Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Virgonckodás a hó alatt

Még legalább egy bő hónap hátravan a télből, de a fagyos talajban a legkorábbi hagymások már mozgolódnak. Elsők közt a hóvirág, a magyar kikerics és a téltemető nyílik. E fura szerzeteket az sem zavarja, ha a hó alól kell virágaiknak előküszködni magukat. Koraiságukkal a növényvilág csodáinak második vonalába tartoznak, mert az igazi harcosok olyanok, mint az örökké fagyos területeken élő havasi vérmoszat.

BIG_0003851689.jpg

Ők festik déltájban rubinvörösre az alpesi hómezőket, a melegben felélednek, de életük zömét jeges dermedtségben töltik. Vannak olyan moszatok is, amelyek vidáman élnek a 85 fokos gejzírek vizében, míg az aktív növényi élet számára hőmérsékleti küszöbnek számít a 0-55 fokon kívüli hőmérsékleti tartomány.

Szeretem a telet. Persze ez elsősorban a frissen hullott hóra és a száraz, napsütéses hidegre vonatkozik.

P1060946.JPG

Nem állítom, hogy a mostani szürke, lucskos idő túl sok boldogsághormont szabadít fel bennem, de kibírom. Több ismerősöm viszont már kifejezetten téli depresszióra panaszkodik és kedélyjavítók után kiált.

2ev másolata.jpg

Először is nagyon köszönjük a rengeteg születésnapi köszöntést, jókívánságot. Nagy öröm, hogy ennyien olvassátok és kedvelitek a Kapanyelet:)

Tegnap éjfélkor lezárult születésnapi játékunk, melynek kérdéseire az alábbi válaszokat vártuk:

1. Ki nevezte el a hortenziát hortenziának? - (Filibert) Commerson

2. Mely 3 növény nem hiányozhat az egészségtudatos alkoholista kertjéből? - máriatövis, japán mazsolafa, spárga

3. Honnan ered a ’szélhámos’ kifejezésünk? - Egy kocsiba általában két lovat fogtak, és a lovaknak két hámjuk volt. A fiatal lovakat a betörésük idején harmadiknak, oldalra, szélire fogták be, hogy szokják a hámot, de nekik nem volt olyan nehéz dolguk, hiszen nem ők húzták a szekeret. Innen ered a szélhámos kifejezésünk.

A kérdésekre 52 helyes megfejtés érkezett, melyeket a beérkezés sorrendjében sorszámoztunk. A sorsolás a random.org segítségével történt, így az alábbi eredmény született:

List Randomizer

There were 52 items in your list. Here they are in random order:

  1. 32
  2. 42
  3. 3

Tehát a szerencsés nyertesek:

32. Erdélyi Kati

42. Tihanyi Angelika

3. Hajdu János

Gratulálunk a nyerteseknek, velük e-mailben beszéljük meg a részleteket. Mindenkinek köszönjük a részvételt, reméljük, legközelebb is ilyen sokan játszotok velünk!

2 éves a Kapanyél!

2ev másolata.jpg

Két éves lett a Kapanyél, ennek örömére játékot hirdetünk. Az alábbi három kérdésre várjuk a válaszokat. Aki rendszeres olvasója a blognak, valószínűleg gond nélkül meg tudja válaszolni  mindegyiket, de azért adunk egy kis segítséget is.

A kérdések:

1. Ki nevezte el a hortenziát hortenziának? Segítség itt.

2. Mely 3 növény nem hiányozhat az egészségtudatos alkoholista kertjéből? Segítség itt.

3. Honnan ered a ’szélhámos’ kifejezésünk? Segítség itt.

A válaszokat ma (2013. január 28.) éjfélig várjuk a kapanyelinfo@gmail.com címre. A mindhárom kérdésre helyesen válaszolók közül 3 nyertest sorsolunk ki véletlenszerűen, akik a Cser Kiadó felajánlásban Karl Ploberger: 12 hónap a kertben c. könyvét kapják.

Játékra fel, sok sikert mindenkinek!

Indulhat a tujamentés

A tavalyi pusztító cudar év után a megmaradt tuják megmentéséhez már most hozzá kellene kezdeni. A tujákról szóló posztok érzékeny területet érintenek, már csak azért is, mert sokan érzik becsapva magukat, hiszen a drágán vett növényük gyatrán viselkedik, miközben más kertjében, vagy a vad mediterrán vidékeken maguktól is szépen díszlenek.

A cordobai Alcazar palota parkjában évszázadok óta jól érzik magukat az örökzöldek.jpgA cordobai Alcazar palota parkjában évszázadok óta jól érzik magukat az örökzöldek

A magyar szemérmesen kolumbiai virágnak hívja (legalábbis hosszas kutakodás után is csak ezt találtam), de más nyelvek híven tükrözik e virág fő jellemzőjét: a spanyol Flor de Labios, az angol Hot Lips Plant vagy a német Heisse Lippen Blume egyértelműen kifejezi, miért tartják sokan a világ legerotikusabb virágának.

csókvirág.jpg

Mindenki hallott már a fák királykategóriájának eme nagyszerű képviselőiről, melyek Észak-Amerikában, pontosabban Kaliforniában és kissé meglepő módon Kínában honosak. Előbbi helyhez köthető az örökzöld (avagy tengerparti) mamutfenyő (Sequoia sempervirens) és az óriás (avagy hegyi) mamutfenyő (Sequoiadendron giganteum), míg a Távol-Keleten él a kínai mamutfenyő (Metasequoia glyptostroboides). A három fajta mindegyike külön családot alkot a ciprusfélék közt, de mivel azokon belül egyedüli tagok, ezért monotipikusnak hívják őket.

redwoods.jpg

A nyugalom szigete: Orfű

Pécsi lány lévén rengeteg időt töltöttem ezen a varázslatos szépségű helyen. Nem egyszer mártóztam meg mesterségesen kialakított tavaiban, melyekről meg nem mondanád, hogy nem voltak ott az idők kezdete óta.

Orfu 2012jan281.jpg

Régi népélet naptára

Pieter_Bruegel_d._Ä._106b.jpg

Január - Boldogasszony hava

4. hét:

- január 21. (Ágnes): Ha Ágnes hideg, engesztel Vince, hogy teljék a pince.

- január 22. (Vince): Ha fénylik Vince, megtelik a pince. Ha csepeg, csurog, kevesebb lesz a borod.

- január 25. (Pál): Ha fényes Szent Pál, minden termés szépen áll. Ha Pál fordul köddel, jószág (vagy ember) hullik döggel. A kemény téli időjárás változását is jósolták erre a napra: "Pál fordulás - télfordulás".

Most, hogy elkezdődött az influenzaszezon, meg a gyerekek az iskolából amúgy is mindenféle nyavalyát hazahurcolnak, egyre több citrusfélét eszünk. Jó móka a magokkal kísérletezni, gyereknek, felnőttnek egyaránt. Emlékszem, kiskoromban a nagymamámmal a hatalmas fikuszunk földjébe dugdostuk a narancs- meg citrommagokat, és elég sok ki is hajtott belőlük.

Ma úgyis ronda idő van, úgyhogy lehet, hogy kipróbáljuk a citrommagültetést. Nem ígérem, hogy mindenben olyan precízen járunk el, mint az alábbi képsorokon látható, de a végeredmény szempontjából talán mindegy is.

01.jpgA citrommagokat összegyűjtjük.

Az ország nagy részén jelentős mennyiségű hó esett, esik és esni is fog, ami ad némi teendőt a hétvégére. Ha a házunk előtt eltakarítottuk a havat, és felszórtuk a járdát (nem sóval!), hogy ne csússzon, a kertben is nézzünk körül!

A hóból nagyszerű tujaöntöző víz lesz.jpg

A tujákat, bokrokat, díszfűkötegeket szabadítsuk ki a hó fogságából, nehogy letörjenek az ágak a tetemes súly alatt.

A gyümölcsfák metszése nem ördöngös tudomány, de igaz, ami igaz, kell hozzá némi érzék és gyakorlat. Aki most tanulja a mesterséget, jobban teszi, ha egy szakkönyvet vesz kézbe, vagy az interneten megbízható, hozzáértő szerző tanácsait fogadja meg. A szerzők gyakorlati felkészültségét könnyen lehet tesztelni. Aki azt ajánlja, hogy minden metszlapot sebkezelővel ápolni kell, biztos, hogy nem sokat dolgozott a kertben, mert a meleg szobában könnyű elképzelni, hogyan kell egy hatalmas almafa sebeit kenegetni. Ettől még jó lehet, amit ajánl, de szerencsésebb, ha gyakorlatiasabb a tanács.

Az ügyes gépes segítik a metsző munkáját.jpgAz ügyes gépek segítik a metsző munkáját

A róka

A vörös róka (Vulpes vulpes) az egyik legelterjedtebb ragadozó, szinte az egész világon előforduló, magányos életmódot folytató kutyaféle.

voros-roka-a-havas-tajon-kep.jpg

Sokáig csupán kártékony ragadozónak tartották, és irtották, mára azonban gyökeresen megváltozott a helyzet. Ebben nálunk Fekete István regénye, és az abból készült rajzfilm alapvető jelentőségű volt, hiszen nagymértékben módosította a rókáról alkotott véleményünket.

A Gárdonyi Gézától származó idézet (Isten rabjai) nem alaptalan tanács, hiszen a házi berkenye (Sorbus domestica) hazai viszonyok között kb. 20 éves korában hozza első terméseit. A tudományos név sok mindent elárul a szeptemberben érő erdei gyümölcsről: a kelta eredetű sorb = fanyar arra utal, hogy az éretlen gyümölcs csersavtartalma miatt élvezhetetlen. Ugyanezt a tulajdonságát mutatják népies elnevezései: fojtós berkenye, fojtóska. A latin név második tagja a domestica = házi pedig azt mutatja, hogy régóta ismerik és termesztik. Már a Tihanyi Alapítólevélben (1055) is megemlítik, és későbbi oklevelekben is rendszeresen feltűnik. Ez sem véletlen, hiszen a házi berkenye akár 4-500 évig is elélhet.

Sorbus domestica.jpg

Aki már most utálja a telet, vagy eleve nyárpárti, annak a tegnapi országos hókáosz után némi felüdülést jelenthet M. Szilvi beszámolója Sydneyből, Sydneyről.

Sydney az Ausztrália dél-keleti partjain fekvő legnagyobb város és a legelső is, Új-Dél-Wales állam fővárosa. 1788-ban 11 vitorlás érkezett Port Jackson partjaihoz Arthur Philip kapitány vezényletével. A rakomány nem volt mindennapi, hiszen fegyenceket szállítottak; ők voltak Ausztrália első 700 betelepített lakosa.

Azt mondják, Sydney már a világ vége, de én sosem éreztem tehernek ezt a 16000 km-t, és több mint egy napos repülést. Többször megtettem oda-vissza és nyugodt szívvel mondhatom, hogy abszolút megéri a több átszállás és végeláthatatlan repkedés. Sydney hatalmas és gyönyörű. A nyüzsgő nagyváros keveredik lazasággal és nyugalommal. Nem rohannak, nem idegeskednek, mindenféle szívroham nélkül átkelhetünk a zebrán, mosolyognak különösebb indok nélkül, szóba elegyednek velünk bárhol, bármikor. Egyszerűen olyan élményt nyújt, amiből mi is tanulhatnánk egy picit. Sydneyben minden és mindenki nagyon jól megfér egy helyen. Sok-sok náció, belvárosi felhőkarcolók, hatalmas parkok, strandok alkotják a nem mindennapi város szépségét.

Sydney Botanic Garden2 másolata.jpgOperaház, Harbour Bridge, Sydney látképe a Botanikus kertből

Sydney egyik szabadon és ingyen látogatható botanikus kertje a Királyi Botanikus Kert (Royal Botanic Garden), mely az év minden napján nyitva áll.

Régi népélet naptára

Pieter_Bruegel_d._Ä._106b.jpg

Végre Budapesten is ilyen a táj, mint Pieter Bruegel festményén! Már nagyon ideje volt, szép a reggel, az emberek mosolyognak, az autósok talán kevésbé, de legalább hamisítatlan tél van. Ki kell élvezni, hiszen vasárnap már az első tavaszébresztő nap lesz.

Január - Boldogasszony hava

3. hét:

- január 17. (Antal): Remete Szent Antal napja, aki már a középkorban a háziállatok, köztük a disznó védõszentje volt. Szent Antal tüzének nevezték az orbáncot, és bizonyos helyeken abban hittek, hogy ha három Antal nevû ember áll a beteg ágya mellett, ott elszív egy pipa dohányt és a betegre fújja a füstöt, akkor leveszik az orbáncos betegrõl a tüzet.
A Remete Szent Antalhoz kapcsolódó hiedelmek később Páduai Szent Antal (napja június 13.) alakjával összemosódtak, ezért pl. a "Ha esik, Szent Antal elviszi a szénát" mindkét napon megjelenik a népi jóslatok között.

- január 18. (Piroska): "Ha Piroska napján fagy, negyven napig el nem hagy". Azt is tartották, hogy az a lány, aki ezen a napon piros kendőt köt a nyakába, még abban az esztendőben férjhez megy.

- január 20. (Fábián, Sebestyén): E napon indul meg a fákban a nedvkeringés, ezért az első tavaszébresztő napnak is tartották. Szent Sebestyén a lövészek és nyíllal lövők védőszentje, így ez a nap a vadászok ünnepe is.

A hétvégére hideget (nem baj, hiszen tél van) és sok helyen ónos esőt jósolnak (baj, mert csúszik), úgyhogy vagy otthon maradunk, vagy fűtött kiállításokat látogatunk meg.

168533211025407438_VThI0oTX_c.jpgEnnél egyszerűbb madárkalács is megteszi

A hóesés mindig felélénkíti a kertek élőlényeit. Aktívabbak a madárkák, lelkesebben keresgélnek a fák kérgén már ezerszer átvizsgált repedésekben, hátha ott maradt egy rovartojás vagy bábdarab. A hó rendkívül jó nedvességpótló, és a fagyvédelem szempontjából is igen hasznos. Akinek örökzöldjei vannak, nyugodtan kupacolja alájuk a felesleges havat. Ha olvad, akkor az öntözővízből kortyolhatnak a tuják, fenyőfélék.

A hóból nagyszerű tujaöntöző víz lesz.jpgA hóból nagyszerű tujaöntöző víz lesz

Még alig lett vége a karácsonyi-szilveszteri dőzsölésnek, máris elkezdődött a farsangi időszak. Nincs megállás, a húsvéti böjtig még rengeteg idő és lehetőség van bombázni a gyomrot és a májat. A másnaposság kellemetlen érzését sűrűn átélő és a májukat féltő kertbarátoknak jó hír, hogy egyre több növényről derül ki, segítségükkel kiküszöbölhetők vagy enyhíthetők a túlzott alkoholfogyasztás következményei. Korábban már volt szó a blogon a májvédő máriatövisről, és a macskajajt enyhítő japán mazsolafáról. Most pedig itt van még egy felfedezés.

Spárga négyféle csúcssal(1).jpg

Alcatrazról szinte mindenkinek a híres börtön jut eszébe, ahol többek között Al Capone raboskodott, pedig eredetileg katonai támaszpont volt. A szigeten először az 1800-as években hoztak létre katonai erődítményt, de azt hamarosan katonai börtönné alakították át.

a sziget.jpg

A kert fontos szerepet játszott mindazok életében, akik önként vagy kényszerből a szigeten éltek; története több periódusra osztható.

Régi népélet naptára

Pieter_Bruegel_d._Ä._106b.jpg

Január - Boldogasszony hava

2. hét:

- január 13. (Veronika): A népi megfigyelések szerint az év leghidegebb napja.

Január 6-án, Vízkeresztkor véget érnek a karácsonyi ünnepek. Sok helyen hagyományosan ilyenkor, vagy a napokban szedik le a karácsonyfát, főleg, hogy idén vasárnapra esik a napja. A fa sorsa aztán eltérően alakul. Aki gyökeres fenyőt választott, remélhetőleg már kiültette a kertbe, vagy ha nem, már szoktatja a hűvösebb környezetbe. A vágott fenyőkkel más a helyzet, azokat egyszerűen kidobják.

kidobott_karacsonyfa_2.jpg

Az időjárás-előrejelzés szerint borús idő, viharos szél várható a hétvégén, ehhez képest nálunk (Pest) hétágra süt a nap, igaz, egy kis szél is lengedez.

téli virág.jpg

A kertben még nem nagyon találunk tennivalót, a kamrában esetleg. Tegnapi posztunkban már volt róla szó, hogy a mostani időszak kiváló alkalom a kerti szerszámok ellenőrzésére. Főleg, ha csak kutyafuttában raktuk el őket a kerti szezon végén.

A bátrabbak kirándulásra is adhatják a fejüket. A Bakonyban a hétvégén szervezett túrákon lehet részt venni, rövidebb-hosszabb távok közül is lehet válogatni. Részletek itt. Ha mégis mogorvábbra fordulna az idő, Bakonybélben remek időtöltést nyújt a Csillagda. Az égbolt szerelmesei akár az egész napot eltölthetik ott.

A csapadék és szél elől elmenekülhetünk Tapolcára a Tavasbarlangba, ahol kb. 20 °C-ban csónakázhatunk szombaton 10-16, vasárnap 13 óráig.

Aki az ország másik végében szeretne sétálni, érdemes felkeresnie a Szarvasi Arborétumot. Bár szeles időben csak saját felelősségre látogatható, mert a faállomány nagy része elég koros, viszont bevihetjük a kutyánkat. Érdemes megfontolni!

Aki szereti a természetfotókat, és még nem látta, Budapesten a Természettudományi Múzeumban a hétvégén még megtekinthető Az év természetfotósa 2012 kiállítás, mely vasárnap 17 órakor zár.

Szép hétvégét!

Még messze a kertészeti szezon kezdete, bár akinek nagy a kertje, már metszhet, mert jobb most egy kicsit fagyoskodni, mint tavasszal kapkodni, amikor megindultak a növények. Az év végi ünnepek elmúltával érdemes a szerszámoskamrában, a fiókokban körülnézni. Egy kis karbantartás sohasem árt, és most még van idő pótlásért a gazdaboltokba szaladgálni.

Marci szerszámai.jpgA rendes gazda már így várja a tavaszt

A szerencse csírája

"Mint lyukas zsákból a lencse, úgy hulljon rád a szerencse" - szól az újévi jókívánság. Nos, most, hogy már harmadik napja eszem a lencsét a szebb jövő reményében, két dolog motoszkál a fejemben:

  1. 1. Nálunk évek óta nem elég nagy a lyuk a zsákon.
  2. 2. Ha szembetalálkoznék egy lencsebokorral, simán elmennék mellette, mert azt se tudom, hogy néz ki. Így:

folsav hüvelyesek lencse lisztharmat peronoszpóra r:konyhakert vitaminok

A londoni Hyde Park

Ha Londonban jár turistáskodni az ember és már elfáradt a sok vár, torony, műemlék, múzeum és szobor látványától, pihenésképpen mostanság is érdemes felkeresni a híres parkokat, ahol egy kicsit megnyugodhatunk a természetes zöld és a helyi állatsereg közelségétől. Az angolok híresek a pázsitjukról, a különböző füveikről, így talán nem nagy meglepetés, hogy a parkjaikra, zöldterületeikre is nagyon odafigyelnek. London közepén, metróval gyorsan megközelíthetően, közvetlenül egymás mellett terül el négy nagy park, a Hyde, a Green, a St. James, valamint a Buckingham-palota kertjei.

hydeparkFull.jpg

Régi népélet naptára

Pieter_Bruegel_d._Ä._106b.jpgid. Pieter Brueghel: Vadászok a hóban (Jagers in de Sneeuw)

Január - Boldogasszony hava

1. hét:

- január 1. (Újév): Amilyen az újév napja, olyan lesz az egész esztendő.

- január 6. (Vízkereszt, Boldizsár): A vízkereszti enyhe idő még nagy hideget jósol. A farsang kezdete.

Boldog új évet!

hóvirág 2012_1.JPG

Ahogy egy éve, most is kibújt a hóvirág! Boldog új évet, szép virágokat, bő termést és jó kertészkedést kívánunk mindenkinek!

"Alkosd és ápold lelkedet, mint egy kertet, vigyázz az élet évszakaira, mikor a gyomlálás, a gazszedés, a trágyázás ideje van, s a másikra, mikor minden kivirul lelkedben, s illatos és buja lesz, s megint a másikra, mikor minden elhervad, s ez így van rendjén, s megint a másikra, mikor letakar és betemet fehér lepleivel mindent a halál. Virágozz és pusztulj, mint a kert: mert minden benned van. Tudjad ezt: te vagy a kert és a kertész egyszerre." (Márai Sándor)

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek