Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Az olyan hosszú őszön, mint az idei, a gyep még mindig adhat munkát. De ilyenkor már csak téli teendőkkel szabad bíbelődni. Ha az időjárás engedi, vagyis nem fagyos és száraz a fű, valamint szilárd a talajfelszín, akkor a legmagasabbra állított késekkel lehet még egyet nyírni. Ilyenkor a nyesedéket el kell távolítani: erre a legjobb a gereblyézés, ugyanis a gyűjtőkosarat aligha lehet használni, hiszen bármennyire száraz a fű, akkor is összeragad, és hamar eltömődik a szűk kidobó nyílás.

Télen a fagyott fű nehezen regenerálódik a járkálás helyén, azért a fagyos hónapokban, ha muszáj a madáretetőhöz vagy máshová rendszeresen járni, akkor használjunk más és más ösvényeket. Ha többször ugyanarra kell menni, vagy nehéz súlyokat cipelni, akkor tegyünk pallót a gyepre.

A nyár vége és az ősz számít a gyepgondozás legfontosabb időszakának. Ilyenkor lehet a gyephibákat javítani, közben el lehet végezni a felújítási munkákat. A forró nyár után nem szabad elspórolni ezt a munkát.

Egyre többen panaszkodnak, hogy a nagy hőség a megviselte a pázsitot. A mostani kánikulában alapvető probléma a mélyre vágott fű: a trópusi melegben 5-10 cm közötti magasságban kell tartani a gyepet, hogy elkerülhessük a nap perzselő hatásának káros következményeit. A gombabetegségek is ilyenkor támadnak a legintenzívebben, mert a meleg és az öntözés ideális feltételeket biztosít a szaporodásukhoz.

Hogyan ismerhetjük fel a gombafertőzést?

Először foltokban sárgulni kezd a fű. Sokan az gondolják, hogy víz- vagy tápanyaghiány. Viszont a fűszálak locsolás után sem térnek magukhoz; a kör alakú, növekvő foltosodás a betegség jele. Amennyiben elmulasztjuk a védekezést, erősen terjed, sőt a pázsit beteg része szürkésfeketére színeződik, és elpusztulhat a fű.

Kis szerencsével még a szeptember második felében elvetett fűmag is megerősödhet annyira a fagyokig, hogy sikerrel átvészelje a telet. A szép gyepek tulajdonosai már megtanulták, hogy a nyár végi, őszi munkák közben egy szolid szellőztetésre érdemes időt szakítani, ezzel együtt sort kell keríteni a felülvetésre is. Ahhoz már nagyon ismerni kell a gyepalkotó fűfélék világát, hogy ilyenkor fajtakorrekcióval sikerüljön javítani, dúsítani a megkopott állományt. A profik ilyenkor csak egy-egy éppen hiányzó fűfajtát vetnek, de a hobbikertészek számára egyszerűbb, ha a gyephasználatnak és a környezetnek megfelelő magot vásárolnak.

A jól tartott gyep növényei 5-7 évig élnek

A nyár vége felé már érdemes hozzákezdeni a gyep téli felkészítéséhez. Ha sikerült túlélni az idei csapadékos nyarat, akkor elég egy rutin megújítás. Az alapos gereblyézés után felsebzett földbe elszórt fűmagból még a fagyok beálltáig megerősödhet a fű, pótlandó a foghíjakat a gyepszőnyegen. A jobb állapotú gyepeken angolperjét érdemes kiszórni. Ahol nagyobb hiányokat is el kell fedni, oda a park- vagy a golffűkeverék javasolható. A vásárláskor nemcsak az árra kell figyelni, hanem a lejárati időre is: a fűmagnak legalább 2015 őszéig használhatónak kell lennie. Egyes árudákban ugyanis ilyenkor a figyelmetlen vevőkre rásózzák a rég lejárt használati idejű, "bedöglött" fűmagot is.

A rendszeres nyírás és a mulcsozó technika sokat segít

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek