Állandóan visszatérő olvasói kérdés, mit lehet tenni, amikor megjelenik a „fű a fűben”, azaz a tökéletesre tervezett szép zöld gyepben egyszer csak a gyomok, köztük is az egyik legagresszívebb talpas muhar veszi át a főszerepet.

gazon-hidcote.jpgItt nincs

Ez az elterülő tarackhoz hasonló, de vastagabb levélzetű „szörnyeteg” egynyári növény, tehát télen kifagy. Tavasszal viszont újult erővel tör elő, úgyhogy ha meglátjuk a fűben, azonnal nekiállhatunk kihúzkodni. Ha késlekedünk, 1-2 nap alatt képes felmagzani, és szinte kezelhetetlenné válik.

Főleg a tűző napnak kitett gyepen támad, árnyékban nem annyira jellemző. Ha a gyep ritka, a gyomok azonnal megtalálják a hézagokat, és kitöltik a lyukakat. Így a talpas muhar is, melynek irtását az is nehezíti, hogy mivel alacsonyan terül el, fűnyíráskor csak enyhén sérül.

talpas muhar.jpg

A mechanikus védekezés (kihúzás, kiszúrás) mellett nagyon fontos, hogy ne vágjuk túl mélyre a füvet. Kánikulában célszerű 5-10 cm-esre magasra hagyni, és inkább gyakrabban nyírni.

A másik fontos védekezési mód a rendszeres locsolás. A muhar a száraz helyeket kedveli, ezért a mostani nagy melegek kifejezetten kedveznek neki. Akinek nincsen automata öntözőrendszere, a leghatékonyabban úgy locsolhat, ha egy héten legalább két alkalommal minimum 20 l/m2 vizet juttat ki, így áztatva be a pázsitot. A többi napon elegendő 3-5 l/m2. A közhiedelem ellentétben a füvet napközben is öntözhetjük, sőt kimondottan jótékony hatású egy-egy frissítő locsolás ebben a kánikulában!

Természetesen vegyszeres védekezésre is van mód, de a kemikáliák híveit el kell keserítenünk, mert ez is csak átmeneti megoldást nyújt, mivel a muhar magja a vegetációs időszakban folyamatosan kel ki. A legjobb permetszer (melynek névadója egy Amerikában élő macskaféle ragadozó) csak nagy kiszerelésben és külön engedéllyel, borsos áron kapható, a kipusztult muhar helyén pedig más gyomok jelenhetnek meg a kezelés után.

Más vegyszerek nemcsak a muhart, de a gyepet is kiirtják, úgyhogy aki ilyet választ, a teljes füvesítést is be kell terveznie. És akkor még mindig ott a szomszéd kertje, ahonnan a szél szárnyán érkeznek a magok…

Szóval, a talpas muhar elleni harc lényege, hogy folyamatosan résen kell lenni, a gyepet dúsan tartani (az őszi és tavaszi szellőztetés után felülvetni), nyáron magasan tartani, és locsolni, locsolni.

Sok sikert!