Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Aki a spenótot szereti, a mángoldot is fogja. Az ijesztő tudományos név (Beta vulgaris subsp. vulgaris var. cicla - ráadásul csak egy a számos közül) ne rettentsen el senkit, hisz "csupán" a cékla legközelebbi rokonáról van szó. A spenótimádóknak pedig azért hasznos, mert íze hasonló, és június-júliustól a fagyokig szedhetjük, amikor spenót már rég nincsen.

garden-chard.jpg

Vagy ha úgy tetszik, spárgát, mely sokáig nem tartozott a kedvenceim közé. Úgy jártam vele, mint a csicsókával: tudtam, hogy szeretni kéne, mert milyen dolog már, hogy valaki nem eszi meg ezt a nagy fene finomságot, ezért pár évente tettem egy próbát. Sikertelenül. Idén azonban fordult a kocka: olyan finom spárgakrémlevest rittyentettem, hogy napokig nem bírtam abbahagyni.

A liliomfélék családjába tartozó közönséges spárga (Asparagus officinalis) Európában és Ázsiában is őshonos. Az óegyiptomiak és az ógörögök még leginkább gyógyhatása miatt fogyasztották (asparagos=fiatal hajtás, nyél), és csak a rómaiaknál lett kedvelt előétel.

376px-Illustration_Asparagus_officinalis0b.jpg

... mi a jó nekik, és nekünk is. A barnamedvék téli álmukból felébredve magabiztosan találják meg az Ázsiából származó fokhagyma Európában honos rokonát, a medvehagymát (Allium ursinum). Jól belakmároznak belőle, így turbózzák fel legyengült szervezetüket a tavasz kezdetén.
Az ember is így van ezzel, legalábbis én biztosan: alig várom, hogy megjelenjen a piacon, lepukkant testem, lelkem felvidul, az első csomaggal pedig rendszerint már hazafelé végzek is. Ha viszont nem a piacon vesszük, résen kell lennünk, mert a levelek nagyon hasonlítanak a gyöngyvirágéra, ezért a tapasztalatlan gyűjtő könnyen pórul járhat, hiszen ez utóbbi levelek rendkívül mérgezőek. Igaz, az erős fokhagymaillat segíthet a döntésben, de ránézésre nem lehetünk biztosak a dolgunkban. Tegyünk is egy próbát: az alábbi képeken a medvehagyma és a gyöngyvirág levelei láthatók. Melyik a melyik?

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek