Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Az ingatlanbérlés vitatott része a kert. Az a bérlő, akit nem érdekel a zöldekkel bíbelődés, elviseli a szörnyű állapotokat is. Így érdekes biológiai kísérletnek lehetnek szemtanúi a szomszédok, hiszen szemük előtt vadul vissza a kert; láthatják, miként lepik el hamar az özönnövények, hogyan válik a gondozott gyepből előbb rétszerű gazgyűjtemény, majd ezek az életerős növények hogyan szorítják ki a kultúrzöldeket. Jellemző az is, hogy a gondozatlanság áldozatokat szed. Cserjék vadulhatnak el, pusztulhatnak ki, vagy a tudatlanság miatt nemesként gondoznak terjengő lucernát, vaddohányt, vadszőlőt. Az ilyen eset kárt okoz a tulajdonosnak, kellemetlen a szomszédoknak, mert a szél hordja a gyommagvakat, a csalitos háborítatlan búvóhelyet nyújt a kártevőknek, kullancsoknak. Ilyesfajta látványért általában nem kell messze menni.

Ahogy a szomszéd bérlő a kertészkedést elképzeli: fű(gaz)nyírás kéthavonta, tudatlanságból meghagyott, később mindent elfoglaló pillangósfoltokkal

Mit ültessünk ősszel?

Az ősz hagyományosan a szabadgyökerű és földlabdás fák és cserjék fő ültetési szezonja, a konténeres növények viszont szinte bármikor telepíthetők. Igaz, ez utóbbiaknál előfordulhat, hogy otthon derül ki, a gyökerek már teljesen átszőtték az edényt, és az ilyen növényeknek bizony nagyon hosszú időre lehet szükségük, mire a földbe ültetve megerednek.

japánkert.jpg

Fagyok után

Érdemes az otthoni kertészlegendáriumokba a 2013. március 16-i rubrikához bejegyezni a mínusz 18,2 fokos hidegrekordot. Ráadásul ez volt a 2012/2013-s tél (eddigi) leghidegebb napja is. Az biztos, hogy a növények is megsínylették a mögöttünk álló szeles, fagyos hétvégét. A sorból kidőlt tujákat egyszerűen vissza kell rángatni helyükre és kötelekkel, karókkal rögzíteni. Általában sikeres lesz az akció, ha az elkövetkező szezonban extra vizet és műtrágyát kap a megbillent növény.

A kidőlt tuját gyorsan a helyére kellene állítani.JPGA kidőlt tuját gyorsan a helyére kell állítani

Indulhat a tujamentés

A tavalyi pusztító cudar év után a megmaradt tuják megmentéséhez már most hozzá kellene kezdeni. A tujákról szóló posztok érzékeny területet érintenek, már csak azért is, mert sokan érzik becsapva magukat, hiszen a drágán vett növényük gyatrán viselkedik, miközben más kertjében, vagy a vad mediterrán vidékeken maguktól is szépen díszlenek.

A cordobai Alcazar palota parkjában évszázadok óta jól érzik magukat az örökzöldek.jpgA cordobai Alcazar palota parkjában évszázadok óta jól érzik magukat az örökzöldek

Az ország nagy részén jelentős mennyiségű hó esett, esik és esni is fog, ami ad némi teendőt a hétvégére. Ha a házunk előtt eltakarítottuk a havat, és felszórtuk a járdát (nem sóval!), hogy ne csússzon, a kertben is nézzünk körül!

A hóból nagyszerű tujaöntöző víz lesz.jpg

A tujákat, bokrokat, díszfűkötegeket szabadítsuk ki a hó fogságából, nehogy letörjenek az ágak a tetemes súly alatt.

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek