Ha fel kellene sorolnunk a legkorábbi virágokat, akkor szinte mindenki a hóvirágot, ibolyát, tőzikét esetleg krókuszt említené, pedig egyes nőszirom fajok és fajták is igen korán, már márciusban virágoznak. Az írisz a nevét a szivárvány görög istennőjéről, Íriszről kapta, és ez is jelzi, hogy milyen sokféle lehet az íriszek színe. A hagyományos kék, fehér és sárga színű mellett már számtalan színváltozatban kapható, és a nemesítők folyamatosan újabb és újabb szín- és formaváltozatokkal jelennek meg.

 

Kaphatók fodros levelű változatok, olyanok, ahol a felső lepel más színű, mint az alsó, vannak csíkozott, pöttyözött és fröcskölt mintájúak. A szakállas nőszirmok esetében pedig olyan virágokat is találunk, ahol a szakáll színe eltérő. A szín mellett az íriszek mérete is igen változatos, vannak az egészen aprók, és a vágott virágnak is alkalmas, 80-100 cm-esek is. Általában igaz, hogy minél kisebb termetű a fajta, annál korábban virágzik, az íriszek esetében a miniatűr törpék virágoznak elsőként, míg a magas szakállas íriszek később, július-augusztusban virágoznak.

 

Most csak a legkorábban virágzó szakállas íriszeket mutatjuk be részletesen, a zárójelben az típus angol elnevezését és rövidítését adtam meg, a külföldi katalógusokban gyakran találkozhatunk ezekkel a jelölésekkel:

 

Miniatűr törpe szakállas íriszek (Miniature Dwarf Bearded – MDB)

Ezek a legapróbb szakállas íriszek, amelyek legfeljebb 18-20 cm magasra nőnek, nagyon korán virágoznak, néha még el se olvadt a hó, amikor ezek a csodálatos virágok kibontják szirmaikat. A miniatűr törpe szakállas íriszek a nemzetség legfagytűrőbb fajtái. Ideálisak sziklakertbe, elülső szegélynövénynek ültetve. Érdekessége, hogy mivel egyszerre virágzik, egyöntetű szőnyeget alkot. Egyes fajták ősszel újra virágoznak, ezeket angol kifejezéssel rebloomingnak nevezzük. A miniatűr törpe szakállas nőszirmokat az apró nőszirom (Iris pumila) és a szakállas nőszirmok (Iris barbata) keresztezésével hozták létre.


Hagyományos törpe szakállas íriszek (Standard Dwarf Bearded – SDB)

Magasságuk 25-37 cm, ezek a legváltozatosabb kerti növények. Kora tavasszal, közvetlenül a miniatűr törpe szakállas íriszek után virágoznak, és azokhoz hasonlóan alkalmasak szegélynövénynek és sziklakertekbe.