Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Ilyenkor, tél derekán az egyik legnehezebb feladat, hogy pontosan eltaláljuk a szobanövények vízpótlásának mértékét. Legtöbbjük téli pihenőjét tartja, amikor a nyárinál sokkal kevesebb vízzel is beérik, ugyanakkor a száraz meleg miatt a veszteséget mégis pótolni kell.

tél szobanövény öntözés

Szerencsés, ha agyagkúpos öntözőkelyhet használunk, mert ilyenkor a növény maga szabályozza, hogy mennyi vizet vegyen fel.

tél szobanövény öntözés

Sokat segít a lombozat rendszeres permetezése is. Meghálálja a növény, ha hetente egyszer-kétszer a kádba cipeljük és ott langyos vízzel lezuhanyozzuk. Néhányan – például az orchideák –azt szeretik, ha ugyanolyan pózba kerülnek a helyükre, ahogy eddig voltak, a többségnek viszont jót tehet, ha hetente negyed fordulattal elforgatjuk.

Szerző: Czauner Péter

Forrásokért katt a képekre.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Egyre többen panaszkodnak, hogy a nagy hőség a megviselte a pázsitot. A mostani kánikulában alapvető probléma a mélyre vágott fű: a trópusi melegben 5-10 cm közötti magasságban kell tartani a gyepet, hogy elkerülhessük a nap perzselő hatásának káros következményeit. A gombabetegségek is ilyenkor támadnak a legintenzívebben, mert a meleg és az öntözés ideális feltételeket biztosít a szaporodásukhoz.

Hogyan ismerhetjük fel a gombafertőzést?

Először foltokban sárgulni kezd a fű. Sokan az gondolják, hogy víz- vagy tápanyaghiány. Viszont a fűszálak locsolás után sem térnek magukhoz; a kör alakú, növekvő foltosodás a betegség jele. Amennyiben elmulasztjuk a védekezést, erősen terjed, sőt a pázsit beteg része szürkésfeketére színeződik, és elpusztulhat a fű.

A gyep szempontjából talán a július számít a legkritikusabbnak. A fű főleg azokban a házakban kerülhet bajba, ahonnan hosszabb időre elmennek nyaralni. Ahol nem gondoskodnak nyíróemberről és öntözésről, ott minden azon múlik, milyen kondícióban vannak a fűcsomók. Aki nem biológiai aktivátoros és mulcsozásos módszerrel dolgozik, júliusban is gondoskodjon a rendszeres nyírásról. Méghozzá ilyenkor a nyári időszaknak megfelelő magasságban kellene a késeknek forogni!

Júniusban át lehet térni a nyári gyepápolási metódusra. Aki szép és egészséges gyepet szeretne, érdemes néhány finomhangolást végrehajtani az eddigi fogásokon. Persze sok múlik az időjáráson és a meglévő gyep állapotán. De, ha lehet, próbáljunk a tökéletesre törekedni, arra, ami a fűnövénynek is jó.

A lassan megszokottá váló kánikulahullámok nagy mértékben átalakítják a nyári gyümölcsök életét, ezzel a termés használhatóságát. A tudósok képesek pontosan meghatározni, milyen hatással lehet a termésérleléssel ebben az időszakban bajlódó gyümölcsfákra a hosszabb, rövidebb tartó száraz forróság. A magukra hagyott növények ilyenkor az utódlást szolgáló magra koncentrálva minden mást háttérbe szorítanak. Ezek a gyümölcsök inkább magosak, mint húsosak lesznek.

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek