Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A nyár vége felé már érdemes hozzákezdeni a gyep téli felkészítéséhez. Ha sikerült túlélni az idei csapadékos nyarat, akkor elég egy rutin megújítás. Az alapos gereblyézés után felsebzett földbe elszórt fűmagból még a fagyok beálltáig megerősödhet a fű, pótlandó a foghíjakat a gyepszőnyegen. A jobb állapotú gyepeken angolperjét érdemes kiszórni. Ahol nagyobb hiányokat is el kell fedni, oda a park- vagy a golffűkeverék javasolható. A vásárláskor nemcsak az árra kell figyelni, hanem a lejárati időre is: a fűmagnak legalább 2015 őszéig használhatónak kell lennie. Egyes árudákban ugyanis ilyenkor a figyelmetlen vevőkre rásózzák a rég lejárt használati idejű, "bedöglött" fűmagot is.

A rendszeres nyírás és a mulcsozó technika sokat segít

Konyhakertünk művelésekor sok munkát és energiát takaríthatunk meg, ha egyszerűen követjük a természet adta mintát. Az erdő talaját mindig borítja valami, ha az ágyásokat betakarjuk, kertünknek is tápanyagdús, finom szerkezetű lesz a talaja, akárcsak az erdőé.

Jótékony gyepmulcs

Az özönvízszerű trópusi esők, majd az ezt követő hetekig tartó sivatagi száraz forróság próbára teszi a gyepeket, de a hobbikertészek idegrendszerét is. Változtatni kell a kertfenntartási szokásokon. Meleg nyarakon a díszgyepeknél 6-8 cm az ideális gyepmagasság, ehhez viszont a fűnyíró késének 4-6 cm magasságban kell forogni. Ugyanezek az arányszámok a sportolásra is igénybe vett gyepek esetében 3-5, illetve 4-6 cm. Ez a gyepmagasság kellő védelmet, árnyékot biztosít a növénykék szaporodó részének. Ugyanakkor a nagyobb növénytömeg tartalékot is jelent. Száraz időben a nagyobb asszimilációs felület miatt növelni kell a vágási magasságot. Mindezzel a gyökértömeg gyarapodását, vagyis a tápanyagtartalékok felhalmozódását sikerül elérni.

gazon-hidcote.jpg

- A rózsák már virágzanak, az elszáradt virágokat mindig óvatosan távolítsuk el, hogy a bokor ne veszítsen túl sok levelet.

- A fűnyírás most már a csapadék függvényében hetente betervezhető, hogy a fűszálak minél erősebbek legyenek. A fűnyesedéket mulcsozáshoz használhatjuk fel.

- Vethető bokorbab, zöldborsó, hónapos retek, cékla, karalábé, valamint fűszernövények is: kapor, zsázsa, petrezselyem.

- A paradicsom oldalhajtásait rendszeresen csipkedjük ki, és az alsó leveleket távolítsuk el.

- Szedjük le a maradék epret, és ha már leérett, vágjuk vissza a töveket.  A lehullott gyümölcsöket távolítsuk el, hogy megelőzzük a gombabetegségeket.

- Ha Medárd megkegyelmez a hétvégén, szedjünk cseresznyét is! 

- A sok eső miatt a gyomok továbbra is burjánzanak, úgyhogy folytathatjuk a harcot.

Azért hagyjunk egy kis időt a pihenésre is, ha már ilyen hosszú hétvége áll előttünk!

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek