A fiatal gazdákat tömörítő Agrya évek óta azon munkálkodik, hogy kedvet csináljon a vidéken élő ifjúságnak kertjük, földjük megműveléséhez, illetve ahhoz, hogy helyben boldoguljanak ahelyett, hogy beköltöznének a városokba. A szemléletformálást már gyerekkorban el kell kezdeni, ezt célozza évek óta sikeres „Vesd bele magad!” programjuk, amelynek keretében vidéki óvodás és kisiskolás jelentkezők kapnak vetőmagot, hogy átélhessék a saját termesztésű zöldségek, fűszerek adta élményeket.

Másik törekvésük, hogy a városi fiatalokat összehozzák a vidéki fiatal gazdákkal: a „Vidék-Kaland” programról már többször hírt adtunk, ahol 35 év alatti városiak 1 hétig részt vehetnek jól működő családi gazdálkodások mindennapi életében, így testközelben megtapasztalhatják a gazdálkodás nehézségeit, szépségeit.Legújabb programjuk pedig már kifejezetten a városlakókat célozza meg. Az utóbbi években egyre nagyobb az igény a városi kertészkedésre, jól mutatja ezt a közösségi kertek növekvő népszerűsége. Viszont nem mindenhol sikerül ilyeneket beindítani, vagy kevés a rendelkezésre álló hely a sok jelentkezőnek. További visszatartó erő még a szakértelem hiánya: sokan nem mernek belevágni az erkélyen, teraszon, mert nem tudják, hogyan fogjanak hozzá. Nekik szól a „Városi kertészek” elnevezésű program, ahova a szervezők olyan 18-40 év közötti városlakók jelentkezését várják, akik rendelkeznek legalább 7 m2 kertészkedésre alkalmas földterülettel. Ez lehet balkonláda, magaságyás, kis előkert. Egy ilyen kis területen is meg lehet már termelni egy kisebb családnak elég paradicsomot és paprikát. A számítások szerint 28 m2-en pedig heti néhány nap gondozással egy háztartás akár 160 000 forintot is spórolhat.

A pályázat nyertesei ingyen elméleti és gyakorlati oktatást, valamint a kertészkedés beindításához vetőmagokat, valamint a növények termesztéséhez szükséges szereket is kapnak. Persze vállalniuk kell, hogy végigcsinálják a programot, dokumentálják a saját zöldség termesztésével kapcsolatos tapasztalataikat, élményeiket. A programot 2015. augusztusában egy értékelő találkozó zárja, ahol a jól végzett munka gyümölcseiből egy nagy főzést rendeznek.

A program részletei, jelentkezési lap a www.varosikerteszek.hu oldalon, vagy az Agrya weboldalán itt.

Jelentkezési határidő: 2014. október 3.

Hajrá!

Forrásokért katt a képekre!

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!