MTD_Fejlec_02.jpg

Ahogy általában, a hosszú távú tervezés a kertápolásban is megtérül – legyen szó új gyep telepítéséről, vagy a már meglévő pázsit karbantartásáról. A megfelelő fűmag vetésével a gyep sokkal sűrűbb, rugalmasabb és a természeti hatásokkal szemben sokkal ellenállóbb lesz.

650_99_Familie_B50_0811_03.jpg

A dús, buja, zöld gyep telepítése külön tudomány, de nem kell tőle megijedni. Mára már olyan fűmagok és gyeptrágyák (ill. ezek keveréke) állnak rendelkezésre, melyekkel a gyepesítést az egyszerű hobbikertész is sikerrel elvégezheti. Nem kell kísérletezgetni, ha elsőre sikerül kiválasztani a megfelelő fűmagot. Merthogy minden ezen múlik.

Miután a talajt előkészítettük (felástuk vagy felkapáltuk), hagyjuk pihenni 1-2 hétig. Ezt az időt kihasználhatjuk arra, hogy végiggondoljuk, mit várunk el majdani gyepünktől. Először is el kell döntenünk, mit szeretnénk: növekedjen a gyep vagy erősödjön is? Az új fű telepítésénél nagyon sokat számít az egy négyzetméterre jutó csírák száma, hiszen minél több mag hajt ki egy négyzetméteren, annál dúsabb lesz a pázsit.

650_99_Keimling_B50_0911_01.jpg

A WOLF-Garten Premium gyepnél például a csíraszám 100.000/m2 - míg az olcsó fűmagoknál ez átlagosan 20.000. Ha ezt a két adatot összehasonlítjuk, egyből kiderül, miért növekszik ritkás, gyér fű a szupermarketekben kapható olcsó fűmagokból. Mindez teljesen független attól, mennyit nyírjuk, lazítjuk, öntözzük és trágyázzuk. Ráadásul azt a füvet, amelyik csak felfelé nő, sokkal többet kell nyírni, mint azt, amelyik erősödik is.

WG_Landw_Rasenmaeher_Frau_39L 2.jpg

A vetést +10C°-os talajhőmérsékletnél érdemes elvégezni. Az első három hétben, a csírázás periódusában, ügyeljünk arra, nehogy kiszáradjon a talaj. A területet napi 4-5 alkalommal 5-10 percen keresztül locsoljuk, de ne áztassuk el. Amikor a fűszálak magassága eléri a 8-10 cm-t, a gyep készen áll az első nyírásra.

Az alábbi táblázatból kiderülhet, melyik gyepfajta illik leginkább Önhöz:

fumag_tablazat.jpgHa a fűmagra befektetésként tekintünk, az ára sok-sok nyáron át újra és újra megtérülhet. Ha olcsó fűmaggal kezdünk, és minden évben kénytelenek vagyunk a felújítására költeni, akkor soha nem leszünk elégedettek a pázsitunkkal.

A WOLF-Garten BioActive fűmagok a természetes tengeri algákból kivont hatóanyagoknak köszönhetően akár 30 % -kal gyorsabban csíráznak ki. Különleges vitalitásuk a pseudomonas proradix baktériumnak köszönhető. Ezek a természetes mikroorganizmusok védőréteget képeznek a növények gyökerei köré, aktiválják a növény ellenálló képességét, és optimalizálják a tápanyagfelvételt.

fumagok.jpg

Ha tehát eldöntöttük, mire szeretnénk majd használni a gyepet, nincs más dolgunk, mit a megfelelő fűmagot kiválasztani, és onnan már szinte gyerekjáték az egész.

De erről majd legközelebb…

WG_Logo_bis-up_to_60mm_4c másolata.jpg