Az Árpád-hídhoz közel eső szikla- és japánkert a Margitsziget mindig is közkedvelt része volt. A 19. században, amikor Magyar György akkori főkertész az egészet megálmodta és létrehozta, rendkívüli dolognak számított, de manapság is kuriózum. Főleg, amióta a nyár folyamán felújították (Főkert) és szeptemberben a nagyközönségnek is átadták.

A meglévő növényzetet formára alakítással, metszéssel igyekeztek japán hangulatúvá tenni: a gömb alakúra nyírt bukszusok, a szép páfrányok mellett új növények – selyemakác, helleborusok, peóniák, hortenziák, bazsarózsák – is helyet kaptak. A színes virágok ugyan nem tipikus részei egy japánkertnek, de jövőre gyönyörű látvány lesz majd, ha minden virágba borul a fák alatt.

A japán stílusú híd és az új piros-fekete padok feldobják a környezetet, még ha a fém felületen nem is kényelmes sokáig ücsörögni.

A sétányokra stílusos kőlámpások kerültek, az utakat viszont a mostanság divatos, a japánkertektől ugyan idegen, de nyilván praktikus műgyantával ragasztott, vízáteresztő kavicsburkolat borítja.

A vízesés tava megtisztult, a nyíló tavirózsák remekül érzik magukat benne.

Nem úgy szegény Ülő lány (Csikász Imre szobra), aki a másik halastóban a régi trutyis vízben kénytelen ücsörögni.

A sziklakertek most is virágzó növényeivel és a jövőre már szintén virágba boruló újakkal, a remélhetőleg megmaradó gyönyörű zöld gyeppel igazán szépséges színfoltja ez a Margitszigetnek. Nagyon reméljük, hogy a Várkert Bazár mintájára itt is lesz még egy ünnepélyes átadás, amikor már a fent említett leányka is méltó környezetben nézheti a kristálytiszta vízben úszkáló aranyhalakat.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!