A Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége (AGRYA) idén is elindítja a „Vesd Bele Magad!” Programot, melynek lebonyolítása általános iskolák közreműködésével zajlik.

A program keretében kisiskolás - lehetőség szerint alsó tagozatos - gyerekek kapnak vetőmagot, hogy azt otthon, a saját konyhakertben elvessék, gondozzák, neveljék, majd a családdal együtt elfogyasszák. Olyan vetőmagokat kapnak, melyek nem kényesek, termesztésük nem igényel különösebb ismereteket. Idén is zöldborsót, hónapos retket, vöröshagymát, sárgarépát, karalábét vethetnek a gyerekek. Munkájukat felnőtt segítséggel dokumentálják, és a program végén értékes nyereményeket kaphatnak.

A vetőmagosztás nem szociális alapon történik, célja nem az adott élethelyzet megváltoztatása, hanem a szemléletformálás. Mivel már falvakban is egyre elterjedtebb, hogy a kertet csak füvesítik, esetleg egy-két fát ültetnek, a cél, hogy a gyerekeken keresztül a szülők is (újra) ráérezzenek a saját konyhakert adta örömökre, a sikerélményre, a friss, zamatos zöldségekről már nem is beszélve! Ráadásul a kivitelezésnél a gyerekek segítségre szorulnak, így a kertészkedéssel a család több időt tölthet együtt.

A programra a vállalkozó kedvű gyerekek iskolái pályázhatnak 2012. február 10-ig. Az iskola feladata, hogy összefogja, koordinálja a gyerekeket, és rendszeres tájékoztatást adjon a helyi lebonyolításról. Egy iskola legfeljebb 100 vetőmagcsomagot kaphat. A program sikeres lebonyolításában az AGRYA munkatársai is segítenek.

Bár a pedagógusok ezért külön juttatást általában nem kapnak, a helyi és akár az országos média is beszámol a programról, a gyerekek pedig biztosan nagy lelkesedéssel vetik bele magukat a kertészkedésbe. A saját munka gyümölcse itt kézzelfogható, megehető, és a kitartás, a szorgalom eredményének megtapasztalása a tanulásban is a gyerekek hasznára fordítható.

Még van egy kis idő a jelentkezési határidő lejártáig, a programról bővebb információk itt és itt.

Nekünk tetszik!