Sokan várták már, hogy a Hortus Hungaricus 1 év kihagyás után végre megünnepelje a 20. születésnapját. A nagyfokú érdeklődés szombaton már az ingyenes VIRÁGJÁRAT megállójában látszott, ahol fél órával az indulás előtt 2-3 csuklós busznyi ember várakozott, de csak egy sima busz érkezett. A pórul jártak vagy megvárták a következő, 45 perc múlva indulót (amire valószínűleg ugyancsak nem fértek fel), vagy – ahogy jómagam is – átbuszoztak Kőbánya-Kispestről Csepelre, ahonnan a sárga busz pikkpakk kiröpített Szigetszentmiklósra. Igaz, nem ingyen, de gyorsan.

 A Virágjárat ennél azért nagyobb volt, de még úgy is kevésnek bizonyult

Ha valaki nem adta fel a kezdeti nehézségek láttán, a 2,5 órás várakozás-utazás okozta bosszúság hamar elszállt, mert a kiállítás belülről már hozta a régi, megszokott színvonalat. Pl. az „Enteriőr Verseny” szobabelsői idén is nagyon szépre sikerültek.

 

A jövendőbeli és már gyakorló virágkötők elképesztő terítékeket varázsoltak az asztalokra.

Az egyik kedvencem: csőszerelő és virágkötő pár ünnepi asztala

A vágott virágok között idén a liliomé a főszerep: hatalmas fejű, illatos csokrokban gyönyörködhetnek a látogatók.

Az óvodás kis kertészek most is kitettek magukért madárbarát kertjeikkel.

 

A szabadtéri részen idén a sírok gondozása is téma lett. Szép beültetésekkel találkozhatunk, de a legjobb a magyar foci (vagy focista?) síremléke lett. Szerintem.

 

A színpadon éppen elcsíptem a nagy kedvenc favágó-bemutatót; a program ugyan szinte minden évben ugyanaz, de megunhatatlan, amilyen ügyesen bánnak a fejszékkel, fűrészekkel. Vállalkozó szellemű látogatók is kipróbálhatják a hatalmas fűrészt, amellyel versenyeken indulnak a favágók, és idén is sikerült nagy motoros fűrésszel egész kisszékarzenált kivágni.


 

Aki az őszi kertjét szeretné beültetni, nagyon sok növény közül válogathat: füge, krizantém, csodafa, fűszernövények, virághagymák, minden van. A kertészkedéshez szükséges szakirodalom is helyben beszerezhető, és ha nem lenne elég locsolókanna otthon, nem gond az sem.

Egyszóval még ma is érdemes kilátogatni, de inkább autóval, főleg, ha növényeket is terveznek vásárolni. A gyerekek sem fognak unatkozni: kézműves foglalkozások, játékok, vásárfiák várják őket, úgyhogy egész napos családi programnak is kiváló. Ráadásul ma még szép az idő is.

Jó szórakozást!

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!