Először, amikor alföldi kertünkben tönkrement néhány feketeribiszke-bokrunk, azt hittem, valamit rosszul csinálok. Nyilván így is van, de közben az is kiderült, hogy a fekete ribiszkének a mostanában egyre forróbb nyarak már az árnyékban is túlságosan melegek. Annak lehetünk tanúi, hogy ez a finom és tápanyagban gazdag gyümölcsöt nevelő növény északabbra húzódik. Ráadásul, most már termeszthető az USA-ban is, ahol a szövetségi kormány 1911-ben betiltotta a fekete és a piros ribiszke termesztését, mert egy, a faipar számára súlyos fenyőrontó gombabetegséget terjesztett, de 2003-tól a ribiszkék szabad utat kaptak, ugyanis az új fajták már ellenállók. Ezért minden feketeribiszke-tulajdonost és most ősszel telepíteni szándékozót arra biztatok, ne adja fel.

 

A fekete ribiszke különleges hőigényű: szüksége van egy enyhe téli fagyra, de ott terem biztonsággal, ahol a téli minimum hőmérséklet fagypont körüli. A savanyú, gazdag talajt és napfényes helyet szereti.

Ha a fajták között választani kell, afriss fogyasztáshoz a legjobb fajták közé tartozik a „Blackdown", a „Brodtorp", a „Goliath" és a „Silvergieters", ezek bogyói lágyak és édesek. Még azok is, akik nem szeretik e ribiszke fura zamatát, kedvelik a fekete szörpöket, lekvárokat, süteményeket.

A növényvédelmére figyelni kell, mert nemcsak mi, hanem a levéltetvek, takácsatkák és a lisztharmatot, levélfoltosságot okozó gombák is kedvelik.

A bőséges termés biztosítása érdekében a feketeribiszke-bokrokat évről évre rendszeresen metszeni kell. Ehhez azonban fontos tudni, hogy az idősebb ágak is hoznak gyümölcsöt, de a mennyiség és a minőség a vessző korával folyamatosan csökken. Éppen ezért az új bokrokat mélyen ültetik, hogy azok anyahajtásokat képezzenek és évente élénk, fiatal vesszőket hajtsanak, már a talaj felszínétől. Ezeket aztán a közvetlenül a bogyók betakarítása után levágott idősebb vesszők helyettesítésére használják. A fekete ribiszke az egyéves vesszőkön terem gyümölcsöt, ezért minden évben el kell távolítani az idősebb ágakat. Egy-egy tövön tucatnyi fiatal vesszőt érdemes hagyni. A metszéskor az eltávolítandó részek előzetes felmérésekor fontos, hogy az legidősebb vesszők egyharmadát és minden gyenge vagy rosszul álló ágat fel kell venni a metszési listára. 

Szerző: Czauner Péter

Forrásokért katt a képekre.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!