A gyep szempontjából talán a július számít a legkritikusabbnak. A fű főleg azokban a házakban kerülhet bajba, ahonnan hosszabb időre elmennek nyaralni. Ahol nem gondoskodnak nyíróemberről és öntözésről, ott minden azon múlik, milyen kondícióban vannak a fűcsomók. Aki nem biológiai aktivátoros és mulcsozásos módszerrel dolgozik, júliusban is gondoskodjon a rendszeres nyírásról. Méghozzá ilyenkor a nyári időszaknak megfelelő magasságban kellene a késeknek forogni!

 

Szárazságban fontos hetente legalább kétszer öntözni, 20 milliméternek megfelelő vízzel. Ezt úgy lehet beállítani, hogy a gyepre – ahol az öntözővíz belejuthat – több helyen edényeket kell letenni: ha ezekben két centinyi víz összegyűlt, el lehet zárni a csapot. Aki eltávolítja a kaszálékot, annak erősen ajánlható, hogy minden második alkalommal hagyja a sarokban a fűszedő edényt, és a nyírás után inkább sekélyen gereblyézzen. Így némi levágott fű a földön marad, ezáltal csökkenti a talaj vízvesztését.

A nagy melegben nem árt néha gereblyézni

Hiába volt eddig gyommentes a gyep, most ismét feltűnhetnek a gazok. Ha még kevesen vannak, nyírás előtt vagy közben ki lehet húzgálni őket. Erre a célra vásárolhatunk különböző célszerszámokat, de nagyon alkalmas egy keskeny, hosszú, bajonett szerű kés, vagy egy olyan, széles fejű, hosszú csavarhúzó, amelynek az élébe egy sliccet fűrészelünk. Ezek segítségével még a makacsul ragaszkodó gyomok is könnyedén kibillenthetők. A kézi gyomirtásnál a lényeg, hogy lehetőleg virágzás, magszórás előtt kell elvégezni. Júliusban nem lehet teljes hatást elérni a szelektív gyomirtó szerekkel, de, ha sok a gyom, ezek is jobbak a semminél.

Egyszerűen elkészíthető gyilkos gyomszerszám

A kert árnyékos, nedvesebb helyein megjelenhet a moha is. Ha van rá pénz, akkor érdemes mohairtós műtrágyát használni. De megteszi a mezőgazdasági boltokban jóval olcsóbban vásárolható, vízben oldódó vas-oxidpor is. Ezzel arra kell ügyelni, hogy a térköveket színezheti, és jó, ha a cserjék tövét nem permetezzük vele. A sikeres mohairtás után a megritkult gyepet érdemes felújító maggal felülvetni, különben megteszik ezt a leleményes gyomok. 

Nagy a baj, ha győz a moha

Szerző: Czauner Péter

Forrásokért katt a képekre.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!