Legutóbb az egyszer termő málna metszési trükkjeit tekintettük át e fórumon, de amint a kommentekből kitűnt, az egyre népszerűbb, folyton termő málnával is érdemes foglalkozni.

Autumn Bliss

A mindig helyszűkével bajlódó kis kertesek örömmel fogadják, ha a hellyel spórolni lehet. Ilyen takarékos megoldás a folyton termő málna, mellyel másként kell bánni, mint elterjedtebb társaival. Kártevőik ugyanazok, tehát abban nincs különbség, hogy a levágott növényi részeket minél előbb el kell égetni.

Igazából szó sincs folyamatos málnaszüretről, pusztán ez a növény ősszel ismétel, illetőleg hosszan szedhető a finom gyümölcs. Ennél a fajtakörnél a nyár végén a növekvő sarjak felső rügyei is kihajtanak, virágoznak és, ha meleg az ősz, akkor akár bő termést is hoznak. De vannak olyanok is, amelyek az elterjedtebb málnákhoz képest sokkal hosszabban teremnek. A két legismertebb fajta a már évtizedes múltra visszatekintő Autumn Bliss (kép fent) és a Fertődi kétszertermő, de faiskolák már egyre bővülő fajtaválasztékkal szolgálnak.

Málna = málna alapon nem szabad ugyanúgy metszeni mindkét fajtakört. Mivel az ősszel (is) termő málnákon a termővessző és a sarjak felső rügyei is teremnek, ezért mindkét hajtásra szükség van. A két metszési módszer közötti különbség csupán annyi, hogy a rügyfakadásig el kell távolítani az ősszel termett vessző csúcsi részét.
Aki viszont csak ősszel akar szüretelni, annak csak a sarjak termőrügyeire van szüksége, ezért a lombhullás után, a talaj felszínén le kellene nyisszantani az összes letermett vesszőt.