Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Aki szereti a telet, idén nem panaszkodhatott, fagyoskodhatott, szánkózhatott, hógolyózhatott, sőt, még a Balatont is átcsúszhatta. A kertész is örülhet, mert azért annyira nem volt hideg, hogy kárt tegyen a gyümölcsösben, viszont remélhetőleg gyérítette a kártevőket. Bár ez utóbbiak közül inkább csak a gombákat és a pockokat, a legtöbb rovar ennél sokkal keményebb mínuszokat is gond nélkül átvészel…

tél tavasz hétvége program orchidea szerelem
Fotó: Gál Zoltán

Akinek viszont ennyi már elég volt a jóból, és nagyon várja a tavaszt, szombaton Bükkaranyoson eltemetheti a telet. A már hagyományosnak mondható Télűzést a gyerekek farsangi jelmezes felvonulása indítja, a felnőttek pálinkaivó versenyen feledhetik a téli depressziót, este pedig a telet jelképező szalmabáb tűzre vetésével - legalábbis Bükkaranyoson - kezdetét veszi a tavasz. További részletek itt.

Folytatódnak Attila kalandjai...

Vol.5 - A mező faunájáról

Na, de térjünk már rá a megfigyelésünk tárgyára, a Borsodi Mezőség élővilágára! Ebben a kérdésben sajnos egyáltalán nem vagyok olyan szakértő, mint amennyire szeretném, így csak arról tudok beszámolni, amit láttam. Persze az sem kevés.

Már többször volt arról szó, hogy a mezőn nagy a látótávolság, így érdekes módon, pláne távcsővel sokkal több állat figyelhető meg, mint az amúgy páratlan formagazdagságú középhegységeinkben. Éveken keresztül túráztam a Bükkben, és ezen alkalmak során annak is örültem, ha egy-egy kóbor foltos szalamandrát, felriasztott őzet, vagy rohadt messziről valamilyen számomra beazonosíthatatlan ragadozó madarat láttam. A Szinvában megfigyelt halakat most nem veszem ide. Nos, ez a mezőn egyáltalán nem így volt.

sasőrzés program madármentés

Vol.2 - A hely

Az ember fia csakhamar Szabolcska Mihállyá válik errefelé. Minden nap azon kapom magam, hogy giccses naplementéket fényképezek, és gyönyörködöm abban, hogyan nyugszik le a nap a Bükk csúcsai között. Bár a hegymászók hajlamosak dombocskáknak bélyegezni ezeket a tájakat, nem számít, nekem mindig is a szívem csücske marad ez a környék, és másodszor körbetekintve azért a Petőfi által többször versbe szedett Alföld sem tűnik annyira idegennek.

parlagi sas fészekőrzés élménybeszámoló program

parlagi sas fészekőrzés élménybeszámoló program

Akinek még nincs tele a konyhakertje vagy a terasza, balkonja, a hétvégén különleges és ritka zöldség- és fűszernövény-palántákat szerezhet be az ELTE Füvészkertben. 

palánta program Füvészkert
Valeyrac Exotics küldetésének tekinti,  hogy a hazánkban elfeledett, valamint a világ más tájain ismert, de itthon nem elterjedt élelmiszer-, gyógy- és fűszernövényeket kipróbálják, hasznosítsák, és elterjesszék a Kárpát-medence kiskertjeiben is. Alapítói őstermelőkként maguk is termesztik ezeket a növényeket. Van közöttük növénybiológus kutató, szakképzett kertész és geográfus is, mégis műkedvelőként, saját kiskertjeikben a legnagyobb alapossággal és figyelemmel gondozott és előállított szaporítóanyagokat kínálnak. Kertjeik az Alföldön és a Gödöllői-dombság területén találhatók, így a náluk beszerezhető fajtákat többféle HAZAI talajon és mikroklímán is kipróbálták. Vetőmagjaik csíraképességét rendszeresen tesztelik. Kizárólag szabad beporzású illetve tájfajtákkal foglalkoznak. Tehát a tőlük beszerzett növények az adott fajta tulajdonságait figyelembe véve otthon is szaporíthatók, növényeik további generációk során is megőrzik fajtajellegeiket.

A hétvégén több mint 300 féle ritka és különleges zöldség- és fűszernövényt ismerhetnek és vásárolhatnak meg az érdeklődők. A szakértők növénygondozási tanácsokat és praktikus ötleteket is adnak. 

Előadások:

Szombat, 10:00 : Bihari Balázs - dr. Halász Krisztián: "Minden, amit a konyhakertünk elbír."

Vasárnap, 10.00: dr. Halász Krisztián - Bihari Balázs: "Babok és rokonaik - 2016. a hüvelyesek éve

Helyszín: ELTE FÜVÉSZKERT, Budapest, Illés u. 25.

Nyitvatartás: 9-17 óráig

További infók itt.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

A pampák virágoskertje

Mindenkit szeretettel vár a Magyar Kaktuszgyűjtők Országos Egyesülete május 20-21-22-én az ELTE Füvészkertben háromnapos kiállítására és vásárára. Az esemény fókuszában a Notocactus, egy különleges, csak a dél-amerikai pampákon élő kaktusznemzetség lesz.

kaktusz kiállítás program Füvészkert

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek