgy látszik, a borongós, esős idő elvette a játékkedvet, mert csak 5 helyes megfejtés érkezett. 1-1 ingyen belépőt nyert:

Kóczián Józsefné

Velekei Judit

Matolcsiné Bakos Beatrix

Kiáczné P. Angelika

Bakos Krisztina

A nyerteseknek gratulálunk, velük e-mailben vesszük fel a kapcsolatot.


Elérkeztünk a Hortus-nyereményjáték harmadik, egyben utolsó fordulójához. A mai kérdés:

Melyik növény nyerte el hazánkban a Hungarikum címet?

1. kamilla

2. harangvirág

3. pipacs

Az előző két kérdést itt és itt találjátok.

A három választ együtt kérjük beküldeni a kapanyelinfo@gmail.com címre a beküldő pontos nevével, címével és telefonszámával.*

Beküldési határidő: 2014. szeptember 10.

A helyes válaszokhoz segítséget nyújt programajánló bejegyzésünk és a Hortus Hungaricus weboldala.

A minden kérdésre jól válaszolók közül 6 szerencsés nyertes 1-1 db belépőt kap a Hortus Hungaricus Kiállításra.

Játsszatok és nyerjetek!

*A nevezési adatok harmadik fél számára nem hozzáférhetők.

Folytatódott a kukorica árának lassú csökkenése, a búza ára stagnált

Továbbra sem változtak jelentősen a gabonaárak, így nem változott a Magro Gabonaindex (MGX) értéke sem a 36. héten. Szeptember 8-án reggel 9953 ponton állt a mutató értéke. A kukorica ugyan némileg olcsóbb lett, de ezt a tendenciát nem erősítette a többi gabonaféle árának mozgása. A kukoricára és búzára vonatkozó adatokat az alábbiakban részletesen olvashatja, további adatokért és a legfrissebb MGX-értékekért pedig kattintson ide>>.

Különösebb ingadozások nélkül alakultak a búzaárak a 36. héten a Magro.hu piactéren, bár a három hete tartó tendencia egy várható lassú áremelkedést jelez. Ennek eredményeként az év végére tartósan 50 ezer forint fölé mehet a malmi és 43 ezer forint lehet a takarmánybúza ára. Jelenleg egy tonna malmi búza prompt ára még mindig kevesebb mint 50 ezer forint, míg a takarmánybúza 42 ezer forintba kerül. A világ árutőzsdéin a búza a magyarországihoz hasonló nyugodt időszakot él meg. Az árak sehol sem változtak jelentősen az elmúlt hetekben. Jelenleg összesen 19 ezer tonna búzát kínálnak eladásra, valamint 8 ezer tonnát vennének a potenciális eladók és a vevők a piactéren.

A búzaforgalom a Magro.hu mezőgazdasági piactéren

 

2014. júl.

2014. aug.

2014.

33. hét

34. hét

35. hét

36. hét

Átlagár (Ft/t)

49 108

45 024

47 046

49 156

49 247

49 472

Kötési mennyiség (t)

13 945

15 431

3 296

3 810

2 326

3 100

Az ókukorica ára 1 százalékot csökkent a 39. héten, és a továbbiakban is inkább a csökkenés a valószínű, ahogy egyre közeledünk az új kukorica betakarításának időpontjához. Az új terményre jelenleg 36-38 ezer forintos áron lehet előre leszerződnie azoknak a termelőknek, akik azonnal szeretnének pénzhez jutni. Indokolt lehet azonban kivárni az értékesítéssel, mert a jövő év elejéig várhatóan 5 százalékot is drágulhat a tengeri és tartósan 40 ezer forint felett foroghat. Jelenleg a piactéren 12 ezer tonna terményt kínálnak megvételre és 57 ezer tonnát keresnek publikus ajánlat formájában.

A kukoricaforgalom a Magro.hu mezőgazdasági piactéren

 

2014. júl.

2014. aug.

2014.

33. hét

34. hét

35. hét

36. hét

Átlagár (Ft/t)

47 769

49 218

48 431

48 266

48 409

47 975

Kötési mennyiség (t)

16 714

9 859

1 877

1 900

1 762

2 135

Szerző: Németh István a Magro.hu ügyvezetője, gabonapiaci szakértő

A múlt pénteki 1. kérdés után itt a következő:

Hányadik évfordulóját ünnepli 2014-ben a Hortus Hungaricus Kertészeti Szakkiállítás és Vásár?

1. 10
2. 20
3. 15

A helyes megoldást jegyezzétek fel az első mellé, holnap jön a következő, egyben utolsó kérdés. A válaszokhoz segítséget a www.hortushungaricus.hu oldalon és a programajánló posztban találhattok.

Hajrá!

Régi népélet naptára

Fotó: Höltzl Éva

Szeptember - Szent Mihály hava

37. hét:

- szeptember 8. (Mária, Kisboldogasszony): Ha az őszi búza vetését Egyed napján nem kezdték el, akkor Kisasszonykor tették: a vetőmagot szentelt vízzel megszórták, vetés közben imádkoztak, majd az üres zsákot feldobálták, hogy az Isten olyan magasra növessze a gabonát. Általában ekkor kezdték a dióverést is.

Ha hűvös az idő, nem indulnak útra a fecskék, mert hosszú, meleg ősz következik. Ha bugyborékosan esik az eső, csapadékos időszak jön.

A szőlőtermést is befolyásolja Kisboldgasszony időjárása: „Szeptemberi meleg éjszakák finom bort érlelnek. Ha hidegre fordulnak Máriák, savanyúak lesznek.”

- szeptember 12. (Mária): Szűz Mária neve napja. Ha ezen a napon szép az idő, akkor a vénasszonyok nyara hosszú és derűs lesz.

Úgy legyen!

A nyári balkonládák már kezdene kiesni legszebb formájukból, bár a petúniák, muskátlik, begóniák még ontják virágaikat, a leveleken azért látszik, hogy lassan ideje átadni a helyet a friss őszi növényeknek.

Ahogy már az előző programajánló posztban beharangoztuk, indul a játék az ingyenes belépőjegyekért a Hortus Hungaricus Nemzetközi Kertészeti Szakkiállítás és Vásárra.

Ma és a jövő hét elején felteszünk 1-1 kérdést a kiállítással kapcsolatban. A válaszokat nem egyesével, hanem a játék végén együtt várjuk majd. A hibátlan megoldásokat beküldők között 6 db belépőt sorsolunk  ki a 2104. szeptember 19-21 között megrendezésre kerülő Hortus Hungaricusra.

Az első kérdés:

Mi a Hortus Hungaricus jelentése?

1. Virágkiállítás

2. Magyar virág

3. Magyar kert

A helyes választ jegyezzétek meg. Amíg a második kérdés is megérkezik, érdemes böngészni a kiállítás programjait a www.hortushungaricus.hu oldalon.

Sok sikert!

Már csak két hét, és újra megnyitja kapuit a Nagybani Virágpiac, virágillatba borul Szigetszentmiklós, ahol 20. alkalommal kerül megrendezésre a Hortus Hungaricus, hazánk legnagyobb kertészeti szakkiállítása és vására.

Kezdődik a levélzápor

A vég nélküli esős napok már az ősz közeledtét jelzik. Szeptemberben már színesednek, és később egyre gyorsabban potyogtatják leveleiket a fák, cserjék. A levél zöld színét a klorofill adja, melynek révén jut a növény energiához. A levelek hullása és elszíneződése öregedésüket jelzi. Ilyenkor a növény által felvett vízben lévő sók koncentrációjának növekedése okozza a színváltást. Az élő levél ugyanis tiszta vizet párologtat el, és a növény szempontjából felesleges anyagok a levélben maradnak. A levélhullás előtt először lebomlik a klorofill. A levélben maradó karotin és xantofil sárgává, barnává változtatja a lombozat színét. A kezdeti sárgulást a különféle fajtákban, változatokban más és más, másodlagos színezőanyagok módosítják. Például a vörös elszíneződést egy antocián nevű vegyület okozza. Az örökzöld lomb- és tűlevelűek szintén elhullatják lombjukat, csakhogy kevésbé látványosan. Leveleik élettartama ugyanis több év, ennyi idő alatt cserélődnek ki.

Eljött az idei utolsó, SZEZONZÁRÓ Pöttömkert ideje! Vasárnap (szeptember 7.) a Budapest Park egy napra ismét a gyerekeké lesz.

Régi népélet naptára

Szeptember - Szent Mihály hava

36. hét:

- szeptember 1. (Egyed): Az őszi búza és rozs vetésének kezdőnapja. A szőlőhegyen e naptól kezdve tilos szekérrel, abroncsos edénnyel járni. Egyes helyeken a gazda a úgy védte szőlőjét a gonosztól, hogy virradat előtt meztelenül körüljárta a birtokát, és a terület négy sarkán összekötötte a gallyakat.

Időjósló nap is: "Amilyen az Egyed nap, olyan lesz az egész hónap." Ha esik, esős szeptemberre számíthatunk, ha nem, szárazra.

- szeptember 5. (Lőrinc): Ha szépen süt a nap, hosszú, kellemes őszi napok várnak ránk. A szabadban fürdés utolsó napja. A "lőrinces" dinnye, körte már nem igazán ízes. Lőrinc napja után a fás növények megállnak fejlődésükben.

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek