- Ezen a hétvégén is úgy tűnik, legfőbb dolgunk a locsolás és a gyümölcsszedés lesz. Még érik a málna, meggy, már van szilva, kajszi- és őszibarack is, kinek mi terem a kertjében. És ribiszke vagy ribizli, piros, fekete vagy fehér; mindegy, mert mindegyik nagyon egészséges!

 

Sok C-vitamint tartalmaz, ezért régen skorbut ellen alkalmazták. Emellett B1-, B2-, B6- és E-vitamin van benne. Flavonoidjainak és béta-karotinjának köszönhető tumorellenes hatású.
Fontos ásványi anyagai a kálium, nátrium, kalcium, foszfor, magnézium és a vas. A ribizliolaj ápolja és nyugtatja a száraz, érzékeny bőrt. Különböző gyümölcs- és egyéb savainak köszönhetően jót tesz az emésztésnek is.

Nagyon finom a belőle készült lekvár és szörp. A ribizlibor is megtartja a gyümölcs vitamintartalmának jelentős részét. Fülledt nyári estéken a legjobb üdítőital: ribizlibor és -szörp tetszőleges arányban, jéghideg szódával feleresztve. Nagyanyám a család férfitagjainak mindig egyujjnyi bor, háromujjnyi szörp, a többi szóda arányban keverte, de mindig volt a közelben jólelkű asszony- vagy gyereknép, aki a kamrában titokban javított az összetételen.

Szép hétvégét!