Bár már korábban volt szó a törpe íriszekről, most annyira sok helyen látni nyíló nőszirmokat, hogy érdemes néhány sor erejéig visszatérni a témára.

Az írisz a latin nevét a szivárvány görög istennőjéről kapta, valószínűleg a csodálatos színeiért. A magyar elnevezés, a nőszirom pedig Diószegi Sámueltől származik.

 

Az ókorban gyógynövényként nevelték, a gyökerét gyomorfájás, köhögés, kutyaharapás és kígyómarás ellen használták, de úgy vélték, hogy csak akkor hatásos, ha „igaz és tiszta férfi” ásta ki a gyökeret, és a felszedés előtt 3 hónapig mézes vízzel öntözték a növény tövét, majd kard hegyével 3 kört karcoltak köré a földbe, és a kiemelt gyöktörzset az ég felé tartották.

Gyöktörzsét megszárították, porították, és illatosítónak is használták, leveleiből pedig zöld festékanyagot nyertek.

Manapság a gyöktörzsét (az I. germanicáét ritkábban) köptetőként és köhögéscsillapításra alkalmazzák, valamint légzőszervi panaszok elleni teakeverékekben sáfránnyal vegyítik. A firenzei nőszirom (I. florentina L) gyöktörzséből migrén, valamint gyomorpanaszok, hasnyálmirigy-betegségek elleni szert készítenek. Ezenkívül felhasználják bizonyos ginfélék előállítására és parfümgyártásra is.

A nőszirom másik nagy előnye, hogy az alapfajok viszonylag igénytelenek, többjük hazánkban is őshonos. Világszerte sokan foglalkoznak az íriszek nemesítésével, hogy újabb és újabb fajtákkal jelenjenek meg. A külföldi kertészetek között meg kell említeni a firenzei íriszkertészetet, a franciaországi Cayeux-i, vagy Zeppelin grófnő kertészetét, Dél-Németországban. Ausztráliában Barry Blyth a legjelentősebb nemesítő, az Egyesült Államokban Cooley’s Gardent kell kiemelni, amely 1928 óta foglalkozik íriszekkel.

Persze nálunk is sokan foglalkoznak nemesítéssel; Hajzer Judit elsőként hozott létre íriszkertészetet, rajta kívül Bosánszky László nevét érdemes megemlítenünk.

A nemesítés rendkívül nehéz, hosszadalmas munka, egy-egy új fajta megjelenését sok év, sok száz vagy akár sok ezer kézi beporzás, ültetés, átültetés, gondos ápolás, türelmes várakozás előzi meg. És még nem beszéltünk a kártevőkről, betegségekről, amelyek szélsőségese esetben sok év kemény munkáját teszik tönkre néhány nap alatt. Olyan dolgokra is kell figyelni, amelyekre nem is gondolnánk: például a nemesítési munka legelején vigyázni kell, nehogy megelőzzenek minket a rovarok...

Ízelítőül álljon most itt néhány csodálatos kép az íriszek forma- és színgazdagságából.