A Gárdonyi Gézától származó idézet (Isten rabjai) nem alaptalan tanács, hiszen a házi berkenye (Sorbus domestica) hazai viszonyok között kb. 20 éves korában hozza első terméseit. A tudományos név sok mindent elárul a szeptemberben érő erdei gyümölcsről: a kelta eredetű sorb = fanyar arra utal, hogy az éretlen gyümölcs csersavtartalma miatt élvezhetetlen. Ugyanezt a tulajdonságát mutatják népies elnevezései: fojtós berkenye, fojtóska. A latin név második tagja a domestica = házi pedig azt mutatja, hogy régóta ismerik és termesztik. Már a Tihanyi Alapítólevélben (1055) is megemlítik, és későbbi oklevelekben is rendszeresen feltűnik. Ez sem véletlen, hiszen a házi berkenye akár 4-500 évig is elélhet.

Sorbus domestica.jpg

A Kárpát-medencében természetes viszonyok között a középhegységek meleg, déli oldalain, mészkedvelő cseres-tölgyeserdőkben nő. Lassan gyarapszik, de magassága elérheti akár a 25-30 métert is. A jellemzően szőlő- és mandulatermő vidékeken fordul elő 1-1 példánya. Termése mellett gyönyörű őszi lombszíne miatt is kedvelt fa.

berkenye.jpg

A régen Magyarországon sokfelé termesztett gyümölcs mára kicsit feledésbe merült, ezért is választotta az Erdészeti Egyesület a 2013-as év fájának. A mozgalom 1996-ban indult Magyarországon, célja, hogy a kevésbé ismert fafajokat megismertesse, népszerűsítse. Az adott évben kiemelten foglalkoznak a kiválasztott fafajjal, így idén a házi berkenye lesz majd az erdei iskolai programok, tanulmányi versenyek és szakmai kutatások főszereplője.

Forrás