A bukszus - vagy másik nevén puszpáng - sok kert alacsonyabb, magasabb sövénye, de nagyon jól mutat szoliterként, növényszoborként, nagyobb edényekbe ültetve is. Az apró levelű, örökzöld növény tulajdonképpen igénytelen, de sajnos néhány betegség végzetes csapást képes akár idősebb állományokra is mérni. Ilyentájt, a nyár végén, ősz elején szembesülünk a bajjal, hogy egy-egy sövénytag a legnagyobb gondosság, trágyázás, öntözés, nyírás ellenére kidől.

A buxuskertnek csak az olló szab határt.jpg

A puszpángelhalásért egy Cylindrocladium buxicola nevű levél- és ágelhalást okozó gombabetegség a felelős. Ha elhatalmasodott, olyan hatása van, mintha leforrázták volna a növényt. Az előbb elszíneződő levelek gyorsan csontszárazzá válnak.

Így kezdődik a baj.jpgÍgy kezdődik a baj

Leggyakrabban azokban a kertekben fordul elő ez a betegség, ahol esőztető öntözéssel pótolják a nedvességet, mert így a puszpángot pusztító gomba nagyon jó érzi magát a párás sűrű sövényben. Ahol nem tudnak változtatni az öntözésen, ott a puszpángokat is fel kell venni a rendszeresen permetezendő növények közé.

A magára maradt megbetegedet sövény hamar elpusztul.jpgA magára maradt beteg növény hamar elpusztul

Egész nyáron folyamatos rezes permetezéssel lehet védekezni, de, ha már beütött a krach, akkor a növény esetleges regenerációját segíti, ha minél előbb alaposan visszavágják, és az eltávolított száraz részeket elégetik. Ha nem hajt ki, akkor új puszpángot kell ültetni. A tapasztalatok szerint a kínai puszpáng (B. microphylla) egyes változatai ellenállóbbak a betegséggel szemben.

Iskoláznak a buxusok, minél nagyobb annál drágább.jpgIskoláznak a bukszusok: minél nagyobb, annál drágább

Nehezen gyógyítható betegsége miatt kár lenne a puszpángról lemondani, hiszen sok fajának rengeteg változata igazán pótolhatatlan díszítője a lakóházaknak, nyaralóknak, sőt a síroknak is.

Nemcsak szobrok készülneknek belőlük.jpgNemcsak szobrok készülnek belőlük

Elterjedtebb puszpángváltozatok:

Buxus sempervirens 'Suffruticosa' - Az egy méter magas nyírott vagy nyíratlan szegélysövénynek való növény nagyon lassan nő.

Buxus sempervirens ’Angustifolia’ - Tömött bokrú cserje, nagy lándzsás levelei gyakran egy síkban állnak.

Buxus sempervirens ’var. Arborescens’ - Az alapfajnál nagyobbra nő, többnyire nagy bokor vagy kis fa. Magas sövényt lehet belőle nevelni.

Buxus sempervirens ’Argenteovariegata’ - Fehér-tarka levelű változata az alapfajnak, de annál kisebb termetű bokor.

Buxus sempervirens ’Aureovariegata’ - Az alapfaj sárga-tarka levelű kis bokor változata. Árnyékos vagy félárnyékos helyen igazán szépek a levelei.

Buxus harlandii - A hongkongi puszpáng néven ismert alacsony cserje levelei sötétzöldek és a közönséges puszpángénál keskenyebbek.

Buxus microphylla ’Curly Locks’ - Igazi különlegesség, hiszen ágai csavarodnak.

A választékkal tehát nincs gond, érdemes próbálkozni.