Aki már most utálja a telet, vagy eleve nyárpárti, annak a tegnapi országos hókáosz után némi felüdülést jelenthet M. Szilvi beszámolója Sydneyből, Sydneyről.

Sydney az Ausztrália dél-keleti partjain fekvő legnagyobb város és a legelső is, Új-Dél-Wales állam fővárosa. 1788-ban 11 vitorlás érkezett Port Jackson partjaihoz Arthur Philip kapitány vezényletével. A rakomány nem volt mindennapi, hiszen fegyenceket szállítottak; ők voltak Ausztrália első 700 betelepített lakosa.

Azt mondják, Sydney már a világ vége, de én sosem éreztem tehernek ezt a 16000 km-t, és több mint egy napos repülést. Többször megtettem oda-vissza és nyugodt szívvel mondhatom, hogy abszolút megéri a több átszállás és végeláthatatlan repkedés. Sydney hatalmas és gyönyörű. A nyüzsgő nagyváros keveredik lazasággal és nyugalommal. Nem rohannak, nem idegeskednek, mindenféle szívroham nélkül átkelhetünk a zebrán, mosolyognak különösebb indok nélkül, szóba elegyednek velünk bárhol, bármikor. Egyszerűen olyan élményt nyújt, amiből mi is tanulhatnánk egy picit. Sydneyben minden és mindenki nagyon jól megfér egy helyen. Sok-sok náció, belvárosi felhőkarcolók, hatalmas parkok, strandok alkotják a nem mindennapi város szépségét.

Sydney Botanic Garden2 másolata.jpgOperaház, Harbour Bridge, Sydney látképe a Botanikus kertből

Sydney egyik szabadon és ingyen látogatható botanikus kertje a Királyi Botanikus Kert (Royal Botanic Garden), mely az év minden napján nyitva áll.

Az 1816-ban megnyitott 30 hektáros kert körülbelül egymillió növénynek ad otthont. És elmondhatom, hogy ez az egymillió példány a világ egyik legszebb helyen nevelkedik. Sydney kusza öblös partján, az Operaházhoz közel, a Circular Quay (belvárosi hajóállomás) mellett.

Sydney Botanic Garden1 másolata.jpgPalm Grove

A növények mellett sok más élőlénnyel is találkozhatunk. Nekem a legérdekesebbek a denevérek. Közel 22 000-en élvezik a kert vendégszeretetét. Eleinte picit félelmetes, aztán  abszolút természetessé válik a fekete sávban vonuló denevérek látványa Sydney egén.

Sydney Botanic Garden3 másolata.jpg"Aprócska" pókok, íbisz madár, középen pedig a fákon csüngő denevérek 

A növények és állatok mellett gyönyörű elemei a kertnek a szökőkutak és a szobrok is. A kert több részből áll: a Palm Grove az 1862-ben megnyitott, körülbelül 180 egyedből álló pálmaliget. A Herb Garden, a fűszerkert, ahol egyaránt megtalálhatóak a konyhai fűszernövények és a gyógynövények. A Tropical Centre 2 részből álló üvegház, amely különböző trópusi növényeknek ad otthont. A piramis alakú részben az ausztrál trópusi növények, az árkádban pedig a világ más részein honos trópusiak láthatók. A National Herbarium a nemzeti növénygyűjtemény, ahol körülbelül egy millió szárított növényt tartanak.

Sydney Botanic Garden4 másolata.jpgTropical Centre piramis-üvegház, esővízgyűjtő rendszer a kertben, Sydney látképe a kertből

Ha erre jársz, ez a kert kihagyhatatlan, de belebotlasz amúgy is a város kellős közepén.