Ma van az Állatok Világnapja, amire napok óta tanultuk a kisebbik csemetével a Sün Balázst, és felmerült a kérdés, miért is nincs nekünk egy sünink. Mármint a kertben.

sünkép.jpg

Nálunk érthető a dolog: belvárosi társasház, az utca felől lépcsőznie kellene a téglafallal körülvett kerthez, a falon meg nem talál rést, úgyhogy ide sajnos nem tud bejönni, hiába is akarna. Aki viszont olyan szerencsés, hogy a kerítése gyárilag hézagos, vagy saját maga tette valahol szabaddá az utat, előbb-utóbb bizonyosan „saját” sünre és családjára tehet szert. Főleg, ha nem használ túl sok kemikáliát, mert azok elpusztítják a sünök táplálékait is, így az ilyen portákat inkább elkerüli.

Ha kertünkben sűrű bokrok vannak, akkor nem is kell különösebben építkezni, a kis állat szívesen vackolja be magát alájuk. Előszeretettel bújik meg levélkupacok, farakás, kőrakás alatt. Ha az őszi metszésből megmaradt ágakat, gallyakat felhalmozzuk, némi avarral, csinosítjuk, máris kész a kényelmes sünlak, ahol nyugodtan átvészelhetik a hideg hónapokat. Most már időszerű a dolog, mert a hímek akár október elején megkezdik téli álmukat, ha elég súlyt szedtek fel.

Ha nincs alkalmas búvóhely a kertben, vagy csak szeretünk barkácsolni, készíthetünk magunk is sünlakot (de készen is vehetünk), melyet egy félreeső, esőtől, széltől védett helyre állítsunk fel. Íme néhány ötlet:

sünlak 3.jpg

hedgehog house5.jpg

sünlak2.jpg

sünlak1.jpg

sünlak4.jpg

Mivel alapvetően éjszakai állat, nappal nem tudhatjuk, éppen hol bújik meg. Most, az őszi kerti munkálatok során fokozottan ügyelni kell: a fűnyíróval ne menjünk be a bokrok alá, a felhalmozott faleveleket, ágakat és gallyakat pedig ne gyújtsuk fel anélkül, hogy nem ellenőriztük, nincs-e alatta megbújó sün. Ez utóbbiból származik a legtöbb baleset, ezért a Sünbarát.hu és a Magyar Madármentők Alapítvány pályázatot hirdetett „Nézz a kupac alá!” címmel, amelyre október 31-ig várják a témához kapcsolódó kreatív alkotásokat. Részletek itt.

nezz_ala.jpg

Szép napos idők jönnek, ha mostanában a kertben dolgozunk vagy barkácsolunk, gondoljunk a sünökre!

A nálunk honos keleti sünről már korábban írtunk itt.

Forrás itt, ill. a képekre kattintva.