Amikor a puszpángbokrok ágain az új tavaszi hajtások már legalább 2 centisek, ideje előkapni a metsző- vagy sövényvágó ollót, és lenyisszantani a zsengéket. Ha azt szeretnénk, hogy a bokrok, sövények kicsit nagyobbak legyenek az előző évhez képest, akkor az új hajtásvégek felét meghagyhatjuk.

 

A metszésnek köszönhetően a bukszusbokor dúsabb, tömörebb lesz, és az összhatás is sokkal rendezettebb. A tavaszi erőteljes hajtásnövesztés után nyáron még egyszer próbálkozik a növény, igaz, akkor már kevesebb energiát fektet bele. Ezért augusztus végén, szeptember elején még egyszer nekiállhatunk a fazonírozásnak. Általánosságban elmondható, hogy a bukszus formában tartásához inkább többször vágjunk vissza belőle kicsiket, semmint néhány évente sokat.

Néhány jó tanács:

  • - A frissen telepített puszpángbokorhoz inkább ne nyúljunk, hadd gyökeresedjen be, erősödjön meg.
  • - Metszés előtt locsoljuk be a növényt, így könnyebb lenyisszantani az ágakat. Csak tiszta, éles ollót használjunk!
  • - A metszést estefelé vagy felhős időben végezzük: napsütésben a beavatkozás után megéghet a növény.
  • - A bokor belsejéből távolítsuk el az elhalt ágakat, hogy ne legyen táptalaja a gombás megbetegedéseknek. Egyébként is érdemes bentről kifelé és fentről lefelé haladva kurtítani a hajtásokat.

Ha tovább szeretnénk lépni a kocka-tégla-gömb háromszögön, kialakíthatunk a bukszusbokorból mindenféle formákat. Ezekhez vagy kész sablont használhatunk, vagy bevethetjük  kreativitásunkat, akárcsak a képen látható hobbikertész, akiről korábban már írtunk itt.

Sok sikert!

Forrásokért katt a képekre.
Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!