A sivatagokra gyakran gondolunk úgy, mint kietlen, kő és homok borította tájra, ahol a kopár sziklák között néhány növény,: cserjék, füvek küzdenek az életükért. Azonban e tájon nem minden kő élettelen ám! 

A Magyar Kaktuszgyűjtők Országos Egyesülete 2015. szeptember 11. és 13. között rendezi meg az Őszi Országos Kaktuszkiállítás és Vásárt, ahol a rendezvény fókuszában a magukat köveknek, kavicsoknak álcázó kaktuszok lesznek.

 

E különlegesen ritka, fokozottan védett, sok évtizedes kort megérő sivatagi túlélőművészek ősszel bontják pompázatos, színes virágaikat, melyekkel különösen ritkán találkozhatnak a kaktuszok szerelmesei. A rendezvény mottója ezért "Élő kaktusz-kövek: az Ariocarpus nemzetség" lesz.

Az Ariocarpus nemzetség első példányát 1838-ban Mexikóban Galeotti, a brüsszeli botanikus kert igazgatója gyűjtötte be. Az Ariocarpus név gyapjas termésű kaktuszt jelent.

A növényt a mexikói indiánok is ismerték: gyógynövényként használták fel, mivel a benne lévő alkaloidák a maláriás láz csillapítására szolgálnak.

Az Ariocarpusok hazája Texas /USA/ déli részétől Mexikó középső részéig terjed. Veszélyeztetett növények, az útépítések, égetések, az agávétermesztés, legeltetés, és kisebb részt az illegális begyűjtés miatt. A mexikói természetvédelmi hatóságok ma már védik az élőhelyüket, sőt a növényeket piros festékkel megjelölve feltérképezik, nyilvántartják, figyelik a helyi populációkat.

Begyűjtésük szigorúan tilos, és ma már az Európában kapható növények kertészeti termesztésből is regisztrációs számmal, elsősorban magvetésekből feloltva kerülnek a gyűjteményekbe.

Formájuk a kövirózsáéhoz hasonló, élőhelyükön teljesen a köves-gipszes talajba húzódnak vissza a szárazévszakban, majd ősszel nyitják 5-6 cm-es csodás virágaikat, melyek színe fajtól függően fehér, rózsaszín, sárga vagy lila. Szaporításuk nehéz, rendkívül lassan növekednek, csak sok odafigyeléssel nevelhető kaktuszkülönlegességek. A három nap alatt az Ariocarpus nemzetség szakértői tartanak előadásokat, bemutatva a növények természetes élőhelyeit és terepi kutatásokat. 

A látogatók természetesen találkozhatnak sok más sivatagi és hegyvidéki szárazságtűrő és pozsgás növényekkel a kiállításon, megtekinthetik a Füvészkert csodálatos trópusinövény-gyűjteményeit.

A kiállítás és vásár teljes ideje alatt szaktanácsadással segítik a kaktusztartás iránt érdeklődőket, a legkisebbek pedig kaktuszmagoncok ültetésén keresztül ismerkedhetnek meg e csodálatos növényekkel.

Helyszín: ELTE Füvészkert, Budapest 1083 Illés u. 25.

Időpont: 2015. 09.11-13-ig
Nyitva tartás: 9.00 – 17.00
Jegyárak:
Felnőtt jegy: 1.000 Ft/fő
Diák vagy nyugdíjas: 500 Ft/fő
Családi jegy: (2 felnőtt + 2 gyerek, 14 éves korig) 2.000 Ft
További információ: http://kaktuszgyujtok.hu/

Aki pedig szeretne ingyen belépőket nyerni, játsszon velünk! Az alábbi kérdésekre helyesen válaszolók között 5 páros belépőt sorsolunk ki. 

  1. 1. Melyik országban élnek ezek a kaktuszok?
  1.     a. Mexikó
  2.     b. Brazília
  3.     c. Argentína

2. Milyen betegségek megelőzésére használták az őslakosok gyógyító növényként?

     a. láz  

     b. gyomorfájás

     c. fejfájás

3. Milyen színű virágokat hoznak?

       a. rózsaszín, fehér, sárga  

       b. kék , bordó, zöld

A válaszokat a kapanyelinfo@gmail.com címre várjuk.

Beküldési határidő: 2015. szeptember 7. (hétfő) 

A nyerteseket e-mailben értesítjük.

Jó játékot, szép hétvétgét!