P1070826.JPG

Hétágra süt a nap, ami jó hír az árvíz sújtotta területeken, viszont a hirtelen jött hőségben még nehezebb a gátakon dolgozók dolga. A szombat délután 2 órás adatok szerint Budapesten a Duna vízszintje meghaladta a 2006-ban mért eddigi legmagasabb értéket (860 cm), és már 861 cm. Folyamatosan változik, hol van szükség segítségre, ezért mindenképpen érdemes indulás előtt informálódni, mert sokszor egymásnak ellentmondó hírek jelennek meg. Sok helyen regisztráció is szükséges, enélkül nem engedik dolgozni a segíteni érkezőket.

Az Index és a Blog.hu közösen elindították az S.O.S blogot, ahol friss információk, kérések olvashatók. A Facebookon az Árvíz 2013 Összefogás oldalon követhetők az események.

Aki a hétvégét a kertben tölti, szintén nem henyélhet, mert a párás melegben nemcsak a fű nő gyorsabban, de a levéltetvek és a gombabetegségek is nagyon jól érzik magukat.

- Szamóca- és cseresznyeszedés közben a fertőzött leveleket, ágakat távolítsuk el, és ne rakjuk a komposztra!

- Az egynyári virágok és a rózsák elvirágzott részeit vágjuk le, mert ezek is jó táptalajt biztosítanak a kórokozóknak.

- Ha a tök- és uborkaféléket napos, szellős helyre, egymástól kellő távolságra ültettük, a mostani időjárásban akkor is előfordulhat, hogy a lisztharmat támadásba lendül. Ha idejében észrevesszük, a fertőzött leveleket egyszerűen vágjuk le.

- A sövényt is nyírhatjuk, ha nem fészkel benne madár.

- Az almamoly júniusban kezdi lerakni petéit, ezért helyezzünk ki feromoncsapdákat.

Akinek nincs kertje, csak a balkonon tud "gazdálkodni", és még nem szerzett be minden növényt, örülhet a vasárnapi Balkon Bazárnak.

poster_prev.jpg

Az Iskolában mostantól kéthetente kertészeti vásár, ahol hazai termesztésű zöldségpalánták, fűszer- és gyógynövények, kiegészítők, szerszámok várják a balkonkertészeket. A gyerkőcök eközben környezettudatosságra nevelő foglalkozásokon vehetnek részt a Gyereksarokban. Aki pedig a borok világába vagy a grillezés rejtelmeibe szeretne betekintést, fizetség ellenében megteheti. De nem is távozik üres kézzel, hassal!

Időközben beborult az ég, dörög is. Aki teheti, menjen segíteni akár kétkezi munkával, akár élelmiszerrel.

Mindenkinek szép hétvégét!