Egyre többen panaszkodnak, hogy a  nagy hőség a megviselte a pázsitot. A mostani kánikulában alapvető probléma a mélyre vágott fű: a trópusi melegben 5-10 cm közötti magasságban kell tartani a gyepet, hogy elkerülhessük a nap perzselő hatásának káros következményeit. A gombabetegségek is ilyenkor támadnak a legintenzívebben, mert a meleg és az öntözés ideális feltételeket biztosít a szaporodásukhoz.

Hogyan ismerhetjük fel a gombafertőzést?

Először foltokban sárgulni kezd a fű. Sokan az gondolják, hogy víz- vagy tápanyaghiány. Viszont a fűszálak locsolás után sem térnek magukhoz; a kör alakú, növekvő foltosodás a betegség jele. Amennyiben elmulasztjuk a védekezést, erősen terjed, sőt a pázsit beteg része szürkésfeketére színeződik, és elpusztulhat a fű. 

 

Hogyan védekezzünk ellene?

Kétféle permetszerrel érhetünk el jó eredményt. Ezek a felszívódó hatású Bumper vagy a kontakt Dithane. A jobb hatás eléréséért a fűvágás előtt permetezzünk, de csak száraz időben, és legalább 24 órán keresztül ne öntözzünk!  A fűnyírás a következő feladat, majd a szellőztetés. Az elszáradt növényi részeket így tudjuk eltávolítani. A munka végeztével sterilizáljuk a gépet, nehogy akaratlanul tovább terjesszük a fertőzést. A fű felerősítésére ajánlatos azonnal oldódó, nagy nitrogéntartalmú műtrágya kijuttatása. Legjobb, ha mikroelemeket is tartalmaz (pl. Micramid). Végezetül erősen öntözzük be a gyepet minimum 20l/m2 vízzel.

A fent leírt műveleteket a nem gombafertőzött pázsitokon is érdemes elvégezni a permetezés kivételével, még akkor is  ha tavasszal hosszúhatású műtrágyát juttattunk ki. Gyepünk meghálálja.

A fű gyomosodása elleni védekezés

A nap erős sugarainak kitett pázsitok jobban legyengülnek, ezért gyomosodni kezdenek. Főleg a talpas muhar okoz problémát. Elterülő tarackhoz hasonló, de vastagabb levélzetű gaz. Egynyári, tehát télen elpusztul, de nagyon gyorsan felmagzik, ezért, ha megjelenik a fűben, azonnal távolítsuk el mechanikus úton, azaz húzkodjuk ki!  Nagy mértékben csökkenthető a terjedése,

  • - ha a füvet nyáron nem vágjuk 5cm-nél alacsonyabbra,

    - ha rendszeres tápanyagozással (főleg nitrogén) erősítjük a pázsitot,

    - ha napközbeni öntözéssel pótoljuk a vízveszteséget,

    - ha a megjelenéskor azonnal eltávolítjuk, hogy ne tudja a magját szétszórni!

Jó tanács

Akinek nincsen automata öntözőrendszere, a leghatékonyabban úgy locsolhat, ha egy héten legalább két alkalommal minimum 20 l/m2 vizet juttat ki, így áztatva be a pázsitot. A többi napon elegendő 3-5 l/m2. A közhiedelem ellentétben a füvet napközben is öntözhetjük, sőt kimondottan jótékony hatású egy-egy frissítő locsolás.

Szerző: Bálint Károly kertépítő

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!