Mindenkit szeretettel vár a Magyar Kaktuszgyűjtők Országos Egyesülete május 20-21-22-én az ELTE Füvészkertben háromnapos kiállítására és vásárára. Az esemény fókuszában a Notocactus, egy különleges, csak a dél-amerikai pampákon élő kaktusznemzetség lesz.  

kaktusz kiállítás program Füvészkert

 

A kaktuszokról legtöbben tüskés gumókra asszociálunk, amelyeket ötödik osztály tájékán elkezdtünk szenvedélyesen gyűjteni, ám körülbelül két héttel később rájuk untunk; és az óta is a nagyi nappalijának két ablaktáblája között léteznek, túlélve mindent, szépen, lassan, komótosan növekedve.

kaktusz kiállítás program Füvészkert

A kaktuszok azonban ennél jóval több figyelmet – és gondoskodást – érdemelnek, a mostani kiállítás pedig azt is megmutatja, milyen fantasztikus kincseket rejt ez a nem igazán kellően ismert növénycsalád.

kaktusz kiállítás program Füvészkert

Kiváló példa a kiállítás „kiemelt vendége”, a Notocactusok nemzetsége. Ezek a déli kaktuszok a messzi Dél-Amerika - Uruguay, Argentína, Paraguay és Brazília területéről származnak, ahol a végtelen pampákat díszítik. Igen, díszítik – hiszen ezek a növények 6-8 cm virágátmérőjű, gyönyörű, színpompás virágaikkal ékesítik a pusztákat, a sárga különböző árnyalataiban, rózsaszínben vagy vörösben tündökölnek.

kaktusz kiállítás program Füvészkert

Nagyságuk elérheti egy kisebb sárgadinnye méretét, középtöviseik egyenesek, szaruszínűek vagy barnásak.  Ezek a növények védelmét szolgálják, amire szükség is van az élőhelyén, ugyanis a Dél- Brazil államok pampáin több tízezer Angus hús marhát legeltetnek a helyi farmerek, melyek a világ egyik legkiválóbb marhahúsát adják! Azonban az Angusok és a kaktuszok jól megférnek egymással, a tövises növénycsodákat a legelő csordák messzire elkerülik, és tisztelik a kaktusztöviseket. Az utóbbi időben a farmerek is rájöttek, micsoda érték rejlik a pompásan virágzó kaktuszokban, a puszták kitartó, ellenálló virágoskertjében, és kövekkel kerítik körül komolyabb telepeiket.

kaktusz kiállítás program Füvészkert

A Magyar Kaktuszgyűjtők Országos Egyesülete rendezvényén a Notocactusok mellett több száz kaktuszfaj tüskés oszlopai, gömbjei, liánok és kavicsok, pozsgások, tillandsiák és más szárazságtűrő növények is láthatóak lesznek.

kaktusz kiállítás program Füvészkert

kaktusz kiállítás program Füvészkert  

A több napos rendezvény során ismeretterjesztő előadások és szaktanácsadás is várja a látogatókat, a legkisebbek pedig játékos programokban vehetnek részt, hogy még élvezetesebb legyen a pampák bebarangolása. A kiállításon a hazai kaktuszkertészetek legjava is jelen lesz izgalmas és változatos növénykínálatukkal.

Időpont:  2016. május 20-22., minden nap 9-17-ig

Helyszín: ELTE Füvészkert, 1083 Budapest, Illés u. 25.

Részletek a www.kaktuszgyujtok.hu oldalon.


Aki pedig szeretne ingyen páros belépőt nyerni, csak egyetlen kérdésre kell helyesen válaszolnia:

Honnan származnak a Notokaktuszok?

a.) Dél-Amerika

b.) Ázsia

c.) Afrika

A megfejtéseket a kapanyelinfo@gmail.com címre várjuk május 19. csütörtök 12 óráig. Az 5 szerencsés nyertest e-mailben értesítjük. 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!