Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Szökik a ribiszke

Először, amikor alföldi kertünkben tönkrement néhány feketeribiszke-bokrunk, azt hittem, valamit rosszul csinálok. Nyilván így is van, de közben az is kiderült, hogy a fekete ribiszkének a mostanában egyre forróbb nyarak már az árnyékban is túlságosan melegek. Annak lehetünk tanúi, hogy ez a finom és tápanyagban gazdag gyümölcsöt nevelő növény északabbra húzódik. Ráadásul, most már termeszthető az USA-ban is, ahol a szövetségi kormány 1911-ben betiltotta a fekete és a piros ribiszke termesztését, mert egy, a faipar számára súlyos fenyőrontó gombabetegséget terjesztett, de 2003-tól a ribiszkék szabad utat kaptak, ugyanis az új fajták már ellenállók. Ezért minden feketeribiszke-tulajdonost és most ősszel telepíteni szándékozót arra biztatok, ne adja fel.

A nagy kánikula a hétvégén kissé alábbhagy, legalábbis manapság már értékelni kell, ha 30 fok alá süllyed a hőmérséklet. Fázni nem fogunk, úgyhogy a kerti teendőket a kora reggeli és az esti órákra kell időzíteni.

41462.jpg 

- Javában zajlik a betakarítás, szedhetjük a cseresznyét, meggyet, őszi-és kajszibarackot, málnát, ribiszkét, igazi dőzsölős időszak ez.

- A málnaszüret utána a hajtásokat vágjuk le a talaj felszínén, majd a talajt takarjuk komposzttal és kéregmulccsal, és tartsuk nyirkosan, így elkerülhetjük a vesszőelhalást.

- A szamóca leveleit vágjuk vissza, adjunk neki szerves trágyát és komposztot. Ha a letermett ágyásokba idén már nem ültetünk semmit, vessünk angol (fehér) mustárt, mézvirágot zöldtrágyának. Így humuszban gazdag, jó termőtalajunk lesz.

- Egyébként meg a szokásos locsolás, fűnyírás és küzdelem a kártevők és a gyomok ellen.

Ha valaki a hétvégét a Balatonon tölti, látogasson el Tihanyba: érdekes és főleg illatos programnak ígérkezik a 8. Levendula Fesztivál. Szombat este kirándulás az Öreglevendulásba, napközben pedig ehető virágok kóstolója, levendulakötés, bábszínház. Részletes program itt.

Feldebrőn ma a ribizlié a főszerep: lekvárfőzés, -kóstolás, ribizlis ételek és színes programok. A falusias hangulatú rendezvény helyszíne a műemléktemplom környéke és a Tájház udvara. Részletek itt.

Aki pedig rózsás hangulatra vágyik, Szőregen (Szeged) a helye! A hagyományos Rózsaünnep már tegnap elkezdődött, de a lényeg a hétvégére esik. Szombat kora délután előadás kertbarátoknak a rózsáról, majd igazi karneváli hangulatot hoz a rózsafelvonulás, ahol több százezer szál virág díszíti az ünnepi menetet. Este még Rózsaboszorkányt is égetnek. Jó mókának ígérkezik, részletes program itt.

Szép hétvégét!

- Ezen a hétvégén is úgy tűnik, legfőbb dolgunk a locsolás és a gyümölcsszedés lesz. Még érik a málna, meggy, már van szilva, kajszi- és őszibarack is, kinek mi terem a kertjében. És ribiszke vagy ribizli, piros, fekete vagy fehér; mindegy, mert mindegyik nagyon egészséges!

 

Sok C-vitamint tartalmaz, ezért régen skorbut ellen alkalmazták. Emellett B1-, B2-, B6- és E-vitamin van benne. Flavonoidjainak és béta-karotinjának köszönhető tumorellenes hatású.
Fontos ásványi anyagai a kálium, nátrium, kalcium, foszfor, magnézium és a vas. A ribizliolaj ápolja és nyugtatja a száraz, érzékeny bőrt. Különböző gyümölcs- és egyéb savainak köszönhetően jót tesz az emésztésnek is.

Nagyon finom a belőle készült lekvár és szörp. A ribizlibor is megtartja a gyümölcs vitamintartalmának jelentős részét. Fülledt nyári estéken a legjobb üdítőital: ribizlibor és -szörp tetszőleges arányban, jéghideg szódával feleresztve. Nagyanyám a család férfitagjainak mindig egyujjnyi bor, háromujjnyi szörp, a többi szóda arányban keverte, de mindig volt a közelben jólelkű asszony- vagy gyereknép, aki a kamrában titokban javított az összetételen.

Szép hétvégét! 

- A rózsa leveleit ne öntözzük! A szerves trágyától a növény erősebb lesz és gazdagabban virágzik.

- A szarkaláb a júniusi fővirágzás után szeptemberben másodszor is hoz virágot, ha az elöregedett hajtásokat tövig visszavágjuk.

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek