A tavalyi nagy sikerre való tekintettel idén júniusban újra indul a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége, az AGRYA EU- díjnyertes kommunikációs programja, a "Vidék Kaland". Már várják olyan 18-35 év közötti városi fiatalok jelentkezését, akik elég ambíciót és erőt éreznek ahhoz, hogy egy munkahét erejéig a klaviatúrát vasvillára, az autó kormányát pedig a traktoréra cseréljék.

Agrya.jpg

A vállalkozó szellemű jelentkezőket hasonló korú gyakorló gazdák fogadják a saját gazdaságukban. Az együtt töltött 1 hét során a városi „vendégmunkások” 5 munkanapon aktívan részt vesznek a gazdaságban zajló aktuális munkákban, melyekben biztosan nem lesz hiány, tekintve, hogy a programban részt vevő városi fiatalokat június végétől augusztus közepéig fogadják.

A kiválasztottak a házigazda munkarendjéhez igazodva vesznek részt a gazdaság mindennapjaiban, ami hajnali keléssel és napi 8 óránál hosszabb munkaidővel is járhat. Egy gazda egy, legfeljebb 2 jelentkezőt fogad, irányítása és felügyelete mellett zajlik a munka. A résztvevők javadalmazásban nem részesülnek, szállást, teljes ellátást és rengeteg munkát kapnak. Anyagi juttatást a gazdák sem kapnak, csak szerencsés esetben jó munkaerőt az adott héten.

videk_kaland_kecskemet_0608_237.JPG

A program célja, hogy személyes példákon keresztül bemutassa a mezőgazdaság működését, betekintést engedjen a gazdálkodók, mezőgazdászok napi életébe, a gazdálkodói életformába, érthetővé tegye az agrár- és vidékfejlesztési támogatások működését, indokoltságát, és így közelebb hozza egymáshoz a városi és a vidéken gazdálkodó fiatalokat. A középpontban a munka és a tapasztalatszerzés áll, ezért ha valaki madárfüttyös, jó levegőn töltött láblógatós napokra vágyik, ne ide jelentkezzen. A kiválasztott (jelentkezéstől függően 30-50 fő) résztvevők a program előtt egy napos képzésen vesznek részt, melynek része a traktoros tréning! Mi már ezért is elmennénk…

videk_kaland_kecskemet_0608_34.JPG

Idén már a határon túlra is átnyúlik a program: lehetőség nyílik arra is, hogy néhány nagyon lelkes jelentkező Romániába, Székelyföldre, Hargita megyébe utazzon, és ott kapcsolódjon be székely fiatal gazdák által vezetett gazdaságok mindennapjaiba. A székelyföldi kiutazásnál a gazdaságban töltött idő hosszabb, utazással együtt 10 nap, és 5-8 fogadó gazdához lehet menni.

A Felvidéken, Szlovákiában a magyarországihoz hasonló felépítésben és tartalommal indítja el a programot a Szlovákiai Fiatal Gazdák Szövetsége helyi fiatalok és gazdák részvételével.

A jelentkezőknél nem hátrány a jogosítvány és a kitűnő egészségi állapot. Azt is vállalniuk kell, hogy beszámolnak a program során szerzett élményeikről, benyomásaikról és véleményükről, fényképeket, esetleg videókat töltenek fel az AGRYA által megadott felületekre.

Jelentkezési határidő: 2013. április 19.

A múlt évi programban egyébként összesen 40 városi fiatal vett részt, többek között pszichológus, építész, jogász, kémikus, geográfus, formatervező, kutató orvos, marketing szakember, újságíró, szociális munkás, tolmács. A jelentkezők és így a kiválasztottak közel kétharmada hölgy volt... Élményeikről képes beszámolók és blogbejegyzések itt.

A vállalkozó kedvű fiatalok és fogadó gazdák jelentkezéshez szükséges adatlapok és további információk  itt.