A novemberben is kitartó enyhe idő miatt sok helyen most is brummognak a fűnyírók, pedig máskor ilyentájt már téli álmukat alusszák a kamrában. A fákról folyamatosan potyog a levél, nem kevés munkát szerezve a kert gondozójának. Már ha állandóan összegereblyézi a földre került lombot.

A levelek és letört vagy metszett ágak, gallyak egy része jó szolgálatot tehet a bokrok, fák, rózsák tövébe kupacolva: fagyvédelemnek és hasznos állatok búvóhelyéül egyaránt kiváló.  Akinek sok fa díszíti a portáját, érdemes beszereznie egy darálós lombporszívót, mert az akár a tizedére zsugorítja a felszívott száraz leveleket. Ha nincs ilyen szerkentyűnk, a fűnyíróval is trükközhetünk, főleg, ha valaki segít: az egyik tolja a fűnyírót a lehullott leveleken, a másik pedig a nyesedéket visszaszórja a gép elé. Így is a töredékére csökkenthető a kerti zöldhulladék.

Sok helyen külön erre a célra rendszeresített műanyag zsákokat lehet beszerezni (pénzért vagy az őszi lombhullás időszakában sokszor ingyen is, bár korlátozott mennyiséget), amelyeket a kukások elszállítanak, így nincs gondunk a tárolással. Az összegyűjtött kerti hulladékot égetni nem szabad és nem is illik, úgyhogy ezt a megoldást inkább hanyagoljuk.

A természetben a földre hullott levelek, az elszáradó növények hosszabb-rövidebb idő alatt lebomlanak, és a talajban tápanyagdús humuszként újrahasznosulnak. A nagy kerttisztításban ne feledkezzünk meg erről a természetes folyamatról: amit „szemétként” buzgón eltakarítottunk, az előbb-utóbb hiányozni fog. A szerves anyagok pótlására a komposzt a legjobb módszer, ezért mindenképpen érdemes ezt „házon belül” megoldani. Az már egyéni ízlés kérdése, hogy a kert egy félreeső zugában csak felhalmozzuk a kerti és konyhai szerves hulladékot, vagy külön erre a célra való komposztálót készítünk, esetleg veszünk.

A lehullott, elszáradt falevél tehát jó szolgálatot tehet a kertésznek, egy-egy szép darabból pedig akár művészi alkotás is lehet, ahogy ezt egy japán illusztrátor, Baku Maeda „levélszörnyei” bizonyítják. Az ötlet egyszerű, mégsem nekünk jutott eszünkbe, de az „alkotásokat” látva kedvet kaptunk egy kis levélszobrászkodáshoz.

Forrás itt és a képekre kattintva.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!