Aki a spenótot szereti, a mángoldot is fogja. Az ijesztő tudományos név (Beta vulgaris subsp. vulgaris var. cicla – ráadásul csak egy a számos közül) ne rettentsen el senkit, hisz „csupán” a cékla legközelebbi rokonáról van szó. A spenótimádóknak pedig azért hasznos, mert íze hasonló, és június-júliustól a fagyokig szedhetjük, amikor spenót már rég nincsen.

garden-chard.jpgFura, hogy még mindig elég ismeretlennek számít, pedig már i.e. termesztették Ázsia egyes vidékein, a görögök és a rómaiak egyik kedvenc főzelék- és gyógynövénye volt, sőt néhány száz évvel ezelőtt még nálunk is gyakran előfordult a kertekben. Aztán valahogy feledésbe merült, pedig az egyik legegyszerűbben tartható növény. Ideje hát, hogy rehabilitáljuk!

rainbow_chard_comp.jpg

A vetést általában április második felében javasolják, mert 9 °C-on csírázik, és a hideget nem bírja, de a mostani időjárást nézve talán korábban is lehet próbálkozni vele. Én mindenesetre cserépbe elvetettem néhány magot, pontosabban gomolytermést, ami 3-5 mag összenövése. Ezért várható volt, hogy elég sűrűn kel ki. Az egyelést szabadföldbe vetve sem lehet elkerülni, de később annál kevesebb a gond vele.

P1020722.JPG

A talajt illetően nem túl válogatós, bár a meszes, humuszos közeget jobban kedveli. Napos helyre ültetve szépen fejlődik, főleg, ha elég vizet is kap. Ezért eleinte érdemes mulcsozni körülötte a talajt, hogy a víz ne párologjon el, később már a levelei gondoskodnak erről. Akár az enyhébb fagyokat is kibírja, de pl. szalmával takarva a telet is átvészeli, és korán kihajt. A második évben aztán virágzik és magot érlel, olyankor levelei elsatnyulnak.

chard-10-4-08.jpg Lucullus

Ha valakinek az íze mégsem jönne be (kizárt), akkor is gyönyörű, 60-80 cm magas, mélyzöld, fajtától függően fehér, sárga, lila vagy piros levélnyelű növényt nyer a kert díszéül. Nekem sikerült idén a „Lucullus” fajtát ültetni, ami 70 cm-re nő és hatalmasak a levelei. Érdekes lesz a gangon, kíváncsian várom.

A külcsínyen kívül a belbecs sem elhanyagolható: jelentős mennyiségű A-, B1-, B2- és C-vitamint, oxál- citrom- és almasavat, káliumot, kalciumot, vasat, foszfort és magnéziumot, ezen kívül cukrot, és a könnyű emészthetőséget segítő pektineket tartalmaz. Levelét a spenóthoz hasonlóan, vagy a káposztalevél mintájára hússal, zöldséggel töltve főzhetjük, levélnyelét rántani, párolni, főzni szokták, akárcsak a spárgát. Ma már elég sok fajtája elérhető, mindenki válogathat kedvére.

Mángoldra fel!

Forrás itt és  aképekre kattintva.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!