Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Régi népélet naptára

2012 okt.JPG

Október - Mindszent hava

42. hét:

- október 15. (Teréz): Teréz napja sok helyen asszonyi dologtiltó napnak számított. Tartózkodni kellett mindenféle házimunkától, tilos volt mosni, kenyeret sütni, mert ha ezt megszegték volna, bajt hoztak volna a házra. A Délvidéken sok helyen ma is betartják ezt a szokást.

Ahol nem Ferenc napján, ott Teréz napján kezdődött a szüret, így a Balaton-felvidéken és Egerben, ahol „terézszedés” a neve.

- október 16. (Gál): A jövő nyári időjárásra enged következtetni, mert idén az időjárás már nem okoz gondot a gazdálkodóknak.

- október 20. (Vendel): A pásztorok védőszentjének ünnepe. A legenda szerint Szent Vendel a 7. században élt ír királyfi volt, remetéskedett, majd egy birtokosnál őrizte a nyájat. Főleg a Dunántúlon és a Jászságban e napon nem fogták be a jószágot és vásárra sem hajtották. A hortobágyi pásztorcsaládokban gyakran keresztelték Vendelnek a gyerekeket.

- október 21. (Orsolya): Amilyen az idő ezen a napon, olyan lesz a tél. Ha ezen a napon szép idő van, olyan lesz karácsonyig. Orsolya napján le kell szedni a káposztát, nehogy az esőtől megrepedjenek a fejek. Kőszeg környékén e napon kezdődött a szüret.

A nagy kánikula a hétvégén kissé alábbhagy, legalábbis manapság már értékelni kell, ha 30 fok alá süllyed a hőmérséklet. Fázni nem fogunk, úgyhogy a kerti teendőket a kora reggeli és az esti órákra kell időzíteni.

41462.jpg 

- Javában zajlik a betakarítás, szedhetjük a cseresznyét, meggyet, őszi-és kajszibarackot, málnát, ribiszkét, igazi dőzsölős időszak ez.

- A málnaszüret utána a hajtásokat vágjuk le a talaj felszínén, majd a talajt takarjuk komposzttal és kéregmulccsal, és tartsuk nyirkosan, így elkerülhetjük a vesszőelhalást.

- A szamóca leveleit vágjuk vissza, adjunk neki szerves trágyát és komposztot. Ha a letermett ágyásokba idén már nem ültetünk semmit, vessünk angol (fehér) mustárt, mézvirágot zöldtrágyának. Így humuszban gazdag, jó termőtalajunk lesz.

- Egyébként meg a szokásos locsolás, fűnyírás és küzdelem a kártevők és a gyomok ellen.

Ha valaki a hétvégét a Balatonon tölti, látogasson el Tihanyba: érdekes és főleg illatos programnak ígérkezik a 8. Levendula Fesztivál. Szombat este kirándulás az Öreglevendulásba, napközben pedig ehető virágok kóstolója, levendulakötés, bábszínház. Részletes program itt.

Feldebrőn ma a ribizlié a főszerep: lekvárfőzés, -kóstolás, ribizlis ételek és színes programok. A falusias hangulatú rendezvény helyszíne a műemléktemplom környéke és a Tájház udvara. Részletek itt.

Aki pedig rózsás hangulatra vágyik, Szőregen (Szeged) a helye! A hagyományos Rózsaünnep már tegnap elkezdődött, de a lényeg a hétvégére esik. Szombat kora délután előadás kertbarátoknak a rózsáról, majd igazi karneváli hangulatot hoz a rózsafelvonulás, ahol több százezer szál virág díszíti az ünnepi menetet. Este még Rózsaboszorkányt is égetnek. Jó mókának ígérkezik, részletes program itt.

Szép hétvégét!

Augusztusban bőven akad tennivaló, főleg, ha szép nagy, gyümölcsfákkal, zöldségfélékkel és fűszernövényekkel teleültetett kertet birtokolunk.

- A legtöbb fűszernövényt júliusban takaríthatjuk be, ha meg akarjuk szárítani későbbre. A csokrokat szellős helyen fejjel lefelé lógassuk le, és hagyjuk megszáradni.

- Elvethetjük a jövő évre szánt nefelejcs, árvácska és sárgaviola magjait.

- Folyamatosan szedhetjük az uborkát, a karfiolt, a brokkolit, a karalábét, a sárgarépát, a cukkinit, a salátát, a hónapos retket, a hagymát, attól függően, mikor vetettük el a magokat. 

- Az összes bogyós cserjét ritkíthatjuk a szüretelés befejeztével. A vesszőszúnyog által megtámadott hajtásokat a föld színéig vágjuk vissza. 

- Csökken a kártevővész, ha fülbemászók fészkelik be magukat egy fába. Ezt elősegíthetjük, ha agyagcserepet fordítva akasztunk fel egy zsinegre úgy, hogy a cserép pereme érintse a törzset. Tömjünk bele faforgácsot vagy szalmát, és rövid időn belül benépesül a "fülbemászólak".

- Horgászok, halimádók kertje előnyben: a halszálkát nem kell kidobni, mert nagyszerű trágya a növényeknek. Nitrogént és foszfort juttat a földbe, ha elássuk. 

- Sokunk kertjében folytatódik a gyümölcsszüret. Ne feledkezzünk meg a cefréről sem, télen is szükségünk lesz folyékony vitaminra.

Szép hétvégét!

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek