Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Zöldmunkának mondják a kertészek a gyümölcsfák nyári metszését. Augusztus második felében lehet, sőt érdemes a kajszi- és az őszibarack kivételével a többi csonthéjast metszeni. Vagyis a meggy, a cseresznye, a ringló és a szilva következhet. Mindegyik fajra jellemző az erős növekedés, ezért, ha nem akarunk hosszú létráról gyümölcsöt szedni és hosszabbítóval permetezni, akkor elő a fűrésszel és a metszőollóval!

A sűrű korona apró meggyet terem

A koronát ilyenkor szellőssé lehet tenni, de érdemes a hajtásrendszerben professzionális kertészektől ellesett finom korrekciókat végrehajtani, ezáltal színesebb, édesebb, hamarabb érő, nagyobb és valószínűleg egészségesebb lesz a gyümölcs. Aki azonban a többszöri hajtásválogatást is magában foglaló nyári metszést is alkalmazza, jó, ha tudja, hogy fája stressztűrését fokozni kell, hiszen egy-egy ilyen korrekció abban az időszakban jár az asszimilációs felület csökkenésével, amikor a növény már nem a növekedésre koncentrál. Ezért fontos a jó kondíció, kiegyensúlyozott táp- és vízellátás. Ilyenkor ugyanis a fa valamilyen borzalmas csapást, súlyos kecskerágást, jégzivatart észlel, és kétségbeesetten igyekszik pótolni az elvesztett leveleit. Ha viszont megfelelő a kondíciója, akkor meg sem kottyan neki a metszés.

A már hosszabb ideje tartó fagymentes időben pezsdül a természet is. Aki időben eldugdosta a gyepen a korai hagymásokat, vagy a régieket a földben hagyta, már megtapasztalhatta: előbújtak. Ez azt is jelzi, hogy a téli pihenőt tartó lombhullatók is megkezdik a szezont.

A gyümölcsök között a tél végi versenyfutásban a leggyorsabbak közé a mandula és a kajszi tartozik. Néhányukon már egy-két kósza virág is megjelent.

040402_új barackfa.JPGEgész évben figyelni kell a kajszifákat, különösen a virágokat

Cseppé zsugorított alma

Az idén a nagy nyári meleg és a kevés csapadék is okolható az apró gyümölcsért. A törpén maradt termést viszont nem kell a szemétre, komposzthalomra dobni. A szorgos kertész sokféle módon hasznosíthatja, persze nem árt számolni, mennyibe kerül a tartósítás során felhasznált energia, víz, csomagolóanyag és segédeszköz. A matekfeladatban ugyan nem szerepel a saját munkaerő költsége, de az azért biztos, hogy még így is olcsóbb, mint a boltból hazacipelt élelmiszer. Míg a csonthéjasokból - az aszalványokon túl - lekvár, bor, szörp, lé és még sorolhatnánk hányféle házilag tartósított termék készíthető, szűkebbek a lehetőségek az almával, mert belőle leginkább lé, bor és pálinka készülhet.

Sok kertben apró maradt az alma.jpgSok kertben apró maradt az alma

Fagyok után

Érdemes az otthoni kertészlegendáriumokba a 2013. március 16-i rubrikához bejegyezni a mínusz 18,2 fokos hidegrekordot. Ráadásul ez volt a 2012/2013-s tél (eddigi) leghidegebb napja is. Az biztos, hogy a növények is megsínylették a mögöttünk álló szeles, fagyos hétvégét. A sorból kidőlt tujákat egyszerűen vissza kell rángatni helyükre és kötelekkel, karókkal rögzíteni. Általában sikeres lesz az akció, ha az elkövetkező szezonban extra vizet és műtrágyát kap a megbillent növény.

A kidőlt tuját gyorsan a helyére kellene állítani.JPGA kidőlt tuját gyorsan a helyére kell állítani

A gyümölcsfák metszése nem ördöngös tudomány, de igaz, ami igaz, kell hozzá némi érzék és gyakorlat. Aki most tanulja a mesterséget, jobban teszi, ha egy szakkönyvet vesz kézbe, vagy az interneten megbízható, hozzáértő szerző tanácsait fogadja meg. A szerzők gyakorlati felkészültségét könnyen lehet tesztelni. Aki azt ajánlja, hogy minden metszlapot sebkezelővel ápolni kell, biztos, hogy nem sokat dolgozott a kertben, mert a meleg szobában könnyű elképzelni, hogyan kell egy hatalmas almafa sebeit kenegetni. Ettől még jó lehet, amit ajánl, de szerencsésebb, ha gyakorlatiasabb a tanács.

Az ügyes gépes segítik a metsző munkáját.jpgAz ügyes gépek segítik a metsző munkáját

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek