Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A mandula hozzátartozik a Balaton-felvidék képéhez, ahol egész fasorokat láthatunk belőle a főút mentén. A hobbitelkek magányos mandulafái mellett találhatunk itt több hektáros biomandula-ültetvényeket, de jó néhány elvadult cserjésben is felbukkannak a magról kelt fácskák. Mindez tavasszal a legszebb, amikor rózsaszín virágaik beborítják a környéket. Ez a növény azonban Ázsiában őshonos, hazánkba csak a rómaiak hozták el.

A gyümölcsfák éves ciklusában alapvetően 4 szakaszt különböztetünk meg. Az első a tavaszi keringés megindulásától a terméskötésig tart, a második a termésérés fázisa, utána jön a rügyek beépítése - felkészülés a következő évre, majd a nyugalmi szakasz következik.

Általában az első szokta legjobban megmozgatni a kertészeket, a másodikban aggódnak a legjobban, a harmadikkal pedig nem nagyon foglalkoznak, pedig ez határozza meg a következő évet. Amelyik fa ilyenkor gyenge, beteg és fertőzött, az nem tud termőképes rügyeket beépíteni és szépen át fogja teleltetni a betegségeket, kártevőket.

Most kell őket megszabadítani mindazon kórokozóktól, kártevőktől, amelyek egy enyhe télen áttelelve jövőre annyira felszaporodhatnak, hogy megsemmisítik a termést, sőt akár az egész fát elpusztíthatják.

Az érzékenyebb kerti növények, így az egyre divatosabb díszfüvek téliesítéséről gondoskodni kell. Az igénytelenségük ellenére is rendkívül mutatós keskenylevelűek közül sokat télen védeni kell, ha nem is a hideg, de az alattomosan viselkedő víz miatt.

A japán vérfű -10 fokig biztosan állja a telet

Alig van olyan kultúrkert, amelyben ne lenne valamilyen bukszus (Buxus sempervirens). Kevesen tudják róla, hogy a bukszus fája az európai faanyagok között a legnagyobb sűrűségű, a legkeményebb. Nagyon finom, homogén szerkezete miatt ősidők óta becsben tartják. A bukszusfa állománya nagyon lecsökkent, mára az egyik legdrágább, legkeresettebb fa lett. Bizonyára jó üzlet lenne bukszuserdőt nevelni.

Az enyhe tél hatásaként előbb indult és indul a növények vegetációja. A kártevők nagymértékű elszaporodása okozhat problémát kertjeinkben. A fent leírtak alapján a következő munkákat ajánlott elvégezni minél hamarabb.

Metszések

A lombhullató növényeket bátran metszhetjük, kivéve a szőlőt és az őszibarackot. A biztonság kedvéért a rügyek felett hagyjunk hosszabb ágrészt, mert lehetnek még erősebb fagyok. A sebeket feltétlenül kezeljük! Az örökzöldek vágásával még várjunk!

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek