Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Egyetlen nagyobbacska levendulabokor elég, hogy a családi molyfészkeket saját irtószerrel felszámolhassuk. Ráadásul a gyógyító hatásáról is híres levendula nagyon kellemes társ a kertben, balkonon.

Az ágyásszegély több funkciót is betölthet a kertben: egyrészt szerkezetileg és optikailag részekre bontja azt, segítségével több látványos pontot alakíthatunk ki. Másrészt megkönnyítheti a gyepgondozást, hiszen a fűnyíróval nem sértjük meg az ágyás növényeit.

FB.jpg

Ha hinni lehet az időjósoknak, ünnepi hétvége ide vagy oda, a programjainkat jó, ha szombat első felére tervezzük. Délutántól már lehűlést, záporokat és viharos szelet ígérnek. Aki mégis úgy látja, az ő kertjét elkerüli a baj, tegyen-vegyen nyugodtan.

Szárítsunk virágokat!

A természet gyönyörű színekkel kényeztet bennünket ősszel, és ha kertünket is eleve úgy rendeztük be, a sárga, piros és barna sokféle árnyalatában virítanak a levelek és akár a bokorvesszők is. Októberben még nyílik néhány virág, de lassan felettük is eljár az idő. Viszont megőrizhetjük élénk színeiket a borongósabb téli napokra, ha a fűszer-és gyógynövényekhez hasonlóan megszárítjuk őket.

Trocken.jpg

Lehet kísérletezni, de érdemes inkább azokkal a virágokkal és díszfűfélékkel próbálkozni, melyek a szárítás során megtartják formájukat és színüket. A szárításra szánt szálakat legjobb, ha szép időben, késő délelőtt és kora délután (11-15 óra) közötti időszakban vágjuk le, amikor a harmat már felszáradt és a virágok is kinyíltak.

A módszer ugyanaz, mint a fűszernövényeknél: a kis csokrokat fejjel lefelé, szellős, árnyékos helyen felakasztjuk, mert a tűző nap kifakíthatja a színeket, ráadásul az így megszáradt szirmok, levelek könnyebben törnek.

Ültessünk levendulát!

A közönséges (más néven keskenylevelű vagy francia) levendula (Lavandula angustifolia) az egyik legigénytelenebb fűszer- és gyógynövény, amellyel kertész találkozhat. Mondhatnánk, a jég hátán is megél, ha nem mediterrán eredetű lenne. Így viszont marad neki a meleg, napos hely, tápanyagban szegény, meszes talaj, ahol akár évtizedekig is élvezhetjük gyönyörű színét és illatát.

levendula1.JPG

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek