Az enyhe tél hatásaként előbb indult és indul a növények vegetációja. A kártevők nagymértékű elszaporodása okozhat problémát kertjeinkben. A fent leírtak alapján a következő munkákat ajánlott elvégezni minél hamarabb.

Metszések

A lombhullató növényeket bátran metszhetjük, kivéve a szőlőt és az őszibarackot. A biztonság kedvéért a rügyek felett hagyjunk hosszabb ágrészt, mert lehetnek még erősebb fagyok. A sebeket feltétlenül kezeljük! Az örökzöldek vágásával még várjunk!

Növények védelme

A növényvédelemben fő cél a kemikáliák használatának minimalizálása, sőt teljes elhagyása. Sajnos nem könnyű elérni ezt a célt, főleg most, hogy az enyhe tél elősegítette a kártevők szaporodását. A következő módszereket javaslom mechanikus védekezésként:

Az örökzöldek – főleg a tuják fertőzöttek - beteg, elsárgult részeit távolítsuk el mielőbb! Végezzünk alapos munkát, a lehullott növényi részeket gyűjtsük össze és semmisítsük meg!

A kertben található többi növényi szerves anyagot - levelet, gallyat stb. - szintén takarítsuk össze és még véletlenül se komposztáljuk. A gombák spórái, micéliumai, baktériumok, állati kártevők petéinek tömkelege lehet ezeken.

Célszerű az ágyások felásása; nem csak a talaj levegőzetése, víztartásának javítása, de növényvédelmi szempontból is. Ahol nem lehetséges ez a munka, például gyökérrel erősen átszőtt területeken, növényvályúkban stb. a föld felső 1 cm-ét távolítsuk el. A fák, nagyobb cserjék törzsét, vastagabb ágait erős kefével tisztítsuk le, és a láthatóan erősen fertőzött részeket tőből távolítsuk el.

Az előző módszerek mellé ajánlom a lemosó permetezést. Réz, kén, gyümölcsfaolaj használatát javaslom, melyek nem felszívódó szerek. Azért is fontos most ez a munka, mert a tavalyi évben az időjárás miatt a legtöbb helyen nem lehetett elvégezni. A szőlőt, őszibarackot, örökzöldeket még akkor is permetezzük le, ha nincsenek megmetszve! A majdani vágásuknál feltétlenül használjunk folyadékot át nem engedő védőkesztyűt.

Mulcsos területek rendbetétele

A fenyőkérget, faaprítékot ki kell takarítani, átforgatni. Fontos, hogy a korhadt, régi anyagokat frissre cseréljük. A bomlásnak indult mulcs már nem látja el védő szerepét, egyre inkább a kártevők „melegágya”. Ahhoz, hogy a dekorációs funkción kívül gyomosodást gátló hatása is legyen, 6-10 cm vastagságban kell elteríteni. A kavics és kőzúzalék tisztítását lombszívó géppel lehet könnyen elvégezni.

Pázsit gondozása

A füves területeket takarítsuk át lombsöprűvel, kíméletes gereblyézéssel. Szükség esetén le is nyírhatjuk, de maximum 6 cm magasságra. A többi gyepgondozási munkával még várjunk!

Jó kertészkedést!

Szerző: Bálint Károly kertépítő

Forrásokért katt a képekre.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!