Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Az előző évekhez hasonlóan szerencsére idén is nagy leveleket hozott a tavirózsák királynője, az óriás tündérrózsa (Victoria cruziana). Egyik-másik átmérője eléri a 185 cm-t is!

Füvészkert óriás tündérrózsa Victoria cruziana

2016. július 1-jén ennek örömére 17:00 és 22:00 között,akik előre regisztráltak, felültethetik gyermekeiket a levélre, akik így pár percig vízitündéreknek érezhetik magukat. A biztonság kedvéért a keddtől péntekig a Viktóriaház zárva tart, nehogy megsérüljenek a levelek a nagy esemény előtt. (Bármilyen hihetetlen, sajnos évről évre vannak, akik nem bíznak a növény valódiságában, ezért a vizsgálódás közben beszaggatják a leveleket.)

Füvészkert óriás tündérrózsa Victoria cruziana

 A péntek esti program a Füvészkert honlapján megjelölt normál belépőjegyek megváltásával látogatható. Az előkészületek miatt pénteken 12:00-től zárva lesz a botanikus kert, és csak 17:00-kor nyit ki. A szerencsés regsiztrált gyermekeknek ajánlatos egy váltás ruhát vinni.

Aki erről most lemarad, ne szomorkodjon, várhatóan nemsokára virágokat is bont az óriás tündérrózsa, és akkor a leveleket is meg lehet majd csodálni.

A babás fotó nem a Füvészkertben készült, forrásért katt a képre.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

…ha a B-612-es kisbolygóról ellátogatna a Nemzetközi Űrállomásra, ahol néhány napja kinyílt az első "űrvirág". (Már ha a kis herceg rózsáját nem számítjuk).

Nemzetközi Űrállomás kísérlet űrvirág rézvirág legényrózsa Zinnia

Régi népélet naptára

November - Szent András hava:

47. hét:

- november 19. (Erzsébet): Árpádházi Szent Erzsébet (1207-1231) napjához időjárásjóslás fűződik: "Szent Erzsébet napja tél erejét szabja" – ha e napon esik az eső, akkor nem lesz kemény a tél.

A gazdák szerint, amilyen Erzsébet, olyan lesz a karácsony.  Ha Erzsébet-napon havazik, azt szokták mondani: "Erzsébet megrázta a pendelyét (vagy a dunyháját)".

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Akinek péntek estére nincs még programja, az ELTE Füvészkertben csodálatos látványban lehet része: a korábbi évekhez hasonlóan, az óriás tündérrózsa (Victoria cruziana) virágzása várhatóan ismét látható lesz.

Régi népélet naptára

Június - Szent Iván hava

A június hónap elnevezése egyesek szerint a régi római "Junius"-nemzetség nevéből ered. Lehetségesnek tűnik, hogy a naptárt megreformáló Caesar fiáról, Marcus Junius Brutusról nevezték el. Amikor azonban Brutus meggyilkolta a saját apját, méltatlanná vált arra, hogy egy hónap névadója legyen, ezért ettől fogva Juno istennőtől származtatták az elnevezést. Ez a magyarázat könnyen beivódott a köztudatba, hiszen Juno istennő, a csillagos égbolt királynője is tagja volt a március, április és május neveket adó isteni családnak (Mars, Vénusz, Jupiter).

A népi megfigyelések szerint a június – bár a nyár kezdete – veszélyes lehet. „Júniusi derült ég bőség, júniusi sár szükség” – tartja a népi bölcsesség, mert ilyenkor már nem hiányzik az eső a gabonának.

23. hét:

Június első hete Bulgáriában a rózsák ünnepe. Kazanlakban több napos fesztivált szerveznek a damaszkuszi rózsa (Rosa x damascena) tiszteletére, amely 2013-ban az év gyógynövénye volt Németországban. 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek