- A rózsa leveleit ne öntözzük! A szerves trágyától a növény erősebb lesz és gazdagabban virágzik.

- A szarkaláb a júniusi fővirágzás után szeptemberben másodszor is hoz virágot, ha az elöregedett hajtásokat tövig visszavágjuk.

- Nyaralás előtt a támasztékot igénylő vagy kúszónövényeket még egyszer kötözzük fel. A gyepet már ne trágyázzuk elutazás előtt, mert fokozza a növekedést.

- Szedjünk meggyet, málnát, ribiszkét, mindegyikből nagyon finom lekvár, szörp, sőt bor is készíthető.

- Az almamoly júniustól kezdi petéi lerakását. Ha a nősténylepkék illatanyagát tartalmazó feromoncsapdát helyezünk el az almafák egyikén, az a hímlepkéket befogja, így a megtermékenyítés elmarad.

A már megtermékenyített nősténylepkék elpusztítására amerikai farmerek az élőnél nagyobb, pirosabb műalmát akasztanak az almafára, melynek felületét a feromoncsapdákhoz használt ragasztóval kenik be. A szépen csillogó műalmának nem tudnak ellenállni a nősténylepkék, rátelepszenek és odaragadnak.

Az elbújt lárvákat is elcsíphetjük. Közvetlenül a talaj felett erősítsünk hullámpapír gyűrűt a fa törzsére, 20 cm magasságban hajtsuk ketté középen, és a hajlatba fektetett zsineggel kötözzük a fatörzshöz. A lárvák a hullámpapír csövecskéit jó búvóhelynek találják a bábozódáshoz. A madarak hamar rátalálnak az ínyenc falatokra, és kicsipegetik a bábokat vagy lárvákat.

- Ha pedig ma semmi dolgunk a kertben, irány Szőreg vagy Tihany!
Mindkét helyszínen szombaton a legszínesebb a program.

Jó hétvégét és szép időt!