Mostanában több társasház kertjében is kellett gyepbajokkal foglalkoznom. A hozzáértő szemével is érdekes látni a szomszédok telekrészei közötti különbséget, holott a környezet nagyjából azonos. A gondok többsége a hibás telepítési időtől, hiányos vagy helytelen tápanyag-utánpótlásból, a fűnyíró rossz beállításából, a nem oda való fűmagkeverék kiválasztásából, öntözési pontatlanságból adódik. No és persze a tujasövények, talajsavanyító fenyők, felszaporodott gyomok okoznak gyakorta gondot.

 

Ezért is érdemes szót ejteni a gyepi dolgokról, mert május lévén, ha jól sikerült a trágyázás, most már teljes erővel hajt a fű. Ilyenkor a legtöbb bajt a helytelen nyírási magasság beállításával és a rosszul megválasztott gyakorisággal lehet okozni. Nem jó taktika, ha az alacsonyra vágással időt próbálunk nyerni, remélve, hogy így kevesebb vágásra van szükség. A két centinél mélyebben járó fűnyírókés ugyanis tökreteszi a fűcsomók növekedő részeit. Ilyenkor azután vadul támadnak a gyomok, kialakulnak az egynyári perjés, cickafarkas, pitypangos, útifüves – és még sokféle – foltok.

A jó minőségű gyepeknél 3,5-4 centiméter már elfogadható nyári magasság, de majd csak június végétől. Ilyenkor még az öt centis vágási magasságot kellene beállítani, s majd csak hetek alatt kell fokozatosan lejjebb ereszteni a gépet. Aki 6-7 centi magasan hagyja a késeket, kockáztatja a gyomok és erősebb szálú, nem kívánatos fűfélék erősödését.

A fűnyírás gyakoriságának is van jelentősége. A mostani intenzív növekedési szakaszban ugyanis a fűfélék számára az a legjobb, ha minden két centis növekedést eltávolítanánk. Ezt rendszerint a heti egyszeri nyírással lehet elvégezni, ha ennél ritkábban jár a fűnyíró, akkor „visszább fogja” a fű, és csökkenti a levelek mennyiségét. Vagyis kopik a gyep. Ha valami halaszthatatlan közbejön, vagy időjárási ok miatt elmarad a heti egyszeri nyírás, akkor a fűnyírót a legmagasabb fokozatba kell állítani, és a csak a tetejét nyírni, majd néhány nap múlva lehet visszaállni a rendes menetre. Nyáron és ősszel, amikor lelassul a növekedés, már elegendő a kéthetenkénti nyírás is. Előfordulnak száraz periódusok is, ezt nyáron a fűfélék többsége a legfeljebb öt centisre nyírt állapotban éli túl.

A május a hatékony gyomirtás időszaka is. Általánosságban elmondható, hogy ilyenkor a nyár végén, ősszel telepített új gyepek előnyben vannak a tavaszi telepítésűekkel szemben. Ez utóbbiaknál ugyanis a fűnövénykéknek a gyomokkal kell versenyezni, s általában az utóbbiak győznek. A frissen kelt fűben néhány hónapig csak kézzel szabad gyomot irtani.

Az idősebb gyepek esetében jól használható széleslevelű pázsitgyomok kaphatóak. A vegyszeres gyomirtás nem olcsó mulatság, ezért jobb, ha a gyepkezelési technológiai fogásokkal sikerül korlátozni elterjedésüket. 2-4 nappal a fűnyírás után ajánlott permetezni, és ezután, hogy hasson a szer, csak egy hét elteltével ajánlott újra nyírni. A permetezésre olyan időpontot kell választani, hogy legalább egy napig ne essen az eső.

Nem ilyen sikerrel, de úgy is lehet a gyomok ellen védekezni, ha minden nyírás előtt a gyomos, egynyári perjés foltokat úgy felgereblyézzük, hogy a fűnyíró kése ezekből nagyobbat harapjon.

Szerző: Czauner Péter

Forrásokért katt a képekre.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!